Schimbarile Specifice Adolescentei Ne Pun Probleme! Cum Le Depasim?

Sanatate

Schimbarile Specifice Adolescentei Ne Pun Probleme! Cum Le Depasim?

30

4. Acneea ne pune intr-o situatie delicata; de aceasta problema nu scapa aproape nimeni in perioada pubertatii. Fetele se confrunta mai putin cu aceasta problema comparativ cu baietii, transformarile corpului acestora favorizanda aparitia acneei.
Ca si in cazul transpiratiei, si de aparitia acneea sunt vinovate bacteriile. Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont in momentul in care aveti acnee:
–    Curatati-va usor de doua ori pe zi cu o lotiune de curatare. Daca va spalati in mod obsinuit cu apa, pielea se poate irita, iar acneea se poate agrava.
–    Folositi pe piele un tratatment anti acnee bazat pe benzoil sau acid salicilic.
–    Folositi produse de machiaj pe a caror eticheta apare scris “non comedogenic” si care inseamna ca nu blocheza porii pielii.
–    Nu luati in seama diversele pareri care nu sunt adevarate si care ne spun ca soarele usuca acneea! Evitati expusul la soare cand aveti acneea (exista pericolul aparitiei cancerului de piele) si folositi produse de protectie solara care nu acopera porii.
5. Mirosul corpului merge mana in mana cu aparitia parului, in aceasta perioada incepi sa transpiri mai mult, proces mult mai activ decat inainte. Pentru a evita surprizele neplacute, este indicat sa fie facuta baie sau dus zilnic cu sapun si apa calda  (foarte bune sunt si geluri de dus), precum si purtarea hainelor curate pentru a nu perpetua mirosul impregnat in materialul textil. Trebuie sa tineti cont si ce tip de piele aveti si este indicat sa va imbracati cu haine de bumbac 100%, pentru ca acestea pot “respira” mai mult.
Daca doriti sa folositi un deodorant, trebuie sa stiti ca acesta acopera mirosurile neplacute, iar daca folositi un antiperspirant, acesta blocheza transpiratia. Daca aveti probleme mai mari cu mirosul transpiratiei, puteti folosi un un antiperspirant mai puternic – pentru baieti, sau antiperspirante pe baza de prescriptie medicala.
Cu aceste probleme s-au intalnit toate fetele de varsta voastra si le intampinati si voi acum! Ele nu vor dura o vesnicie, iar daca aveti nelamuriri incercati sa le discutati, fie cu mama, fie cu o matusa, sau o sora mai mare. Cand vrei sa vorbesti despre aceste subiecte, incearca sa faci discutia relaxanta si adu-le aminte ca si ele au avut de varsta ta si foloseste intrebari gen: “Tu cand ai fost de varsta mea de care deodorant foloseai? In perioda asta, tu ai avut cosuri pe fata sau acnee? Tu de la ce varsta ai inceput sa te razi la subrat ca sa eviti mirosul de transpiratie?
De asemenea, este important sa va imaginati diverse situatii un pic dificile si sa incercati sa gasiti solutionarea lor: Daca un baiat de care imi place, imi vede tampoanele prin geanta? Daca dupa ora de sport transpir si nu am niciun deodorant la mine? Daca imi vine menstruatia in timpul orei si nu am ce este necesar in astfel de situatii? A trecut week-end-ul si am uitat sa imi epilez parul deasupra buzei superioare si acum este vizibil…ce ma fac?
Cu cat vei cunoaste mai multe raspunsuri la astfel de intrebari, cu atat vei fi mai pregatita si vei trece mai usor peste perioada pubertatii – perioada absolut normala pentru toate fetele.

Comments are off this post!