Bunatate

Nici un act de bunatate, oricat de mic ar fi, nu este pierdut vreodata.

Un vechi povestitor grec afirma cu aproximativ 2500 de ani in urma ca “nici un act de bunatate, oricat de mic ar fi, nu este pierdut vreodata”. Partea frumoasa este ca dupa sute de ani, aceasta afirmatie este cat se poate de actuala, micile acte de bunatate, oferindu-ti beneficii profunde, in special, sanatate fizica si mentala. Bunatatea este inclusa astazi, in tot ceea ce inseamna concept de wellbeing. Cand esti bun, centrele de multumire ti se aprind, ca si cum ai fi fost tu destinatarul faptei bune si nicidecum cel care ofera, conform Emory University. Bunatatea stimuleaza de asemenea, productia de serotonina, chimicalul care sustine atat sanatatea fizica cat si cea psihica, vindecarea ranilor, calmarea atunci cand esti stresat sau nelinistit, toate astea, facandu-te fericit.

Un studiu apartinand University of British Columbia, a cerut in mod individual, unor persoane destul de anxioase sa faca cel putin 6 acte de bunatate saptamanal. Dupa o luna, starea lor a inregistrat o crestere semnificativa a starii pozitive si a satisfactiilor relationale, scazand in acelasi timp si dorinta de evitare a interactiunii sociale. Si aceste lucruri au avut loc deoarece, ajutandu-i pe altii, te face sa te simti mai puternic, mai energic, mai calm, mai putin stresat si cu o crestere a stimei de sine.

A fi bun si grijuliu, iti ofera un sens de imputernicire si o crestere a stimei de sine, ceea ce este asociat cu bunastarea emotionala. Si ajutandu-i pe cei din jur, nu este bine doar pentru sanatatea ta emotionala, dar si pentru cea fizica. Cercetarile au aratat ca ajutand si aratand bunatate prin intermediul voluntariatului, ajuta la reducerea diferitelor forme de suferinta. Persoanele de peste 55 de ani care fac voluntariat pentru una sau doua organizatii, au o probabilitate de 44% mai scazuta de a muri mai devreme si asta, in ciuda altor factori care contribuie la acest lucru, inclusiv sanatatea fizica, exercitiu fizic, sex, stare civila, obiceiuri nocive precum fumatul sau alcoolul in exces. Ajutandu-i pe altii, are un efect de 4 ori mai mare comparativ cu exercitiile fizice efectuate de 4 ori pe saptamana.

Online

In ziua de astazi, cele mai multe acte de bunatate au loc virtual – in mediul online si asta datorita faptului ca ne petrecem mult timp in acest spatiu. Conform statisticilor, o persoana face lunar, in medie, cam 10 acte de bunatate, indiferent ca sunt “like-uri”, comentarii pozitive sau donatii. Si pana la urma, ce poate fi mai frumos decat sa ajuti un prieten, un vecin sau chiar o persoana pe care nu ai intalnit-o niciodata? Exista foarte multe cazuri si povesti de viata cu diverse cazuri sau persoane profund recunoscatore umanitatii si gesturilor care intr-adevar conteaza.

Bunatate peste tot

Fiecare dintre noi a vazut acte de bunatate la televizor, bunatate online, pe strada si o putem chiar introduce in exercitiile noastre fizice. Exista anumite comunitati in lume, care se adreseaza unor persoane care isi pierd increderea in sine, care au oscilatii in privinta propriei persoane, astfel de programe fiind foarte bune pentru sanatatea fizica si psihica. In cazul in care faci parte dintr-o astfel de comunitate, sunt importante exercitiile fizice, dar si mai importante sunt socializarea si comunicarea; toate acestea, dau un sens vietii tale, te ajuta sa iti canalizezi energia catre scopuri bine definite.

Offline

Si in mediul real, aceasta bunatate este infloritoare, fie cu ajutorul unor cuvinte frumoase – atunci cand este necesar, fie material: donam haine, oferim cuiva mancare orice alte acte de bunatate. S-au infiintat, se infiinteaza diverse grupuri care sa sprijine oamenii fara adapost, cei care au nevoie de haine sau mancare. Daca la inceput, totul poate pleca din mediul online, ulterior, situatia coboara in viata reala si orice ajutor, oricat de mic – conteaza. Exista multe persoane care nu fac nimic din jena ca se gandesc, ca ajutorul lor este prea mic, insuficient, … ceea ce este total gresit. Doar o mica comparatie intre o persoana care are un trai decent – are unde dormi, are un loc de munca, are ce manca si o persoana care nu are nimic in sezonul rece, poate demonstra foarte usor ca aceasta premiza de ajutor nesemnificativ, este una gresita! Indiferent ca esti mama, sotie si ai si un loc de munca, astfel de fapte bune se pot face oricand; iar astfel de exemple, pot fi vazute in multe locuri.

Idei gandite pozitiv

Poate nu v-ati gandit de prea multe ori daca este loc de bunatate in afaceri. Ei bine, raspunsul este DA, pentru ca in momentul in care, prin serviciile tale, prin produsele tale, adaugi si bunatate, acest lucru se transmite prin intermediul vibratiilor catre cei cu care intri in contact. Trebuie incercat ca in vocabularul de baza, sa adaugati cuvinte, expresii care exprima bunatatea si pe care sa le simtiti cand le exprimati, pentru ca, bucuria resimtita din cealalta parte, face ca banii sau schimbul sa fie perceput cu placere, mult mai usor. Iar specialistii recomanda, indiferent de situatie, ca bunatatea si toate actele tangentiale acesteia, sa se faca de la cele mai fragede varste, pentru ca bunatatea sa fie un mod de viata si totul sa vina de la sine intr-un mod natural. Si cum primii 6 ani sunt vitali in dezvoltarea adultului de mai tarziu, ar fi bine sa pregatim copii pentru o lume in care sa domine bunatatea, comparativ cu pregatirea pentru adevarata lume de astazi.

Plateste inainte!

Dorinta globala de a raspandi bunatatea, a dat nastere de multe ori unor proiecte minunate si poti numi lucruri bune chiar si cele care au legatura cu mediul inconjurator; poti aduce multumiri celor care lucreaza de exemplu la urgente la un spital, sau sa oferi o floare unei persoane necunoascute, … aici nu exista limite. Si cel mai bine este sa faceti lucruri bune din inima, fara sa va asteptati la recompense; cu toate astea, cu siguranta v-ati aflat in situatia in care vi s-au intors prin alta modalitate faptele bune pe care le-ati facut in trecut!
Iar cercetarile au demonstrat faptul ca efectele pozitive ale bunatatii sunt “inregistrate” in creierul fiecarui martor a faptei facute, ceea ce duce la un efect de domino, ceea ce arata ca bunatatea este contagioasa.


Diferitele studii au aratat ca bunatatea si toate actiunile altruiste, au fost asociate cu cresterea bunastarii sociale si spirituale, atat a propriei persoane cat si legaturile cu ceilalti. Ca primitor al unui act de bunatate, simti o crestere a oxitocinei, hormonul “dragostei”, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea generala a inimii. Creste stima si optimismul. Si cu toate ca, atunci cand lumea reala ne “loveste” cu lucruri mai putin placute, este bine sa facem un pas inapoi, sa privim in ansmablu si sa ne amintim ca bunatatea este ceea ce trebuie sa primeze in viata si in actiunile noastre. Si partea buna aici este ca niciodata nu este prea tarziu sa incepi!