5 alergii mai putin stiute

Cand te gandesti la alergii, te gandesti la primavara si cand te gandesti la primavara, te gandesti la polen, dar, ar fi timpul sa revizuiesti acest lucru!

Cand te gandesti la alergii, te gandesti la primavara si cand te gandesti la primavara, te gandesti la polen, dar, ar fi timpul sa revizuiesti acest lucru, pentru ca poti avea alergie de la multe alte lucruri, mai putin stiute. Iata in continuare 5 din ele:

 1. Soarele
  Soarele poate provoca alergii, poate mai putine in general cu alti factori vinovati de acest lucru si mai putine acolo unde este mai putin prezent. Cei afectati, reactioneaza la lumina ultravioleta si au parte de eruptii; e posibil ca insasi UV de la becuri sa declanseze aceste neplaceri. Persoanele care au alergii la soare, trebuie sa fie acoperiti din cap pana in picioare. Mai comuna, este eruptia polimorfa, o forma usoara sau diverse eczeme, care nu sunt periculoase, doar dureroase.
 2. Latexul
  Mancarimi usoare, urticarie, simptome de febra, ameteli, dificultati in respiratie, scaderea tensiunii arteriale, umflare in zona gatului, posibile caderi – acestea sunt manifestarile alergice in prezenta latexului, care se poate gasi in manusi si benzi de cauciuc, baloane, prezervative. Trebuie sa eviti orice produse care contin latex si trebuie sa porti produse de cauciuc sintetic si/sau manusi din PVC.
 3. Seminal
  Pe langa latex care poate afecta intr-o oarecare masura viata sexuala, trebuie stiut ca exista persoane alergice la materialul seminal. Exista cazuri mai rare comparativ cu persoanele alergice la produsele din latex, dar persoanele care fac sex neprotejat, pot avea parte de reactii usoare ca, iritatia, roseata, umflaturi sau chiar pot fi in pericol de moarte datorita anafilaxiei. Reactia alergica este de obicei provocata de o proteina care se gaseste in materialul seminal, iar folosirea unui prezervativ, poate rezolva aceasta problema.
 4. Bijuteriile
  Este stiut faptul ca purtarea unor bijuterii ieftine provoaca eruptii de culoare verde, iar acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand porti bijuterii din aliaje care sunt scumpe; oxidarea duce la aceste alergii cand se intra in contact. Nichelul ar fi unul din principalii vinovati si nu doar femeile au neplaceri din cauza acestuia. Chiar si barbatii sunt afectati, acest metal regasindu-se la curele, in portofele si au acelasi efect. Mai putin probabil sa provoace aceste reactii, sunt platina si otelul inoxidabil.
 5. Apa
  Da, pare incredibil ca principala sursa de viata sa fie alergica! Urticarea aquagenica sau indusa de apa este o urticare acuta, provocata de expunerea la apa, cu toate ca este posibil ca vina sa fie a proteinelor bacteriene. O alta problema, este urticaria indusa de frig, reactie data de temperatura apei; aceasta poate fi foarte periculoasa, inotul intr-o apa rece ca gheata poate face ca vasele de sange din piele sa devina poroase si sa se sparga. Fluidul iese in tesutul care-l inconjoara, tensiunea arteriala scade, ceea ce duce la pierderea constiintei, implicit inec.

Bine de stiut!

 • Una dintre cele mai mari rate de alergie din lume, o au britanicii, 44% fiind afectati.
 • Cea mai intalnita cauza de alergie o reprezinta polenul de copaci si iarba, acarienii de praf de casa, mucegaiul, alimentele, animalele de companie, medicamentele, insectele – albine, viespi.
 • Alergiile nu se limiteaza la primavara si lunile de vara, acest lucru depinzand de alergen. Poti avea alergie de la bradul de Craciun.
 • Intoleranta alimentara nu este acelasi lucru cu alergia la mancare. Intoleranta este de regula o problema digestiva, iar alergia la mancare este data de sistemul imunitar care se lupta cu aceasta intoleranta, considerand-o un invadator.
 • Cei care au alergie la latex, sunt adesea alergici si la kiwi, banane, castane si avocado. Surprinzator? Nu, deoarece, toate fac parte din aceeasi familie de plante.