Alimentatie sanatoasa, NU DIETA!

Blog splendida

Alimentatie sanatoasa, NU DIETA!

19

[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-3″]M[/trendmag_dropcap]ulti dintre noi – poate majoritatea – sunt preocupati intr-un moment al vietii lor de mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Unii dintre noi mergem la medic si ni se spune: “Trebuie sa slabesti!” – din diverse motive: poate ca avem probleme cu articulatiile, poate ca avem probleme cu glicemia, poate pur si simplu suntem supraponderali si exista riscuri pentru sanatatea noastra ulterioara, sau chiar ne dorim pur si simplu o imagine mai buna, mai frumoasa, dorim sa fim in forma, dorim sa aratam traznet – atat pentru noi, cat si pentru ceilaltii. Felul in care abordam o dieta e foarte important pentru felul in care vor evolua lucrurile in sanatatea noastra.

Daca ne “aruncam” intr-o dieta dupa ureche, cu restrictii mari, care sa presupuna eforturi mari de adaptare (mancare care nu ne place, prea putina fata de ce suntem obisnuiti, chinuri fizice, sport prea mult si prea obositor, etc) riscam sa ne epuizam, sa ramanem cu impresii foarte proaste despre ideea de dieta – si vom esua mai devreme sau mai tarziu. Efectul yoyo, de care se tem atat de tare multi dintre cei care tin o dieta, apare tocmai pentru ca ne gandim la dieta ca la ceva obositor si chinuitor.

[trendmag_alert class=”alert alert-warning alert-dismissable fade in”]In realitate NU EXISTA DIETE! Exista numai modificari ale stilului de viata![/trendmag_alert]

Asa “zisele” diete sunt foarte mult ridicate de un marketing foarte bun si de anumite persoane publice care profita de acest statut.
Nu ar trebui sa abordati o modificare a stilului de viata fara sa treceti pe la un specialist in nutritie – adica un om care a studiat cum trebuie sa mananci ca sa fii sanatos. In definitiv, de ce nu? O astfel de modificare a obiceiurilor alimentare si de viata este prea importanta ca sa o faci improvizat – si poate sa aiba repercursiuni prea grave in caz de abordare gresita. Adica, in loc sa fim mai sanatosi, putem sa devenim mai bolnavi! De exemplu, o boala de alimentatie poate incepe cu prima dieta! Nu cu a 13-a, ci cu prima!
Cautati cel mai bun specialist in nutritie pe care il puteti gasi! Interesati-va la cunostinte, cautati impresii pe net, faceti-va temele ca sa beneficiati de cel mai bun ajutor posibil atunci cand decideti o schimbare de viata ce implica schimbarea alimentatiei. O consultatie la cel mai bun va poate scuti de cheltuieli medicale si suferinte ulterioare poate insutite! Sanatatea fizica si mentala merita!

Cand se poate incepe o dieta sanatoasa?

  • O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea a diferite alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii.
  • O alimentatie sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar.
  • Deci, este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot ce se consuma si se bea timp de o saptamana.
  • Trebuie acordata atentie atat la cantitatea de alimente ingerata, cat si la grupele alimentare din care acestea fac parte. Nu este necesar sa se consume zilnic o cantitate minima de alimente din fiecare grup alimentar, ci sa se ingereze cantitatea recomandata de-a lungul unei saptamani. Cateva mici schimbari sunt suficiente pentru a echilibra dieta. In majoritatea cazurilor se elimina din alimentatie multi nutrienti importanti.

… Oncescu Razvan Georgian

Your email address will not be published. Required fields are marked *