Claude Montana – Un Designer Perfectionist cu Prezentari Vibrante

Brand

Claude Montana – Un Designer Perfectionist cu Prezentari Vibrante

76

Claude Montana s-a nascut in 1949 in Paris dintr-o mama de origine germana si un tata catalan si este un designer francez care a pus bazele Casei de Moda Montana in 1979, casa care a intrat in insolventa in 1997. In decursul timpului a primit diverse apelative, gen ‘Leader of Paris fashion’ dar acest lucru se poate afirma despre multi designeri. A mai fost numit si ‘King of Shoulder Pads’, nume mult mai apropiat de ceea ce a realizat si de viziunea lui ca designer.
La inceputul anilor ’70 merge in Londra, unde isi incepe cariera prin confectionarea asa ziselor bijuterii papier-mâché acoperite cu pietre. Se intoarce in Paris destul de repede, iar in 1972 incepe sa lucreze pemtru McDouglas – o companie franceza specializata in materiale din piele, unde invata ABC-ul prelucrarii pielii, tehnici complexe de prelucrare si de taiere.
In 1973 schiteaza prima colectie din piele ready to wear impreuna cu Michelle Costas, pentru ca prima prezentare sa aiba loc in 1976 in Paris la Angelina’s Tea Room; show-ul s-a bucurat de un mare succes, iar reputatia lui a crescut exponential. S-a bazat pe culori puternice: rosu, albastru, culori metalice si neutre, a folosit materiale de lux: piele, casmir si matase, a favorizat formele puternice, binedefinite. In 1979 prezinta prima colectie ready to wear pentru barbati sub propriul label, intitulata ‘Hommes Montana’; primul boutique este deschis in 1983 in Paris, un al doilea este inaugurat trei ani mai tarziu; in 1984 infiinteaza Montana Fragrances Company, primele parfumuri sunt lansate in 1986, Montana Light – pentru femei si Montana Light d’Homme.
In 1985 primeste distinctia Best Women’s Collection la Paris Opera, in 1987 – Best European Designer la Munchen, doi ani mai tarziu la Madrid primeste Balenciaga Prize – Best Designer, iar in 1990 primeste Fragrance Foundation Award.

In perioada 1990 – 1992 creeaza colectii haute coutoure pentru Casa Lanvin, dar este inlocuit de Dominique Morlotti, proiectele sale fiind considerate mult prea indraznete. In pofida acestui fapt, el primeste Golden Thimble pentru activitatea din cadrul Casei Lanvin, fiind primul designer care castiga de doua ori consecutiv aceasta distinctie; colectia ‘State of Claude Montana’ lansata in 1992 se bucura de un mare succes. Incepe sa lucreze pentru compania italiana Complice unde schiteaza imbracaminte pentru barbati.

Pe data de 21 iulie 1993 se casatoreste in Mairie pe Rue de Grenelle din Paris cu modelul american Wallis Francken – celebra pentru rolurile din seria Emanuelle. Casatoria a fost una conventionala, cei doi se cunoscandu-se de aproximativ 18 ani, ea fiind de multe ori muza creatiilor sale; in 1996 Wallis moare dupa ce cade trei etaje de la apartamentul din Paris.
In 1999 creeza linia Montana BLU pentru femei mult mai accesibila, in parteneriat cu Baumler Group care se ocupa cu producerea, distribuirea si marketingul liniilor Montana. Designerul se confrunta cu mari dificultati finaciare, astfel ca se hotaraste sa vanda Casa Montana unui concern francez, care ii pastreza numele; in 2002 Stephane Parmentier – care  lucrase inainte la case de moda precum Karl Lagerfeld, Givenchy, Lanvin, preia conducerea prestigioasei case.

In perioada anului 2007, Claude Montana se intoarce la stilul care l-a consacrat, liniile dure si bine conturate fiind adevarate surse de inspiratie pentru alti creatori, Alexander McQueen omagiindu-l de foarte multe ori in prezentarile sale. Comparativ cu stilul care l-a consacarat in anii ’70 – ’80, incepand cu anii ’90 s-a vazut un stil Montana mai simplu si sofisticat, a imprimat mai mult feminitate creatiilor, a oferit libertate de miscare, fluiditate si a inceput sa foloseasca muselina, catifea, crep dar si blanuri de vulpe alba sau nurca; spectacolele de prezentare erau vibrante, prezentarile, showurile sale fiind printre cele mai cautate.
Membru al Chambre Syndicale du Pret a Porter – (asociatie profesional franceza in industria modei), Claude Montana este un pasionat de arta contemporana, el considerand ca pictura si sculptura pot fi mereu surse de inspiratie; mereu in cautarea rafinamentul si perfectiunii, el stie sa faca o femeie frumoasa. Colectiile sale cuprind tricotaje, blanuri, marochinarie, incaltaminte, esarfe, cravate, curele, ochelari de soare, ceasuri, iar dintre parfumuri merita amintite si : Suggestion Eau d’Argent pentru femei, Suggestion Eau d’Or, Suggestion Eau Cuivree lansate in 1994, Just me in 1997, Montana Man in 1998, Montana Blue in 2000, Montana Homme in 2001, Montana Green in 2003, Eau D’Or, Graphit, Parfum D’Elle.

Nu sunt deloc interesat in doar a fi bun, ceea ce conteaza este sa devin cel mai bun’ a afirmat Claude Montana, perfectionismul si exigenta regasindu-se in creatiile sale.

Comments are off this post!