Cat de importante sunt modelele din viata noastra?

Cu modelele din viata noastra ne intersectam de la cele mai fragede varste, pana cand nu mai existam.

Cu modelele din viata noastra ne intersectam de la cele mai fragede varste, pana cand nu mai existam. Si nu poti fi un model daca nu vezi si nu constientizezi unul, iar a avea persoanele potrivite langa tine care sa iti completeze potentialul, poate avea un rol determinant si o influenta buna a ceea ce vrei sa fii si sa devii.

Multi dintre noi, daca ar fi intrebati care e modelele din viata noastra, ar face trimitere catre unul din parinti sau ambii, sau un anumit invatator/ profesor de la scoala cu care s-au intersectat. Doar ca fiecare dintre noi suntem influentati de toti oamenii pe care ii intalnim de-a lungul vietii.Se crede ca modelele pe care le intalnim in viata au legatura cu neuronii-oglinda, acestia manifestandu-si activitatea chiar si cand nu facem nimic special pentru noi insine. Invata prin imitatie, permitandu-ne sa crestem si sa ne dezvoltam prin intermediul transferului de cunostinte si comportament. Iar una dintre dileme este cum sa obtinem maximul de la modelele noastre de viata si cum noi, la randul nostru sa avem comportamente bune fata de cei din jur?

Gandeste-te la modelele din viata ta pana acum!

Aminteste-ti si constientizeaza in ce mod te-au influentat anumite persoane, fie parintii sau persoanele cu care te-ai intalnit si ai avut diverse legaturi! Studiile au aratat ca oglindindu-ne parintii intr-o oarecare masura in timp ce crestem si ne dezvoltam, ne poate influenta cat de empatici, cooperativi si amabili suntem. Anumite caracteristici sunt predispuse, dar altele sunt modelate de familia noastra si cei din jur.

Specialistii recomanda sa incercam sa desenam o cronologie a vietii noastre, gandindu-ne si marcand evenimentele importante care au facut parte din viata noastra. Asa ca, gandeste-te la cine si ce anume te-a influentat! Anumite influente sunt negative, altele pozitive, dar constientizandu-le, vei realiza ce a fost bine si ce nu pentru tine si vei respinge acele comportamente pe care nu vrei sa le ai si nici sa le transmiti mai departe. Si chiar daca poate fi un proces de durata, de la constientizarea pana la eliminarea elementelor negative, toate acestea te vor usura si te vor face mai fericit si mai implinit, pentru ca pana la urma, vei imbunatati in mod pozitiv varianta ta cea mai buna!

Gandeste-te la modelul pe care ti-l doresti!

Cand ne gandim pe cine admiram, trebuie sa avem si retineri si sa nu gandim ca la un total, pentru ca nu suntem perfecti: asa cum nu suntem noi, asa nu sunt nici ei perfecti! Doar ca, poti lua doar un aspect pe care il poti asimila, perfectiona daca este cazul si transmite mai departe; gandeste-te ce reprezinta respectiva persoana si de ce o admiri? In cele mai multe cazuri, cand avem o problema, putem fi foarte conectati emotional, ceea ce impiedica o gandire rationala. Te poate ajuta daca esti intr-o anumita situatie si te intrebi: el/ ei ce ar face?

A citi autobiografii reprezinta un bun mod de a afla cum au reactionat anumite persoane in anumite situatii! Concentreaza-te pe comportamente, atrage si oglindeste binele si elimina raul!

Incearca sa oglindesti caracteristicile pe care le vrei!

Fii metodic si gandeste-te care din aspectele vietii le vrei imbunatatite: viata de familie, relatiile, locul de munca? Cine din cercul tau face ceea ce iti doresti bine sau foarte bine?

Incearca urmatorul exercitiu: deseneaza cercuri concentrice cu tine in centru si plecand din mijloc, scrie numele modelelor tale (familie sau priteni), modele specifice unor situatii (medic, instructor, coleg) si modele la care aspiri intr-un fel (persoane faimoase, figuri istorice). Apoi, gandeste-te la ce comportament poti oglindi tu si vei vedea ca acest exercitiu te poate ajuta sa adopti obiceiuri si comportamente bune, cele pe care ti le doresti!

Evita oglindirea obiceiurilor rele!

Un studiu american desfasurat pe perioada a peste 30 de ani, a arat ca intr-un grup de prieteni, daca unul este obez, sansele ca si ceilalti sa devina asa, cresc cu 171 de procente! Evident ca acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa fii prieten cu cineva care are comportamente cu care tu nu empatizezi; prietenii sunt prieteni, indiferent de modul particular al fiecaruia de a fi! Doar ca, daca unul din prieten are ceva care nu se inscrie in linia pozitiva, poti incerca sa il influentezi …

Este important sa te concentrezi asupra deciziilor pe care le iei cand te afli in preajma unora si sa incerci sa asculti acea voce interioara care iti spune ca nu este de acord.

Devino tu un bun model de urmat!

Iti place sau nu, fiecare dintre noi suntem un model pentru cei din jur, pentru cei cu care ne intersectam. Constientizand acest lucru si concentrandu-te pe cele mai bune lucruri, vei scoate la iveala cea mai buna varianta a ta. Atunci cand facem lucruri bune si frumoase, cei cu care ne intersectam vad aceasta si in acel moment se declanseaza o dorinta interioara in fiecare dintre ei de a-ti urma exemplul; ca vor reusi mai bine sau doar intr-o oarecare masura sa realizeze ce au vazut la tine, depinde de la o persoana la alta.

Modelele au nevoie in permanenta de a alimenta increderea si de a fi prezenti. Abilitatile bune de comunicare sunt foarte importante, iar a asculta anumite interviuri, a retine anumite citate din carti sau din mediul online care sunt aproape de gandirea si comportamentul tau, reprezinta de asemenea lucruri utile. La fel de importanta este o simpla amabilitate cand intri intr-un magazin, oricat ar fi el de mic, pentru ca aceasta te modeleaza si influenteaza rolul tau de model pentru cei din jurul tau.