Ce inseamna de fapt etichetele de pe alimente

Sanatate

Ce inseamna de fapt etichetele de pe alimente

49

Suntem la cumparaturi si mai mereu dorim sa cumparam alimente cat mai sanatoase, iar pentru acest lucru suntem cu ochii pe etichete. Dar, exprima ele ceea ce sunt intr-adevar? Stim sa interpretam in mod corect ceea ce citim? Stim ce se ascunde in spatele procesului de realizare al produsului final?


Eticheta : fara zahar
Ce crezi tu ca inseamna : un continut mic de zahar
Unde gasesti : suc de fructe, iaurt, cereale
Ce inseama de fapt : multe produse care au o astfel de eticheta pot fi indulcite prin folosirea unor concentrate de sucuri cu un nivel ridicat al zaharului. Partea rea o reprezinta faptul ca indulcirea se face cu un substituient al zaharului-aspartam, care poate provoca balonari, disconfort gastric si mai rau, au fost gasite legaturi cu provocarea cancerului.
Evitati zaharurile si indulcitorii cum ar fi siropul de orez brun, caramel, concentrat suc de fructe, aspartam, etc, si inlocuiti-le cu fructe, ciocolata neagra si alimente naturale fara zahar, cum ar fi carnea, nuci, dovlecei, etc!

fara-zahar

Eticheta : fara gluten
Ce crezi tu ca inseamna : nu contine sau nu are adaugat grau
Unde gasesti : paste, cereale, diverse tipuri de batoane
Ce inseamna de fapt : Cantitatile de gluten provenite de la grau, orz, secara, pot fi neglijabile, si cu toate acestea, produsele “fara gluten” pot fi nesanatoase in cazul in care contin un nivel ridicat de amidon rafinat, sau cu indice glicemic ridicat, sau cu o mare cantitate de sodiu si zaharuri.
Opteaza pentru alimente naturale fara gluten, cum ar fi oua, avocado si neprelucrate: hrisca si quinoa, inlocuind graul!

fara-gluten

Eticheta : ambalat cu vitamine si antioxidanti
Ce crezi tu ca inseamna : e ca si cum ai manca fructe si legume
Unde gasesti : cereale, gem, suc la cutie, supa ambalata
Ce inseama de fapt : Aceste produse au fost facute cu ingrediente care au continut la un moment dat antioxidanti – ca sucurile de fructe – folosite adesea pentru a da culoare cerealelor sau sunt fortificate cu vitamine. Acesti nutrienti, nu prea au viata din pacate dupa procesul de preparare.
Cel mai bine este sa luati nutrientii direct de la sursa: fructe si legume proaspete, carne slaba si cereale integrale.

ambalat-cu-vitamine-si-antioxidanti

Eticheta : facute cu fructe reale
Ce crezi tu ca inseamna : contine fructe reale
Unde gasesti : suc, iaurt, cereale si snacks-uri pentru copii
Ce inseamna de fapt : Concentratul din suc de fructe utilizeaza zaharuri. Fructele reale contin fibre – care umplu stomacul, incetinesc digestia si lupta impotriva bolilor; acestea din pacate, se pierd cand este facut sucul. Sa nu cadeti in plasa ca pe ambalaj scrie ca produsul contine aportul zilnic de vitamine, antioxidanti si minerale; exista si posibilitatea ca acele fructe sa fie deshidratate, uscate cand sunt supuse procesarii.
Cumpara produse neprelucrate, cum ar fi fulgii de porumb neindulciti si adauga fructe proaspete!

facut-cu-fructe-reale

Eticheta : facut cu cereale integrale
Ce crezi tu ca inseamna : toate ingredientele sunt intacte si neprelucrate
Unde gasesti : alimente bogate in carbohidrati: paine, cereale, biscuiti, musli, fulgi de cereale
Ce inseamna de fapt : un produs care contine cereale integrale, inseamna ca foloseste fiecare parte a boabelor: germen, endosperm si tarate. In orice caz, aceste boabe ocupa doar 10 procente din produsele alimentare sau au fost pulverizate intr-o faina foarte fina, ambele variante ridicand nivelul de zahar in sange. Din pacate, de multe ori, sunt adaugate ingrediente cu un numar mare de calorii (caramel) pentru a se obtine nuante de maro inchis.
Trebuie sa fiti siguri ca produsele contin cel putin 16% cereale integrale per portie, iar daca are 8 g sau mai putin, se completeaza cu faina rafinata (faina in care germenii si taratele au fost eliminate). Pentru o alimentatie sanatoasa, cautati 100% cereale integrale si verificati daca continutul de fibre si daca vedeti pe eticheta mai putin de 3g per portie, cel mai probabil nu este facuta doar din cereale integrale. Ai alte alternative mai bune in orez, quinoa, mei, porumb, ovaz, secara.

facut-cu-ceareale-integrale

Eticheta : organic
Ce crezi tu ca inseamna : produse realizate pe plan local si sanatoase
Unde gasesti : aproape in orice, pasari de curte, oua, fructe, legume, ciocolata, cafea
Ce inseamna de fapt : Multe asociatii si guverne nu reglementeaza folosirea acestor etichete, mai ales in privinta produselor ambalate importate. Acest lucru inseamna ca pe etichete poate scrie ‘organic’ chiar daca alimentul contine o componenta mica organica.
Ar trebui sa optezi pentru produsele ecologice si proaspete, in care, pentru cresterea lor nu au fost folosite pesticide chimice si vor avea cea mai buna stare nutritiva. Evita alimentele procesate organic – snacks-uri sau bonboane, care de obicei contin cantitati mari de sare si zahar.

realizate-pe-plan-local-si-sanatoase

Comments are off this post!