Aspecte juridice din moda si modelling (I)

Despre modelling

Aspecte juridice din moda si modelling (I)

43

Pentru majoritatea oamenilor, moda si cu precadere modelling-ul, constituie o lume fascinanta, in care frumusetea, culoarea, arta si maiestria se imbina intr-un mod atat de armonios incat poate atinge perfectiunea. Putine persoane realizeaza insa, ca in spatele creatiilor deosebite, a modelelor de top si a frumusetii, pot sa existe situatii sau stari de fapt, care cu greu pot fi acceptabile.

Printre cele mai cunoscute infractiuni legate de aceasta industrie se regasesc: traficul de persoane, exploatarea fizica si psihica a acestora, incalcarea dreptului de autor privind creatiile din domeniu, exploatarea persoanelor majore si minore in contextul relatiilor de munca privitoare la acest domeniu, incalcarea dreptului de demnitate si la viata privata a persoanei, nerespectarea normelor legale in dreptul mediului si experimentele chimice pe animale etc.
In cele ce urmeaza, se va expune pe scurt o parte dintre infractiunile de mai sus si se vor arata si normele juridice care le incrimineaza, atat din punctul de vedere al legislatiei nationale cat si celei internationale.

[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-3″]1[/trendmag_dropcap] Traficul de persoane si exploatarea fizica si psihica a acestora.

Dupa cum s-a mentionat de multe ori si in presa, au existat si continua sa existe cazuri de tinere fete cu precadere, care in urma unor false contracte si a promisiunilor ca vor face o cariera de succes in moda si modeling, sunt atrase in retele de prostitutie atat la nivel national cat si international  si exploatate fizic, psihic si mai cu seama sexual in cadrul acestora.
Trebuie sa mentionam ca legislatia romana, prin Codul penal si legislatia conexa acestuia, pedepseste cu inchisoarea aceste fapte, care se inscriu in: infractiunea de trafic de persoane art. 210 NCP, prostitutie si proxenetism art. 212-213 NCP, exploatare a persoanei din toate punctele de vedere art. 216, 218-223 NCP, si de asemenea, acelasi lucru face si legislatia internationala prin diferite Acorduri si Tratate cum ar fi: “Conventia Internationala a Protectiei Drepturilor Omului”, la care tara noastra este parte semnatara si membra cu drepturi depline.

[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-3″]2[/trendmag_dropcap]

Exploatarea personelor majore si minore in contextul relatiilor de munca

face referire in mod obisnuit la conditiile de cele mai multe ori inumane in care lucreaza o multitudine de oameni de cele mai multe ori in sistem lohn (sistem prezent atat in tara noastra, cat si in tarile in curs de dezvoltare din Asia sau America Latina),  pentru a confectiona articole de imbracaminte si incaltaminte, precum si accesorii pentru diverse branduri de renume international.
Referitor la legislatia din tara noastra, trebuie subiniat faptul ca normele juridice din domeniu aferente Codului muncii, incrimineaza aceste fapte, garantand conditii de munca decente, respectarea normelor  privitoare la sanatatea si securitatea in munca, timpul de munca si timpul de repaos, precum si salarizarea corespunzatoare in functie de complexitatea activitatii depuse.

Jurist Mariana Botez

Comments are off this post!