Cancer plamani

Sanatate

Cancer plamani

53

Ce este

Cancerul la  plamani reprezinta una dintre cele mai comune si grave tipuri de cancer, in fiecare an, aproximativ 45000 de persoane fiind diagosticate cu aceasta forma. De cele mai multe ori, nu exista semne ale etapelor timpurii, dar simptomele pot fi sub forma unei tuse persistente, a unei oboseli inexplicabile, a unei pierderi in greutate, tuse cu sange si dificultati in respiratie. Exista doua tipuri de astfel de cancer: cel cu celule mici – care este mult mai agresiv, creste mai repede si se poate raspandi si mai repede (cca 20% din cazuri) si cancer pulmonar fara celula mica, care este cel mai comun.

Ce il cauzeaza
Desi exista oameni care nu au fumat niciodata, este posibil ca si ei sa dezvolte acest tip de cancer. Cu toate astea, aproximativ 85% din toate aceste forme de cancer se datoreaza fumatului; alte cauze pot fi: expunerea la substante si materiale toxice si chimice.

Cum este tratat
Acest lucru depinde de tipul cancer la plaman. Chirugia este de cele mai multe ori o buna optiune de a elimina tumoarea daca este descoperita in primele stadii. Radioterapia este de asemenea folosita pentru distrugerea cancerului. In cazul cancerului pulmonar fara celula mica care este mare sau s-a raspandit, este folosita chimioterapia. In general, una din trei persoane reusesc sa traiasca pana la 1 an dupa diagnostic.

Ce poate face pacientul
Cel mai important lucru este prevenirea, renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il poate face cineva pentru reducerea riscului. Chiar daca fumezi de mult timp, cu cat renunti mai repede, cu atat riscul este redus! Depistarea timpurie este vitala, deoarece imbunatateste ratele de supravietuire. Prin urmare, este important ca oamenii cu orice simptome, cum ar fi o tuse persistenta sau scaderea in greutate, sa mearga la doctor cat mai repede.

Comments are off this post!