Anorexia si Bulimia – Subiecte Controversate Pentru Femei

Sanatate

Anorexia si Bulimia – Subiecte Controversate Pentru Femei

66

Atat anorexia nervoasa cat si bulimia nervoasa, reprezinta doua categorii de tulburari grave ale comportamentului alimentar, care afecteaza fetele si femeile tinere. Acestea sunt obsedate de scaderea in greutate si dieta, pana la punctul de a-si pune in pericol chiar viata.
Persoanele “afectate” de bulimie, se lasa in voia unor accese de foame in timpul carora mananca pe ascuns cantitati mari de alimente, iar apoi isi provoaca voma, uneori aceasta stare existand si dupa mese absolut normale. Mai mult decat atat, acestea (indiferent ca sunt anorexice sau bulimice) vor nega existenta oricaror simptome si se vor opune efectuarii unui consult medical.
Pentru anorexie, caracteristicile tipice ar fi urmatoarele: sensibilitatea la frig, slabiciunea extrema, pilozitatea fina pe corp (“aspect lanugo”), paloare a pielii, precum si uscarea acesteia si a parului, balonarea abdominala, tensiunea arteriala scazuta, caractere sexuale secundare nedezvoltate, crize de ameteala si lesin.
In cazul femeilor cu bulimie, starea acestora este mai putin evidenta decat a celor anorexice, deoarece in multe cazuri, greutatea lor este normala. Printre caracteristicile specifice persoanelor bulimice, se regasesc: inflamarea gatului, cariile dentare si marirea in volum a glandelor salivare ca urmare a varsaturilor repetate, dar si spasme, convulsii, tulburari de ritm cardiac, stari de apatie, somnolenta, lesin. Ambele categorii au de asemenea in comun, menstruatii neregulate sau in cazurile mai grave, lipsa acestora.
Atat anorexia cat si bulimia, sunt cauzate cel putin partial – de anumite tulburari psihologice profunde, dar pot exista si alte cauze. Femeile si fetele anorexice se percep ca fiind mult mai grase decat in realitate si devin obsedate cu controlul greutatii si al formelor corporale prin dieta.
Factorii psihologici – inclusiv dorinta de a scapa de problemele emotionale ale adolescentei, dificultatile de a face fata presiunilor sociale, exigentele privind rezultatele scolare si cultura moderna care promoveaza siluetele subtiri, pot constitui in totalitatea lor, declansarea si perpetuarea acestor afectiuni cu consecinte grave asupra sanatatii.
De aceea, este important sa retinem faptul ca astfel de probleme de sanatate nu trebuiesc ignorate, fiind recomandate alimentatia sanatoasa – fara excese, in functie de necesarul real al fiecarei persoane in parte si de stilul propriu de viata; la fel de importanta este si recunoasterea unei astfel de probleme atunci cand ea apare. Esentiala este de asemenea si apelarea la un specialist in consiliere – care reprezinta cea mai importanta parte a tratamentului, atat in cazul bulimiei cat si anorexiei nervoase, in vederea rezolvarii acestor probleme foarte serioase de sanatate si care pot pune in pericol chiar viata.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *