Christian Lacroix – Designer Unic, Inovativ, O Abilitate Deosebita de A Combina Culorile

Brand

Christian Lacroix – Designer Unic, Inovativ, O Abilitate Deosebita de A Combina Culorile

22

Christian Marie Marc Lacroix s-a nascut pe 16 mai 1951 la Arles – in sudul Frantei si a fost copilul adorat al unei familii de ingineri, iubitori de moda. A avut inclinatii de mic, cand schita costume istorice si de moda. Dupa absolvirea liceului in 1969, incepe studiile la Universite Paul Valery unde studiaza istoria artei, apoi merge sa studieze la Sorbonne in Paris, subiectul lucrarii de dizertatie fiind arta franceza a secolului XVIII. Fiind intrebat la un moment dat despre cariera viitoare, tanarul Lacroix a afirmat ca vrea sa fie Christian Dior.
Dupa finalizarea studiilor, incepe sa lucreze ca free lancer si creeza pantofi, colaboreaza cu hermes pentru care face accesorii si ii este asistent designer lui Guy Paulin. In timpul studiilor o intalneste pe Francoise Rosenthiel (manager al unui magazin) – cea care avea sa-i fie sotie incepand cu anul 1974 si care a avut o influenta deosebita in ceea ce priveste cariera ulterioara.
Prin intermediul lui Jean de Mouy, Lacroix incepe sa lucreze in 1981 pentru Jean Patou – aflat pe o curba descendenta, dar venirea tanarului designer, ii revigoreaza compania, triplandu-i vanzarile; culorile deschise, stralucirea si perfectiunea au facut din Lacroix unul dintre cei mai populari designeri ai acestei perioade.

In 1986 primeste ‘Golden Thimble’ pentru colectia sa couture de la Paris, un an mai tarziu in luna ianuarie, primeste premiul pentru ‘Best Foreign Designer’ din partea CFDA.
In 1987 pleaca de la Patou si isi deschide propria casa de moda, fiind primul salon couture deschis in Paris in ultimii 20 de ani; prima colectie prezentata este sponsorizata de Agache Co. Ltd. Un an mai tarziu, prezinta prima colectie ready to wear, an in care primeste a doua distinctie ‘Golden Thimble’.
Anul 1989 este marcat de lansarea liniilor de accesorii, bijuterii, pantofi, esarfe, cravate, ochelari dar si deschiderea unor buticuri in Paris, Arles, Toulouse, Londra, Geneva si chiar Japonia. In 1990 lanseaza primul parfum ‘C’est La Vie’ in cadrul unei gale speciale, an in care lanseaza linia ‘Luxe’. Foloseste eleme nte de inspiratie orientale ca tunici si halate, uniforme militare de pe timpul lui Napoleon, costume taranesti din Mongolia.

In 1995 lanseaza linia BAZAR cu un succes imens si care cuprinde imbracaminte casual tinereasca si funky; tot in acelasi an introduce si o linie de mobilier si articole de casa. In 1996 lanseaza o linie jeans, in 1997 lanseaza linia ‘Art de la Table’ in partenieriat cu Christofle; tot in acelasi an lanseaza ‘Christian Lacroix Mariage’ in colaborare cu Pronuptia. Prima linie de parfumuri florale este lansata in 1999, iar in 2000 lanseaza o linie de bijuterii de argint si pietre semipretioase si o noua linie de accesorii.
Anul 2001 aduce lansarea de catre Christian Lacroix a unei linii de imbracaminte pentru copii si lanseaza parfumul Bazar creat de Bertrand Duchaufour, Jean-Claude Ellena si Emilie Copperman.
In 2002 lanseaza rochia ‘le pouf’, este numit Chevalier de la Legion d’Honneur, incheie un parteneriat cu Air France pentru redesignul uniformelor si creeaza decorul interior pentru trenurile de mare viteza TGV; in acelasi an, este numit Creative Director la Casa Pucci. In 2004 lanseza o linie de lenjerie atat pentru barbati, cat si pentru femei.
Prima colectie prezentata la Pucci a avut un mare succes, dar dupa lansarea colectiei primavara/vara 2006 este anuntat ca Matthew Williamson ii va lua locul designerului francez. In primavara anului 2005 decoreaza interiorul ‘Le Petit Moulin’ – hotel din cartierul Marais din Paris, in 2007 decoreaza interiorul Hotel Bellechasse (Paris) si Hotel Le Notre Dame(Paris) in 2010.
In 2006 lanseza parfumul 2006 Eau Florale Bleue pentru femei, urmat de lansarea in 2007 a parfumurilor  C’est La Fête si Rouge pentru femei si Noir pentru barbati.

Parteneriatul cu Avon aduce lasnarea in toamna 2007 lansarea parfumurilor Christian Lacroix Rouge pentru femei si Christian Lacroix Noir pentru barbati, urmata de altele mai tarziu. In 2009 in perioada martie – iunie are loc o expozitie a activitatii Christian Lacroix la National Museum din Singapore intitulata ‘Christian Lacroix Costumier’, dopi ani mai tarziu incepe o colaborare cu brandul de imbracaminte Desigual din Barcelona.
Christian Lacroix este unul dintre cei mai influenti si mai ‚colorati’ couturieri din lume, cunoscut sub apelativul de ‚omul cu pensula magica’ datorita abilitatii unice de a amesteca culorile intr-un mod uluitor; foloseste combinatii de culori luminoase, gen magenta, roz, portocaliu, galben, rosu, albastru,verde, cateodata toate intr-o singura vestimentatie.  Silueta Lacroix ‚elementara’ are o forma trapezoidala, piramidala, imbracamintea lui fiind la baza pierduta, larga si racoroasa, foloseste flori pentru accentuarea decolteurilor si considera ca broderia este parte integranta couture, incorporand deseori in acestea diferite tipuri de pietre; folosete in mod special broderiile realizate de Francois Lesage – un renumit gherghef. Este un prieten al calculatorului folosind de foarte multe ori in creatiile sale imprimeuri generate de acesta, in colectia primavara 2001 a folosit imprimeuri geometrice.

Un designer unic, influent, spirit inovativ, inspirat din diferite culturi, a oferit o alternativa vesela la creatiile altor couturieri,  Christian Lacroix este un creator de moda si un nume de referinta care depaseste granitele industriei fashion, nume mari ca Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Christina Aguilera imbracandu-i creatiile.

Comments are off this post!