Ce face o parola puternica?

Daca ti se pare dificil sa “generezi” singur o parola puternica, poti apela foarte bine la diverse aplicatii care fac acest lucru pentru tine.

Majoritatea celor ce citesc aceste randuri, s-au aflat in situatia in care li s-a cerut o parola puternica, unica, la inregistrarea pe un site sau in cazul in care au completat ceva online. Multi au facut-o, altii mai putin, si exista un motiv serios pentru care site-urile respective cer parole complexe si sigure. Exista multe furturi informatice, hackeri care actioneaza fie dintr-un anumit interes sau o simpla distractie; ideea e ca nu ne place sa ne fie calcata intimitatea.


Ce ar trebui sa faci pentru a evita astfel de situatii neplacute? Cum putem avea o parola puternica? Iata in continuare cateva sfaturi!
  1. Mergi pe parole lungi si complicate! Cu siguranta daca parola ta este “Florin123” este usor de retinut, atat pentru tine, cat si pentru … altii si poate fi considerata o parola dezastruoasa; hackerii cam in acest mod fac primele incercari, legate de nume, data nasterii si astfel de parole “usoare”. Ideal, o parola sigura/ o parola puternica este o insiruire de cifre, litere mari si mici, simboluri si ce trebuie sa retii este faptul ca daca parola ta este usoara pentru tine, este usoara si pentru cei rau intentionati.
  2. Nu repeta! Chiar si cineva care este minimalist in privinta tehnologiei, are cel putin un cont bancar sau un cont pe o retea de socializare. Ce trebuie sa stii este ca nu trebuiesc folosite aceleasi parole pentru mai multe conturi sau sa refolosesti altele vechi.
  3. Luati in calcul un password manager! Daca ti se pare dificil sa “generezi” singur o parola puternica, poti apela foarte bine la diverse aplicatii care fac acest lucru pentru tine, oferindu-ti parole lungi, sigure si eficiente pentru fiecare cont in parte: LastPass, 1Password, Dashlane! Trebuie sa le descarci in calculator sau pe smartphone, apoi schimba vechile parole cu cele noi!
  4. Activeaza autentificarea cu doi factori! Multe site-uri permit aceasta setare, care include si o a doua forma de identificare, cum ar fi un cod pe care il primesti sub forma de sms sau un identificator biometric, cum ar fi amprenta digitala. Acest lucru face ca misiunea hackerilor sa fie mult mai dificila, chiar si atunci cand au parola. Bine, daca esti in viteza, acest lucru te mai incetineste, dar, iti ofera siguranta si ii poate indrepta pe hackeri catre alte posibile victime. Dar, pana la urma, o parola buna este indicata in primul rand, activarea multifactorului este o necesitata in ziua de astazi; pana la urma, este vorba de siguranta ta!