Sanatate

Carnitina

60

Carnitina este un nutrient versatil, care te poate stimula si iti poate oferi energia de care ai nevoie!

Daca bauturile energice se numara printre favorite, este posibil sa iei o anumita cantitate de carnitina la fiecare inghititura, datorita faptului ca este un ingredient popular in diversele formule de energie si antrenament. Pe langa aceasta, ea are un efect de imbunatatire a functiei inimii, ameliorarea durerilor picioarelor datorita unei circulatii slabe, controlul zaharului din sange, restabilirea energiei in cazul oboselii cronice, imbunatatirea starii de spirit, fertilitatii barbatilor.

De ce are carnitina capacitatea de a face toate aceste lucruri? Deoarece se afla aproape in fiecare celula a corpului uman si permite un proces de baza care ne tine in viata: productia de energie.

Ce este carnitina

Carnitina este un aminoacid dupa cuvantul latin folosit pentru carne “carnus” si asta deoarece carnea este cea mai bogata sursa de mancare. Nutrienti esentiali – vitamine si minerale elementare, sunt aceia fara de care corpul uman nu poate supravietui si pe care nu le poate produce, astfel ca trebuiesc obtinute din mancare. In cazul carnitinei, corpurile o pot produce din doi aminoacizi – lizina si metionina, dar nu o pot face indeajuns.
O tulburare genetica rara poate interfera cu productia normala de carnitina, anumite antibitotice si probleme de sanatate putand afecta absorbtia. In astfel de cazuri, viata poate fi in pericol sau slabirea organismului poate fi severa, medicii trebuind sa prescrie suplimente de carnitina. Din pacate, pana in momentul de fata, nu exista anumite prescriptii a unei cantitati zilnice recomandate a acestui nutrient. Stim doar ca organismul are nevoie de anumite cantitati de vitamine C, fier, vitamina B6, niacin, fier, lizina si metionina, pentru a produce carnitina si din moment ce multi dintre noi nu au o alimentatie corespunzatoare, e greu de crezut ca avem o cantitate suficienta de nutrienti necesari pentru producerea carnitinei.

Cum functioneaza

Carnitina este descrisa ca fiind un “arzator” al grasimilor, dar asta nu inseamna ca este un supliment de pierdere in greutate. De fapt, carnitina permite celulelor sa transforme energia in grasimi; de exemplu, inima are nevoie sa arda grasimea a cel putin 60 de procente pentru energie, iar muschii scheletici si creierul sunt mari consumatori de energie. Fara o cantitate suficienta de carnitina, productia de energie nu este optima.

Exista doua tipuri

Suplimentele contin doua tipuri l-carnitina si acetil l-carnitina, care este mult mai usor absorbita de catre creier. In general, acetil l-carnitina este luata pentru simptome asociate creierului si sistemului nervos, in timp ce l-carnitina este folosita pentru a creste rezistenta fizica si performantele sportive, conditii cardiace, vasele de sange si probleme de circulatie, probleme cronice de oboseala.

Alarma falsa!

Pentru o perioada lunga de timp, cercetarile au demonstrat ca carnitina este buna pentru inima, dar un studiu a dat aceste lucruri peste cap, el exprimandu-si ingrijorarea ca acest nutrient poate fi vinovat pentru multe boli de inima in randul celor care consuma carne rosie. Dar, cele mai recente studii, au aratat ca acest risc este de fapt asociat cu un anumit dezechilibru al bacteriilor intestinale. Pentru a ajuta prevenirea unui astfel de dezechilibru, trebuie sa alegem carne fara antibiotice, hormoni, pesticide, erbicide si sa luam suplimente probiotice care contin bacterii benefice.


Copii, femeile insarcinate sau cele care alapteaza, nu trebuie sa consume carnitina, datorita faptului ca nu se cunoaste cat de sigura este!!!

Carnitina se gaseste in alimente cum ar fi carnea de vita, carnea de pui, lapte, branza!

Consultati un medic in cazul in care deja luati:

  • Medicamente beta-blocante
  • Medicamente de subtiere a sangelui
  • Blocante ale canalelor de calciu

De asemenea, consultati medicul chiar si daca luati medicamente naturale, pentru ca se pot vedea atunci potentialele efecte adverse cu alte medicamentatii.

Ce persoane au incercat sa ia acetil l-carnitina?

Boala Alzheimer. Anumite cercetari au aratat imbunatatiri sau scaderi usoare ale abilitatilor mentale la persoanele cu aceasta boala care au luat acetil l-carnitina.
Diebetici. Cateva cercetari au aratat ca acetil l-carnitina ajuta corpul sa utilizeze insulina mult mai eficient.
Alcoolism. Acetil l-carnitina poate ajuta imbunatatirea abilitatilro mentale la persoanele care sunt alcoolice.
Depresia. Cercetarile au demonstrat ca tratamentul cu acetil l-carnitina reduce simptomele depresiei la persoanele in varsta.

Comments are off this post!