Sunt prea inalt? Prea scund? Cat crestem in fiecare an?

Cand esti tanar si te gandesti la inaltimea care pe care o vei avea la finalul maturizarii, te uiti la parinti si esti tentat sa faci media aritmetica a inaltimii lor. Dar dezvoltarea ta ca individ este un proces complex in care sunt implicati multi factori. Inaltimea finala ca adult depinde intr-adevar de gene:  daca au existat cresteri timpurii sau intarziate ale membrilor familiei, daca au existat probleme legate de nutritie sau daca au suferit de boli cronice.

Pentru a vedea daca “esti in grafic” cu cresterea in inaltime, este bine sa fie consultat un medic pediatru. Acesta poate vedea evolutia ta in functie de genele tale, de varsta, mod de viata. In cazul in care sunt indeplinite toate conditiile normale, puteti calcula ce inaltime veti avea conform unei formule mai mult sau mai putin acceptate.

Astfel,

pentru baieti avem : [(IM + 12 cm) + IT] / 2
pentru fete avem : [(IT -12 cm) + IM] / 2, unde IM = Inaltimea mamei, IT= Inaltimea tatalui

Fetele incep sa creasca pe la varsta de 9-10 ani, cel tarziu 11-12 ani cand in mod normal ar trebuie sa se inregistreze o crestere mai rapida. Baietii in schimb, ar trebui sa inceapa sa creasca in jurul varstei de 11 ani  si cel tarziu 13. Fetele cresc aproximativ 3 cm/ an, in timp ce baietii cresc  4 cm/an.

Pentru o crestere normala este nevoie ca adolescentii sa fie sanatosi, sa aiba parte de o nutritie adecvata si somn. Sunt anumite produse sau pastile care spun ca au “hormon de crestere” sau “stimulatori”! Evitati-le! Nu credeti ca o pastila va face mai inalti! Majoritatea acestor produse nu sunt nici macar aprobate de anumite institutii abilitate si mai mult decat atat, pot avea reactii adverse. Anumiti medici pot prescrie anumite retete care implica folosirea unor astfel de produse, dar in cazuri dificile, speciale.

In cazul in care esti cel mai inalt dintre colegii de clasa, nu trebuie sa te simti altfel; trebuie sa incredere in tine, sa vezi care sunt punctele tale forte! Din momentul in care vei aparea ca o persoana sigura pe tine, vei fi perceput altfel, tu insuti vei avea alta atitudine.

In cazul in care esti printre cei mai scunzi dintre colegi, iarasi nu este cazul sa va faceti probleme! Indiferent ca esti fata sau baiat, poti purta incaltaminte mai inalta pentru a compensa, puteti sa va ridicati parul prin diverse aranjamente sau frizuri.
Retineti – ca foarte important, faptul ca atributele fizice se schimba in timp!