Ceara din urechi sau cerumenul. Ce ar trebui sa stii?

Ceara din urechi (cerumenul) este esentiala pentru sanatatea urechilor noastre, facand parte din sistemul protector al organismului nostru.

Ceara din urechi (cerumenul) este esentiala pentru sanatatea urechilor noastre, facand parte din sistemul protector al organismului nostru. Iata in continuare cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii …

Ceara din urechi, cunoscuta medical ca cerumen, face parte din sistemul natural de aparare al organismului. Secretat de glandele canalelor din urechile noastre, ea curata si ne protejeaza de invadatori ca murdarie, praf si previne in acelasi timp, dezvoltarea unor bacterii.

Datorita vorbitului si mestecarii, ceara din urechi iese din ureche, de unde este spalata sau cade, eliminand in acelasi timp germenii, particulele straine si facand loc cerii proaspete create. In mod normal, ceara cade singura, dar, daca este vizibila, o poti curata usor cu o carpa. Cu toate acestea, nu ar trebui sa incerci sa o scoti din interior! Nu fii ispitita sa introduci diverse obiecte pentru curatare, pentru ca poti impinge ceara in interior, poti rani pielea sensibila si chiar iti poti perfora timpanul.

Canalul urechii poate intampina diverse probleme, daca glandele produc o cantitate excesiva de cerumen, daca corpul tau nu poate sa il elimine in mod natural sau chiar poate tu ai blocat acest proces natural printr-o procedura gresita de curatare.

Simptomele blocajului pot include dureri de urechi, acufene, scaderea auzului, ameteli sau chiar tuse, din moment ce acumularea poate impinge impotriva nervilor si declanseaza reflexul de tuse. Pe de alta parte, e posibil sa nu fie ceara din urechi cea care provoaca simptomele. Ar putea fi infectie, pierderi de auz legate de inaintarea in varsta, leziuni cauzate de schimbari de presiune sau multe altele.

Verifica impreuna cu medicul tau despre ce este vorba pentru a-ti recomanda folosirea unor picaturi de inmuiere a cerii din ureche sau chiar poti merge la un medic specializat, sa iti elimine el ceara din urechi si dopurile formate, daca intampini astfel de probleme!