Ceasul corpului

Stil de viata

Ceasul corpului

40

[dropcap custom_class=”normal”]Anumite ceasuri sunt usor de inteles, cum ar fi ceasul de la mana, care atunci cand indica ora 12-13, tu te gandesti deja la pranz; alte ceasuri, sunt mai complicate, cum ar fi ceasul corpului nostru, un set intrinsec de ritmuri, care dicteaza aproape totul si pe care, oamenii de stiinta fac mari eforturi pentru a-l intelege. Ce este sigur aici, este faptul ca cine isi asculta propriul ceas, traieste mai mult, mai bine si sunt fericiti, probabil, consumand si mancare mai putin nesanatoasa. [/dropcap]


Ceasul corpului nostru este construit intr-un mod mai greu de inteles de noi, diferitele cicluri de timp, dictand procesele fizice, de la ciclul menstrual care apare la aproximativ 4 saptamani, la necesitatea a catorva ore de somn pe noapte. Aceste lucruri reprezinta reparatiile si programele de lucru ale organelor vitale, ritmul circadian de 24 de ore. La fel de importante sunt si ciclurile temperaturii corporale si a celor care fabrica hormoni si enzime; chiar si sistemul imunitar functioneaza mai bine la anumite ore, de aceea, cand luati un medicament, acesta poate fi mai eficace sau nu, intr-un anumit moment, la o anumita ora.

Homeostazia este starea optima pentru om, cand toate ceasurile sunt in echilibru, dar din pacate, daca una din rotitele ceasurilor noastre merge mai lent sau mai rapid, intreg sistemul este perturbat. Ce face ca intreg organismul nostru sa fie ajunga greu intr-un perfect echilibru, este faptul ca ceasul corpului a fost setat cu mult timp inainte de aparitia telefoanelor mobile, zborurilor cu avioanele pe distante mari, petrecerilor pe timpul noptii, etc. Viata moderna se amesteca cu ritmul nostru natural, epuizandu-ne, dandu-ne stari de spirit oscilante, ne ingrasa si exista semne ca ne afecteaza sanatatea inimii, sistemul imun si creierul.

Din fericire, daca ceasul corpului nostru nu este in regula, il putem reseta, fiind inteligenti si atenti cand mancam, cand dormim, cand ne expunem luminii, multe din ceasurile periferice fiind stationate in corp, reglate de gene, molecule, celule. Dar, exista un ceas suprem care le coordoneaza, ceasul suprachiasmatic, un grup de 20000 celule, deasupra nervului optic. In momentul in care vine seara, acest grup de celule activeaza productia de substante chimice care te pregatesc de somn, lumina fiind comutatorul de pornire si oprire, asta pentru simplul fapt ca evolutia oamenilor include dormit noapte si stat treaz pe timpul zilei, intr-un interval de 24 de ore.

Oamenii de stiinta considera ca intreruperea somnului si expunerea la lumina, slabesc capacitatea ceasului suprachiasmatic de a sincroniza toate celelalte ceasuri. Multi neurologi sustin ca rata tot mai mare a tulburarilor depresive la oameni, corespunde cu cresterea vietii in lumina pe timpul de noapte specific vietii moderne. Lumina in sine nu este rea, important este cand va ‘intersectati’ cu ea. Laptopurile si smartphone-urile de asemenea, emit lumina albastra, ceea ce deruteaza ceasul suprachiasmatic, fiind redusa productia de serotonina, pe care creierul o sintetizeaza in melatonina. Ce este rau aici, este faptul ca melatonina este un medicament minune al naturii: incetineste imbatranirea, reduce stresul si colesterolul si suprima cresterea diverselor tumori, dar in acelasi timp, ne da o stare de somnolenta.
Asa ca, pentru un dormit ideal, opriti electronicele si alte astfel de dispozitive cu cel putin o ora inainte de a va culca, si aveti grija ca in dormitor sa nu fie foarte cald, somnul fiind legat de ciclul temperatura-somn!

Daca doriti sa va intariti ceasul corpului, …

Cititi tot articolul GRATUIT in revista FAMOST-editia septembrie 2017 AICI!

Comments are off this post!