Beneficii ascultat muzica

Stil de viata

Beneficii ascultat muzica

92

[dropcap custom_class=”normal”]Daca ati auzi pe cineva astazi afirmand ca nu asculta muzica, cel mai probabil l-ati cataloga a fi un ciudat. Indiferent pe unde te misti sau ce activitati faci, nu ai cum sa nu te intersectezi cu muzica: acasa, la serviciu, in restaurante, in cluburi, in masina, pe strada! Esti intr-o dispozitie proasta? Asculti muzica! Studiezi sau ai activitati care iti solicita creierul? Dai drumul la muzica! Iubesti? Prelungesti acest frumos sentiment, ascultand muzica! Muzica este pe tot si viata este mai frumoasa cu ea si cu lucrurile bune pe care ni le aduce![/dropcap]


 1. Ascultand muzica frumoasa la locul de munca, te poate ajuta sa-ti completezi sarcinile mult mai repede si mai bine, mai ales atunci cand ceea ce faci este repetitiv (verificare email, completare fise). Un studiu a aratat ca acuratetea si eficienta chirurgilor s-a imbunatatit simtitor in momentul in care au avut in fundal muzica pe care si-au ales-o ei. Un alt studiu realizat de Cornell University a aratat ca muzica cu un tempo linistit, ajuta muncitorii sa coopereze, iar deciziile luate pro grup sa fie foarte bune.
 2. Daca nu prea iti mai vine sa faci exercitii fizice, simti ca te epuizeaza sau pur si simplu nu ai chef, ai o solutie: muzica! Ea te distrage de la disconfortul resimtit si te motiveaza sa pastrezi ritmul melodiei respective; efectul este atat de puternic in anumite cazuri, incat este comparabil cu un drog. Energia pe care o simti atunci cand “vine” melodia care iti place, este reala si cu siguranta ai experimentat acest lucru de foarte multe ori.
 3. Muzica scade nivelul cortizolului – hormon al stresului, la fel de eficient ca masajul terapeutic, conform unui studiu din 2010 – dar nu unul de foarte mare anvergura. Oamenii de stiinta au ales aleatoriu pacienti anxiosi fie sa asculte muzica in timp ce faceau masaj, fie cand stateau intinsi in camera. Dupa trei luni, cei care au ascultat muzica au inregistrat o scadere a anxietatii la fel ca si cei carora li s-a facut masaj.
 4. Dopamina este eliberata cand asculti muzica, neurotransmitatorul care este eliberat in momentul in care faci sex, mananci ciocolata sau atunci cand esti indragostit. Un studiu a aratat ca in momentul in care stii ca trebuie sa ajungi la partea care iti place din melodie, deja incepe sa fie eliberata dopamina.
 5. A asculta muzica inainte de o operatie, s-a dovedit a usura anxietatea si a limita cantitatea de sedative; dupa operatie, ajuta la minimizarea durerii. O analiza a peste 70 de studii publicate in urma cu 3 ani in Lancet, a confirmat ca ascultatea muzicii inainte, in timpul si dupa operatie, influenteaza nivelurile de durere, ceea ce inseamna mai putine medicamente pentru durere.
 6. Muzica linistita te face sa adormi mult mai repede in momentul in care esti in pat sau incerci sa te relaxezi.; mai mult, vei avea un somn continuu pe tot parcursul noptii, iar dimineata te vei trezi mult mai odihnita. Intr-un studiu, adultii care au avut probleme de somn, au ascultat muzica linistita si relaxanta inainte de somn, aproape 40% dintre ei inregistrand o imbunatatire a calitatii somnului.
 7. Cand este ascultata muzica fericita si optimista, oamenii devin mai creativi si acest lucru se intampla se pare gratie flexibilizarii creierului sau a faptului ca te relaxeaza atat de mult, incat devii mai inspirat. Doar ca nu trebuie facut exces in aceasta privinta, volumul ridicat nefiind deloc potrivit; moderatia este cuvantul cheie in ascultarea muzicii in acest scop.
 8. O analiza a catorva zeci de studii, a aratat faptul ca muzica promoveaza producerea anticorpului imunoglobina A, care ataca virusii si bacteriile, eliminand celulele canceroase si virusii invadatori.
 9. Conform unor studii ale Universitatii din Maryland, a asculta muzica iti aduce bucurie, vasele de sange se largesc si este imbunatatita activitatea cardiovasculara. Vasele de sange ale bratelor s-au largit in medie cu aproape 1/4 dupa ce oamenii au ascultat muzica, iar o analiza a mai multor studii la care au participat aproape 1500 de persoane, a aratat faptul ca muzica reduce frecventa cardiaca, tensiune arteriala, anxietatea.
 10. Studiile au aratat faptul ca persoanele calculeaza timpul mult mai scurt atunci cand asculta muzica, asa ca daca esti un intreprinzator, poti folosi muzica pentru a vinde mancare si bauturi in cantitati mai mari. In baruri si restaurante cand este muzica (in special lenta) se vinde mai mult; vanzarile de produse alimentare cresc cu aproape 40 de procente cand muzica de fundal este lenta.
 11. In privinta pacientilor care sufera de Alzheimer, este stiut faptul ca ei isi revin cand aud o melodie din trecut. Studiile au aratat ca muzica ii ajuta la o “recuperare” a amintirilor, comunicarea este mai eficienta, ii ajuta sa isi amintesca cine sunt. Un alt studiu a demonstrat ca acesti pacienti, daca asculta in mod constant melodiile favorite, au parte de o stimulare a functiei cognitive.

Comments are off this post!