Cristobal Balenciaga – “Un Designer de Moda Trebuie Sa Fie Ca Un Arhitect In Proiectare”

Brand

Cristobal Balenciaga – “Un Designer de Moda Trebuie Sa Fie Ca Un Arhitect In Proiectare”

74

Fiu de croitoreasa, Cristóbal Balenciaga s-a nascut pe data de 21 ianuarie 1895 in orasul pescaresc Guetaria – Spania, iar evolutia sa in domeniul croitoriei parea a fi prededestinat inca de la o varsta frageda.
Petrecandu-si mult timp alaturi de mama sa, la varsta de 13 ani, o uimeste pe Marchiza Casei Torres (considerata cea mai nobila femeie din Guetaria) cu parerile expuse privitoare la eleganta sa. Observand interesul major pentru croitorie al tanarului dar si simtul estetic deosebit, marchiza ii da misunea acestuia de a reproduce anumite articole vestimentare Haute Couture pe care ea le purta. Cu toate emotiile, el a reusit sa le faca atat de bine, incat aceasta il rasplateste purtandu-i-le.

In anul urmator, el ajunge in Franta unde descopera colectiile Doucet, Worth, Drecoll; studiaza croitoria la Madrid fiind sustinut de aceeasi marchiza.  La varsta de 16 ani deschide primul atelier de croitorie in San Sebastian unde adapteaza stilul francez pentru femeile spaniole, pentru ca in anul 1915 sa deschida prima casa de moda – tot in San Sebastian – sub numele de BALENCIAGA. In perioada 1919 – 1920 se extinde, deschizandu-si case de moda la Madrid si Barcelona..
Remarcabil este faptul ca insasi familia regala din Spania si aristocratia ii purtau creatiile, dar cand Razboiul Civil din Spania l-a obligat sa isi inchida magazinele, Balenciaga s-a mutat in Paris unde si-a deschis primul showroom in august 1937.

Un designer de moda trebuie sa fie ca un arhitect in proiectare, ca un sculptor pentru forme, ca un muzician pentru armonie” – astfel insumeaza calitatile designer-ului perfect, Cristóbal Balenciaga, el insusi fiind unul din putinii care desena, taia, cosea si combina materialele si culorile, totul cu propriile maini; se pare ca el este ‘invinovatit’ ca prin creatiile sale a schimbat silueta feminina.
Numit “master of illusion”, “couturier of couturiers”, an dupa an el si-a adus contributia inovatoare in ceea ce s-a numit Revolutia Balenciaga (perioada anilor ’50). Exceptional talent, niciodata obosit si care a stiut mereu sa creeze o armonie intre corp si vestimentatie, realizeaza in anul 1947 primului parfum, “Le Dix”, nume inspirat de numarul 10 avenue George V – adresa creatorului de moda din Paris.

Printre personalitatile care i-au fost clienti fideli se pot numara: Regina Spaniei, Regina Belgiei, Ducesa de Winsdor, Printesa Grace de Monaco, toate cunoscute in intreaga lume ca cele mai bine imbracate femei; pe data de 12 mai 1958, Cristóbal Balenciaga este numit Cavaler al Legiunii de Onoare (Chevalier de la Legion d’Honneur).

La varsta de 74 de ani, dupa mai bine de 30 de ani de munca la Paris, Balenciaga decide sa se retraga si astfel isi inchide casele de moda de la Paris, Madrid, Barcelona; este vazut ultima oara in public la funerariile Coco Chanel (10 ianuarie 1971), care a spus la un moment dat ca este singurul designer capabil sa proiecteze, sa taie, sa ansambleze si coase o rochie in intregime de el insusi.
Pe data de 24 martie 1972, cel care i-a inspirat pe Givenchy, Ungaro, Scherrer, Courreges si multi altii, trece in nefiinta in Jávea – Valencia. Astazi, Casa de Moda Balenciaga continua sub conducerea lui Nicolas Ghesquière si in conformitate cu drepturile obtinute ale grupului Gucci.

Comments are off this post!