Care este pentru tine cea mai buna apa de baut?

Care este pentru tine cea mai buna apa de baut?

Stim ca avem nevoie de apa pentru a supravietui, dar stim care este cea mai buna apa de baut? Este important sa fie imbuteliata sau sa o regasim intr-un ambalaj  modern? Haideti sa vedem!

Corpul uman este format din aproximativ 60-70% apa si chiar daca poti supravietui saptamani fara mancare, fara apa – doar cateva zile. Si acest lucru se datoreaza faptului ca apa este implicata in orice functie metabolica si celulara pe care o ai, transportand nutrientii si oxigenul, lubrefiind incheieturile, regland temperatura corporala.

Deshidratarea este o problema si o scadere de 2 procente de apa, duce la deteriorarea performantei cognitive, dureri de cap si oboseala. Deshidratarea afecteaza de asemenea starea de spirit, ducand la iritabilitate, letargie si chiar manie, conform unui studiu publicat in The Journal of Nutrition. Pentru atletii care pierd 6 pana la 10 procente de apa din organism sub forma de transpiratie, deshidratarea poate modifica controlul temperaturii corpului, reduce motivatia si face ca exercitiile fizice sa se simta mult mai dificile, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Dincolo de necesitatea existentei sale, apa este asociata de regula si cu pierderea in greutate si o crestere in metabolism, un studiu gasind ca un consum de jumatate de litru de apa, creste metabolismul cu pana la 30 de procente pentru 90 de minute. Hidratarea corespunzatoare poate ajuta performanta si reduce stresul oxidativ care apare in timpul exercitiilor de intensitate ridicata.
Una din intrebarile cu care ne intersectam destul de des, este tipul apei care trebuie bauta, iar multiplele opinii diferite, fac din alegerea apei o problema foarte complicata. Iar pentru a lua o decizie corecta, trebuie sa stim cat mai multe detalii, pentru a alege cea mai buna apa de consumat.

Apa de la robinet

In mare parte, nu realizam cat de norocosi suntem ca avem apa la robinet, multe tari neputandu-se lauda cu acest lucru si cu toate astea, sunt persoane care nu considera apa de la robinet un mod acceptabil de hidratare. De obicei, aceasta apa este tratata cu fluorura si clor, care pot modifica putin gustul; este de asemenea urmarita de institutiile abilitate care identifica contaminantii si stabileste cantitatile in care acestia sunt sau nu – nocivi oamenilor. Majoritatea apei provenit de la apa de robinet este buna a fi consumata, iar cei care sunt foarte circumspecti in aceasta privinta, pot investi intr-un sistem de filtrare a apei pentru eliminarea particulelor si a substantelor chimice din apa. In acest mod, poti avea cea mai buna apa de baut!

Apa alcalina

Apa alcalina este in continuare foarte solicitata, avand sustinatori si contestatari, ambele tabere venind cu argumente in sprijinul lor. Cu toate acestea, anumite studii de ultim moment, sustin utilizare apei alcaline de catre sportivi: cand faci exercitii fizice, muschii produc mai multi ioni de hidrogeni decat poti tu sa ii elimini in mod eficient, ceea ce duce la aciditate si oboseala. Consumand apa alcalina, care are un pH mai mare decat 7, poti spori capacitatea organismului in rol de tampon, calmand aciditatea si imbunatatind performanta, conform unui studiu publicat de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Alte sudii sugereaza ca apa alcalina imbunatateste hidratarea per total, ajutand la retinerea electrolitilor. Lasand cercetarile deoparte, a consuma apa alcalina nu iti face niciun rau; poate cauza anumite dureri stomacale daca nu esti obisnuit cu ea. Este costisitoare, dar daca asta nu e o problema, ai rezolvat o necunoscuta: stii care este pentru tine cea mai buna apa de baut!

Apa de nuca de cocos

Sunt multi care afirma ca apa de nuca de cocos este cea mai buna apa debaut, ea continand in mod natural electroliti ca sodiu si potasiu si actionand in acelasi mod ca tabletele sau apa electrolitica. Deoarece este slaba in calorii, reprezinta o foarte buna alternativa comparativ cu bauturile sportive pentru antrenamente mai scurte; conform cercetarilor, apa de nuca de cocos provoaca mai putina senzatie de greata si mai putine probleme stomacului, in comparatie cu o bautura normala cu electroliti cand este consumata post antrenament.
Cu toate acestea, cercetarile au concluzionat ca apa de nuca de cocos nu este mai hidratanta decat bauturile sportive, refacand electrolitii la fel ca atunci cand este folosit un cartof si este si mai scumpa.

Apa hidrogenata

Aceasta apa este considerata cea mai buna apa sau poate mai bine zis – una dintre cele mai noi tendinte, foarte consumata de celebritatile de la Hollywood. Cei ce o sustin, afirma ca adaugand hidrogen in apa simpla, poate duce la o crestere a energiei, imbunatatind recuperarea si reducerea inflamatiei dupa efort; pana acum, dovezile care sustin acest lucru sunt insuficiente. Un studiu – nu de foarte mare amploare – publicat in Medical Gas Research, a aratat ca doar 10 jucatori de fotbal care au baut apa hidrogenata au avut muschi mai putin obositi, dupa efortul fizic.
Mai exista si alte studii mici facute in laboratoare pe animale, dar nu exista dovezi solide sau anumite reguli cum ar fi – ce cantitate de apa hidrogenta ar trebui sa bei pentru a avea parte de beneficii? Nu exista nicio garantie ca aceasta este cea mai buna apa de baut: nu iti face nici rau, dar nici nu te transforma intr-o vedeta de la Hollywood! Deocamdata este apa cu hidrogen intr-un ambalaj, iar daca vrei sa consumi aceasta apa, ai grija ca recipientul sa fie din aluminiu, singurul material care poate retine hidorgenul; in caz contrar, de la fabricare pana ajunge la tine, hidrogenul este eliberat, iar tu bei in cel mai bun caz, doar apa plata!

Apa electrolitica cu infuzie

Electrolitii sunt particule incarcate electric – potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fosfat. Incarcarea electrica a acestor particule, stimuleaza nervii si muschii sa se contracte si ajuta la echilibrarea fluidului in corp, ajutand corpul sa absoarba apa cat mai repede. Cand transpiri, pierzi electroliti si daca nu ii inlocuiesti, poti avea parte de spasme musculare sau crampe, oboseala, greturi, confuzie mentala.
De asemenea, te poti simti slabit si nemotivat in urmatoarele antrenamente. Bauturile traditionale sportive contin multi electroliti, dar si cantitati mari de zahar, ceea ce e foarte bine pentru maraton, dar neindicat pe distante mai mici. Ai putea merge pe apa fara calorii infuzata cu electroliti cum ar fi Propel sau adauga o tableta de electroliti in apa – Nuun (care are doar 10 calorii per tableta).