Carti cu Colti

Coltul de carte

Carti cu Colti

395

Prima data cand am vazut numele blogului Carti cu Colti m-am gandit- si stiu si de ce- la poezia lui Nichita, Leoaica tanara, iubirea. Era clar, imi captase atentia, deci “strategia lor de marketing” functionase. Apoi, cand mi s-a confirmat ca “nu exista prieten mai loial decat o carte”, am stiut ca sunt pe un teren lipsit de primjejdii.
Discutia noastra cu Julia, cea care a infiintat acest blog, a fost, in egala masura, o placere si o binecuvantare, fiindca a deschis apetitul pentru noi si noi intrebari, dar mai ales pentru o lectura care nu cunoaste spatii prohibite. Pentru ca nu minimizeaza efortul colaboratorilor sai, Julia este a tinut sa ne precizeze ca din staff-ul blogului fac parte Monica, Andreea A, Andreea S, Andreea P, Camelia, Imola, Mirela, Eva, Crina si Claudiu. Multumindu-le tuturor pentru faptul ca fac din acest site un loc de popas, va invitam sa aflati, din randurile ce urmeaza, care este reteta vietii unui cititor echilibrat.


FAMOST: Exista vreodata pericolul ca acela care evadeaza frecvent in lumea cartilor sa vrea sa locuiasca permanent acolo? Poate da lectura o anumita forma de dependenta, care sa faca din realitate un tablou sumbru si monoton?
JULIA: De ce sa traiesti fara sa ai parte de aventuri, de fantezie si de romance? De ce citim? Pentru ca atunci cand deschizi o carte, chiar daca nu ai bani sa mergi intr-o calatorie in jurul pamantului, o poti face cu ajutorul cuvintelor asternute pe hartie. Cartile sunt refugiul nostru cand realitatea este prea cruda. Daca o carte este singura sursa de fericire a unui copil, a unui adolescent sau chiar a unui adult, de ce sa nu le recomand o evadare din realitate? Cititi, cititi, cititi!

FAMOST : De ce « carti cu colti »? Ameninta, musca, dor?
JULIA : As vrea eu, dar nu. Carti cu Colti a luat nastere acum 7 ani, mai exact in octombrie 2010, cand inca era in voga fascinatia pentru cartile cu vampiri. Si am vrut sa combin dragostea pentru carti cu cea pentru vampiri si asa a luat nastere blogul. Dar Carti cu Colti se adreseaza tuturor iubitorilor de lectura.

FAMOST: Cum apar recenziile pe blog? Care e criteriul decisiv in propunerea unui titlu?
JULIA : Incercam sa recomandam carti pe care eu sau colegele mele le-am citit si care ar putea sa placa macar unui fan al blogului/paginii noastre. Personal, nu recomand carti daca doar am citit o recenzie facuta de un blogger/reviewer. Incerc sa recomand o carte care sa ramana in memoria cititorului si pe care el ar vrea sa o reciteasca la un moment dat. Fiecare dintre noi are gusturi diferite si mereu am vrut ca cititorii blogului nostru sa aiba ultima decizie in ceea ce priveste recomandarea: daca o citesc sau nu. Poate mie mi-a placut cartea, dar este posibil ca 5 dintre cele 10 persoane care decid sa citeasca recomandarea mea, sa nu fie de aceeasi parere.

FAMOST: Care ar fi cartile care ti-au ramas cel mai aproape de suflet, de care, orice ai face, iti este greu da te desparti, desi poate, odata cu trecerea anilor, nu-ti mai amintesti din ea nici imaginea de pe coperta si nici numele unor personaje?
JULIA : Grea intrebare. Am prea multe, dar mereu o sa am un loc in inima mea pentru Saga Amurg. A fost seria care mi-a deschis apetitul pentru cartile fantasy si este inspiratia din spatele blogului Carti cu Colti. Iubesc cartile cu vampiri, o alta serie preferata fiind Fratia Pumnalului Negru /Black Dagger Brotherhood de J.R. Ward. Sau Dark Hunter de Sherrilyn Kenyon, serie care imbina elemente din mitologia greaca si romana cu lumea contemporana.
FAMOST : Accepti si sugestii din partea celor care iti urmaresc activitatea? Ai incredere in propunerile unor oameni despre preferintele carora nu stii mare lucru?
JULIA : Da, acceptam si sugestii si chiar colaboram cu autori no name, care sunt la inceput de drum, pentru a le facilita o promovare pe pagina noastra. Bineinteles ca da, dar sunt de parere ca, atata timp cat ai un blog de carte, este de datoria ta sa promovezi autorii editurilor cu care colaborezi. Dar pentru ca timpul nu ne permite intotdeauna sa onoram toate cererile pentru recenzii, mai zicem si nu. Blogul nostru se axeaza mai mult pe promovare decat pe recenzii.

FAMOST : Cat de mult/putin se citeste astazi?
JULIA: Eu sunt de parere ca inca se citeste. Desigur ca ne dorim cat mai multe carti publicate in Romania si cat mai diversificate si observ ca editurile incearca sa ne multumeasca, oferindu-ne o gama variata, la scurt timp dupa aparitia cartii in strainatate. De aceea, tin sa le multumesc pe aceasta cale, pentru ca ne ofera un dram de bucurie de fiecare data cand publica ceva ce ne doream si la noi. Cititorii paginii noastre sunt fani ai cartilor Cassandrei Clare, din ce am observat, dar genurile literare citite difera de la unul la altul. Fictiune, contemporane, science-fiction, fantasy, romance, aventura si mister, cam astea ar fi preferatele lor.

FAMOST: Desi ati creat un grup interactiv de cititori, stim ca iesiti din cercul vostru, organizand campanii de lectura sau participand la targuri de carti. Prin ce alte modalitati interactionati cu iubitorii de lectura?
JULIA : Este adevarat, doresc sa multumesc tuturor celor care ne urmaresc si care sunt activi pe pagina. Pentru ca locuiesc in Anglia, merg destul de des la evenimente la libraria Waterstone’s, unde am intalnit scritorii cartilor mele favorite: Cassandra Clare, Sarah J Maas, Pierce Brown, Rachel Caine, Jennifer Niven, Leigh Bardugo etc. Incerc sa iau mesaje video de la fiecare dintre acestia pentru cititorii paginii (pe pagina, la videos le puteti urmari), cat si carti cu autografe pentru concursuri. Nu are cum sa nu ma bucure faptul ca interactionam foarte mult cu cititorii. Ei sunt prietenii nostri pentru ca, in fond, oricine care iubeste sa citeasca, merita sa fie.

T e x t : Adina Mitrica

Comments are off this post!