Conflictele si cum le poti face fata mai usor

Conflictele fac parte din rutina ta? Inca te certi cu partenerul avand la baza cele mai stupide si copilaresti motive? Iata in continuare ce anume ar trebui sa faci pentru a le evita …

Conflictele fac parte din rutina ta? Inca te certi cu partenerul avand la baza cele mai stupide si copilaresti motive? Iata in continuare ce anume ar trebui sa faci pentru a le evita …

Multe din gandurile pe care le avem vizavi de partener este cum sa-l facem sa fie atras de noi, doar ca, o conexiune profunda are nevoie si de alte prioritati. Trebuie doar sa constientizezi si sa iti intelegi cu adevarat partenerul, pentru a-i oferi si a va oferi sansa de a avea o relatie cu adevarat sanatoasa, care sa corespunda ambelor parti, chiar daca, in anumite privinte, sunt necesare si compromisuri.

In orice relatie pe care o avem, cautam conexiuni si asigurari emotionale din partea partenerului. Acestea sunt corelate cu obtinerea unui sentiment de siguranta derivat din atentie, conversatie, aprobare, simpatie, joaca, totul si prin intermediul unor intrebari simple: “ma poti ajuta sa ma inchei la nasturi?”, “arat mare cu pantaloni astia?”. Astfel de intrebari aparent inofensive, sunt in esenta incercari de realizare a unor conexiuni sub forma de interes, asigurare, sprijin emotional. Si cum decurg acestea, cantaresc in evolutia relatiei pe mai departe.

Si ar exista cam trei categorii de raspunsuri care corespund unor astfel de situatii … Cand raspunzi unor astfel de intrebari cu o oarecare ostilitate, spunand ca esti ocupat in momentul respectiv sau chiar nu e momentul acum. A doua varianta este aceea de a-ti ignora complet partenerul, prefacandu-te ca nu ai auzit ce a spus sau ridicand din umeri, o tactica regasita in mod uzual dupa un conflict. Iar cea de-a treia varianta este aceea de a te implica in mod activ in ceea ce spune partenerul, ascultandu-l, manifestand interes si emotie, oferindu-ti parerea si sprijinul in mod sincer. Cunoscand aceste lucruri, reprezinta un prim pas pentru a evita conflictele.

Cauta partile pozitive!

Vezi relatia dar si partenerul intr-un mod mult mai apreciativ, creeaza respectul si recunostinta unul pentru celalalt, facand mult mai usoara interactiunea cu partenerul, pentru relatie si pentru ca acele momente de atentie sa fie reale.

Nu fii de acord intr-un mod respectuos!

Partenerii din cuplurile “dezastruoase” vad doar partile negative ale partenerului, se agata de orice esec, indiferent de cat de lipsit de importanta este, conflcitele ina stfel de situatii, aparand foarte usor. Pentru a linisti situatia, incearca sa folosesti cuvinte care exprima “sentimente” ca dezamagire, frustare, jenat, ranire, pentru a transmite partenerului, impactul comportamentului sau. Un partener care isi exprima dorintele sunt mereu mai puternice comparativ cu cearta sau modul de gandire a partenerului, iar limbajul folosit este esential; ar trebui scos apelativul “tu” si folosi o expresie de genul “Mi-ar placea daca …”.

Contrazicerile si conflictele

Cele mai multe certuri si contraziceri provin dintr-un sentiment de deconectare, concret, de sprijinul/ sustinerea partenerului. In esenta, multi dintre noi putem simti o anumita frica de abandon, o teama care se poate transforma in furie, ceea ce ne face sa lovim persoana fata de care ne este frica sa traim. Cand fiecare va intelege cu adevarat aceasta subtilitate, devine mult mai usor sa depui efortul pentru o adevarata conexiune intre tine si partener.

Bucura-te de individualitate!

Trebuie sa intelegeti ca tu si partenerul nu sunteti clone, iar pentru lucrurile pe care le aveti in comun, raspundeti diferit si ca gusturi si ca interese. Informeaza-ti intr-un mod sau altul partenerul despre anumite interese, ce inseamna acestea pentru tine, iar tu trebuie sa intelegi ca el nu este obligat sa participe si sa se implice – trebuie doar sa stie ca ele reprezinta ceva pentru tine.

Fii o persoana buna pentru a evita conflictele!

In cazul in care exista o situatie in care partenerul este obosit si incearca sa stea linistit, oricat de obosit ai fi si tu, ridica-te si strange-ti partenerul in brate, mangaie-l! Aici este vorba despre mici gesturi, nesemnificative, exprimari mici ale bunatatii si compasiunii, care se traduc in sustinerea partenerului cand acesta are nevoie. In cele mai multe cazuri, astfel de gesturi politicoase le poti face pentru oricine, fie ca e vorba de copilul tau, vecinul sau un coleg de munca. Astfel de gesturi, creeaza o relatie mai puternica si din momentul in care ai dat startul unor astfel de “manifestari”, ele vor deveni un obicei, iar partenerul iti va raspunde in acelasi mod. Oricine spune DA acestor gesturi!

Feed-back sau compasiune?

Inainte de toate, o intrebare simpla: cui ii place sa fie criticat? In orice relatie, fiecare dintre noi ne-am aflat in situatia in care, oferindu-i partenerului un feed back, acesta nu a reactionat foarte bine sau viceversa. Iar in privinta feedback-ului, intodeauna e mai usor de dat decat de primit … si poti face acest lucru intr-un mod strategic, care sa fie mai usor de digerat de cel ce primeste feedback-ul. Si acest lucru are trei ingrediente: o declaratie pozitiva, urmata de problema propriu zisa-partea negativa, incheiata de inca o afirmatie pozitiva.

Cea mai mare problema in primirea feedback-ului este faptul ca ne simtim atacati intr-un anumit fel, iar folosirea acestei tehnici cu doua parti pozitive si una negativa la mijloc, faca ca acest asalt sa fie receptionat ca a fi mai putin personal. Cu toate acestea, trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca in partea negativa nu putem spune absolut orice si oricum; e ca si cum am compara aceasta tehnica cu un sandvis si am gasi un gandacel in interiorul acestuia.

In esenta, este indicat sa gasim un echilibru in tot ceea ce facem si spunem si sa avem grija la cuvintele folosite. Acestea sunt determinante atat pentru a evita conflictele si a continua relatia cu partenerul, cat si in ceea ce priveste relatiile pe care le avem in general cu toti cei din jur.