Sa Alergam pentru Sanatatea Noastra

Sanatate

Sa Alergam pentru Sanatatea Noastra

17

Alergatul ramane una dintre cele mai eficiente metode de a ne mentine in forma, de a evada din stresul zilnic si rutina. Ca il practicam in sala sau in aer liber, ramane la latitudinea noastra, important este sa fim constanti si sa incercam, atat prin intermediul miscarii cat si al alimentatiei, sa ducem un stil de viata sanatos!

Cu toate acestea, trebuie sa stim anumite lucruri esentiale, care ne pot ajuta sa facem acest lucru intr-un mod mai corect, mai efiecent si care sa ne fie cu adevar folositor!

UNDE TREBUIE SA ALERG? Cand te apuci de alergat, incearca sa ai un traseu care sa nu fie foarte influentat de starea vremii: nu ti-ai dori ca dupa o ploaie, sa fie noroi pe traseul tau! In cazul in care alergi pe o pista amenajata, incearca sa o faci in sens invers, pentru a nu te ciocni cu cei care se antreneaza pentru performanta; din acelasi motiv, evita sa alergi pe inelele interioare! Nu fii erou pe banda de alergare, pentru ca ai posibilitatea sa te ranesti, asa ca ai grija ca tempo-ul tau sa fie in limite normale!

CAND TREBUIE SA ALERG? Alergi cand iti este tie mai bine, conform stilului de viata! Chiar daca majoritatea prefera sa alerge dimineata, tu iti alegi cand iti permite programul! Cel mai important este sa iti aloci timpul necesar pentru alergat si sa nu cauti scuze sa nu o faci! Mai usor decat alergatul, este gasitul scuzelor!

CAT DE REPEDE TREBUIE SA ALERG? Daca abia poti respira in timp ce alergi, cu siguranta o faci foarte repede, iar daca poti fredona o melodie, atunci viteza e prea mica! Ritmul ideal sau mai bine spus – cel mai bun pentru tine, este cel in care poti conversa!

CUM TREBUIE INCEPUTA ALERGAREA? In primul rand, trebuie sa fii determinat psihic! Apoi, incepi mai usor pentru incalzire, cresti intensitatea treptat si foarte important: sa termini alergatul in forta maxima! Apoi ai timp si de respiro!

CE DISTANTA TREBUIE SA ALERG? Acest lucru nu este foarte important, efortul facut in mod constant este cel care conteaza! Beneficiile pentru sanatatea ta sunt sunt cele mai importante, iar daca vei dori la un moment dat sa iti tii evidenta intensitatii efortului, exista pe piata multe gadgeturi sau aparate profesionale care pot face acest lucru.

AR TREBUI SA ALERG IN FIECARE ZI? NU trebuie sa alergi in fiecare zi, dar este necesar sa ai saptamanal, cel putin o zi de odihna! Este indicat sa poti alerga intre 3 – 5 zile pe saptamana. Corpul tau trebuie sa se obisnuiasca cu efortul constant si sa se adapteze cerintelor.

E DE RAU DACA NU AM ALERGAT INTR-O ZI? Nu trebuie sa iti faci probleme in cazul in care nu ai putut sa alergi intr-o zi conform programului! Nu ai pierdut atat de mult cum crezi! Vei incerca sa iti respecti planificarea si sa ai tot timpul in minte ca ceea ce faci este pe termen lung, iar tu ai pierdut o foarte foarte mica parte!

DACA FAC PAUZE, INSEAMNA CA TRISEZ? Daca esti la inceput in ceea ce priveste alergatul, pauzele sunt binevenite cand obosesti sau cand poti simti anumite dureri musculare! Important este sa nu iti faci un obicei in a te opri: daca nu simti nevoia sa iei pauze, nu le lua! In timp, corpul se obisnuieste cu efortul, oboseala va fi resimtita altfel, iar nevoia de a te opri se va diminua.

Comments are off this post!