Sanatate

HomeSanatateAspirina in exces poate dauna sanatatii ochilor! Renuntam la aspirina?
Aspirina in exces poate dauna sanatatii ochilor! Renuntam la aspirina?

Aspirina in exces poate dauna sanatatii ochilor! Renuntam la aspirina?

Folosirea in mod regulat sau excesiv a aspirinei, poate duce la degradarea sanatatii ochilor, mai precis, la afectiunea cunoscuta ca degenerescenta maculara.

Riscul creste in momentul in care se ia aspirina mai mult de doua ori pe saptamana pe parcursul a aproximativ zece saptamani consecutive, timp de 10 ani. Conform studiilor, acest risc nu exista in cazul in care timpul este scurtat la 5 ani.

Degenerescenta maculara are doua forme: uscata si umeda. In cazul de fata, exista riscul aparitiei degenerescentei maculare umede, o forma mult mai severa. Forma uscata este cea mai frecventa cu un procentaj de 90%; in majoritatea cazurilor in care un ochi sufera de aceasta afectiune, in cativa ani si celalalt ochi va fi afectat. Aproximativ un sfert din numarul adultilor iau aspirina in mod regulat, fie ca este vorba de o calmare temporara a durerii, febra sau pentru prevenirea atacului de cord – caz in care se ia zilnic.

Cercetarile arata ca exista o legatura intre consumul aspirinei si aparitia degenerescentei maculare, dar aceasta nu este un verdict final. De asemenea, s-au luat in calcul „sinceritatea” persoanelor testate in ceea ce priveste cantitatea aspirinei folosite si a frecventei acesteia, dar si alte cauze specifice aparitiei acestei afectiuni.

Leave a comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Famost, Romania

office@famost.ro

Famost.Ro © Toate drepturile rezervate, in conformitate cu Legea nr. 84/1998, rep. 2010, privind marcile si indicatiile geografice, si Legea 129/1992, rep. 2002, privind protectia desenelor si modelelor industriale (OSIM)
»