Alberta Ferretti – Designer de Moda, Restaurator Cladiri Vechi, Om de Afaceri

De origine italiana, Alberta Ferretti (nascuta in anul 1950) – fiica unei croitorese, si-a petrecut prima parte a copilariei in atelierul de croitorie la fel ca lucratoarele care o inconjurau; de aici si pasiunea ei pentru moda, ea dezvoltand ce numin astazi Filosofia Alberta Ferretti, showroom-ul actual situandu-se in Milan, iar atelierele din statiunea Cattolica langa Rimini (Italia).
La varsta de 18 ani (1968) deschide primul magazin numit Jolly, unde vinde branduri ca Versace, Giorgio Armani, Krizia, pentru ca ulterior sa vanda propriile creatii. Alberta Ferreti a realizat prima colectie in anul 1973, in 1976 devine co-fondator in parteneriat cu fratele sau Massimo al Companiei Aeffe – producator si distribuitor imbracaminte, astazi reprezentand branduri ca Jean Paul Gaultier, Moschino, Basso & Brooke, Pollini, Narcisco Rodriguez.

Incepand cu anul 1981 Ferretti isi prezinta propriile colectii de sezon ready to wear la Milano, in 1989 lanseaza Ferretti Jeans Philosophy pentru ca in 1994 sa il redenumeasca in Philosophy di Alberta Ferretti odata cu lansarea unei noi linii mai tineresti si mai casual, care a devenit in scurt timp un real succes.
Anul 1998 este un an prolific pentru Alberta Ferretti, care reuseste sa isi deschida un magazin cu semnatura Philosophy di Alberta Ferretti in cadrul luxosului Bergdorf Goodman situat pe Fifth Avenue din Manhattan – New York, mai tarziu deschizand un magazin low-price in SoHo destinat cu precadere femeilor mai tinere. Tot in 1998, peresedintele italian Oscar Luigi Scalfaro a nominalizat-o pe Alberta Ferretti cu Cavaliere del Lavoro – onoare acordata celor ce exercita o influenta notabila economica si sociala in tara.

Notabile sunt si restaurarile unor cladiri mai vechi cum ar fi un castel vechi din secolul al XIII-lea si transformata intr-un hotel de patru stele Palazzo Viviani din Montegridolfo (1994) sau Ferretti’s West Broadway – o cladire construita in stilul arhitectural federal datand din secolul al XIX – lea si renovata intr-un stil original, asta datorita faptului ca interiorul primeste doar lumina naturala. In octombrie 2000 Alberta lanseaza o linie de parfumuri in urma unui acord de colaborare cu divizia de parfumuri din cadrul Procter&Gamble.
De aproximativ 30 de ani, rochiile de seara dar si alte articole vestimentare marca Alberta Ferretti au multe admiratoare si o clientela fidela cu nume remarcabile: Scarlett Johansson, Salma Hayek, Nicole Kidman, Uma Thurman, Julia Roberts, Andie MacDowell.
Tinutele care poarta amprenta “Filosofiei” Ferretti sunt caracterizate de feminitate, romantism, finete, dar in acelasi timp elegante si mereu inovatoare; pliurile duse la perfectiune, dantelele, imprimeurile florale, combinatiile de culori folosite dau o nota subtila de tinerete, combinate cu un spirit decorativ de bun gust.

Combinatia intre pasiunea pentru fashion si munca, intre vise si imaginatie, i-au adus mari satisfactii Albertei Ferretti, care a demonstrat ca este atat un designer exceptional cat si o persoana care cunoaste foarte bine mediul bussiness-ului atingand succese deosebite, chiar daca punctul de plecare a fost unul modest.