Thomas Burberry – “Inventatorul” Trenciului In Secolul al XIX-lea, Astazi – Un Brand de Lux

Burbbery este casa de moda de lux britanica infiintata de fondatorul Thomas Burberry – „responsabil” pentru inventarea garbandinei si a trenciului. Astazi, casa produce si distribuie imbracaminte, accesorii, parfumuri si are o cifra de afaceri impresionanta.
Thomas Burberry s-a nascut pe 27 August 1835 in Brockham Green de langa Dorking Surrey in Marea Britanie, a fost casatorit de doua ori cu Catherine Hannah Newman si Mary Marshal si a avut doi fii; a urmat cursurile Brockham Green Village School si a fost ucenic la un magazin local ca negustor de textile.

In 1956 isi deschide propriul magazin ‘T. Burberry and Sons’ in Basingstoke – Hampshire. Se concentreaza pe producerea de imbracaminte de uzura de purtat afara si devine foarte repede cunoscut , atat printre localnici cat si printre sportivii care si cumparau de la el. Thomas Burberry a inventat folosind un proces inovativ – materialul numit garbandina, durabil si rezistent la apa, brevetat in 1888; hainele soldatilor din timpul Primului Razboi Mondial au fost facute din acest material.
in 1891 isi extinde afacerea deschizand primul magazin in Haymarket, parte din sediul central al corporatiei Burberry pana nu demult, astazi Horseferry House se afla chiar in spatele Houses of Parliament in Westminster – Londra; in 1899 creeza Tielocker Coat – care reprezinta predecesorul trenchiului de astazi.
Logo-ul Burberry Equestrian Knight a fost dezvoltat si inregistrat ca marca in 1901, un an mai tarziu inregistreaza ca marca ‘garbandina’ , iar in 1909 ‘Burberry’ este inregistrat ca marca pentru haine.

In 1911 Burbbery a devenit ‘outfitter’ pentru Roald Amundsen – primul om care ajunge la Polul Sud, respectiv Ernest Shackleton – care a condus o expeditie in 1914 pentru a traversa Antarctica; George Mallory – a purtat o jacheta marca Burberry in nefericitul accident in incercarea sa de a escalada Everestul.
Thomas Burberry s-a retras in 1917 la Abbot’s Court langa Weymouth – Dorset. A fost o persoana credincioasa, a luptat impotriva fumatului si s-a stins din viata la Hook – Basingstoke pe data de 4 aprilie 1926.
Burberry a fost cumparat in 1955 de catre Great Universal Stores, an in care compania primeste pentru prima oara in istorie distinctia ‘Royal Warrant’ din partea Reginei, distinctie pe care o va primi si in 1989. In anii ’60 s-au extins si au introdus pe piata articole ca umbrele, esarfe, genti, iar carourile specifice brandului sunt cunoscute peste tot in lume.
In anii ’80, compania a inceput sa se revitalizeze, deschizandu-si magazine in New York si alte mari orase din lume, toate vedetele si celebritatile au purtat Burberry. In 1981 se lanseaza parfumul Burberry for Men, in 1991 este lansat parfumul Society deopotriva pentru femei si barbati, in 1995 – Burberry’s of London si in 2000 – Burberry Touch, tot in ambele variante. Alte parfumuri lansate: Burberry Tender Touch (2003), Burberry Brit Red (2005), London (2007), Summer (2007).
In luna mai 2001 Christopher Bailey se alatura Burberry ca director de creatie, in noimbrie 2009 devenind Chief Creative Officer. A fost designer la imbracaminte pentru femei intre 1994 – 1996 la Donna Karan si senior designer pe aceeasi divizie la Gucci intre 1996 si 2001. Bailey primeste in 2005 distinctia Designer of the Year in cadrul British Fashion Awards, Honorary Doctorate din partea University of Westminster in 2006, un an mai tarziu este numit Menswear Designer of the Year la British Fashion Awards; in 2009 are loc primul show Burberry in cadrul London Fashion Week.

In 2006 Rose Marie Bravo (Chief designer) se retrage fiind inlocuita de actuala CEO, Angela Ahrendts
In iunie 2010, Burberry lanseaza o gama de produse cosmetice Burberry Beauty , in iulie 2011 modelul si actrita de origine britanica Rosie Alice Huntington-Whiteley, devine ‘new face’ a parfumului Burberry Body. Compania detine astazi peste 500 de magazine in peste 50 de tari.
Stilul Burberry este caracterizat prin linii curate, stil clasic si culori traditionale (rosu, negru, alb, bej), hainele sunt frumoase prin simplitatea lor si sunt apreciate de celebritati ca Beyonce, Kate Moss , Emma Watson; se spune ca oricine in New York are cel putin o esarfa sau geanta Burberry!