Contracte de modeling-tipuri de contracte

In orice angajament scris pe care ti-l iei - in cazul de fata contracte modeling, este bine sa cunosti si sa intelegi fiecare aspect al acestuia.

In orice angajament scris pe care ti-l iei – in cazul de fata – contract de modeling, este bine sa cunosti si sa intelegi fiecare aspect al acestuia, dar, dupa cum stim, acest lucru este de cele mai multe ori, imposibil.

Daca esti model sau iti doresti sa devii unul si esti aproape de semnarea unui astfel de contract, acest lucru iti da o stare de nerabdare si esti gata gata sa il semnezi, fara sa iei in calcul riscurile ulterioare care iti pot afecta sau influenta cariera, poate nu intr-un mod pozitiv. Iar inainte de a semna, fii sigura ca ai inteles orice aspect al contractului, ca agentia este una de incredere si multumita internetului, avem o sursa gratuita de informare. In cazul in care ai dubii in ceea ce priveste contractul sau chiar daca nu ai, dar vrei o siguranta in acest sens, a contacta un avocat sau un jurist sau cineva care se pricepe, poate fi o mutare desteapta pentru siguranta ta. Oricum, de la primul contact cu agentia, daca aceasta nu are nimic de ascuns, ii poti cere contractul acasa pentru cateva zile, sa-l citesti, sa-l analizezi, urmand ulterior sa iei decizia.

Care sunt lucrurile elementare de care trebuie sa tii seama?

Majoritatea contractelor de modeling sunt standard, contin aceleasi lucruri, dar agentiile mari sunt atente la detalii si au grija ca acestea sa fie confidentiale. Un contract de modeling include paragrafe referitoare la bani care se impart intre model si agentie, durata contractului (1-3 ani si se reinnoieste automat daca nu este facuta o notificare cu 30-60 zile inainte), daca agentia reprezinta modelul exclusiv si pe plan international sau ii da voie sa colaboreze cu alte agentii. Contractul, de asemenea, ar trebui sa aiba alte lucruri incluse, ca taxe si cheltuieli care intra in responsabilitatea modelului. In cazul in care aceste informatii enumerate nu sunt incluse in contract, ar trebui sa sa le solicitati, sau, cel putin, sa intrebati de ele.

Care sunt diferitele tipuri de contracte de modeling?

Aceste contracte de modeling au diverse particularitati in functie de specificul fiecaruia si este bine de stiut cam ce ar trebui sa contina in linii mari, daca exista interes din partea ta in aceasta industrie.

Contracte de modeling pentru o singura activitate (One Time).

Aceste contracte sunt aplicabile unei singure activitati, unui singur job, iar ele trebuie sa mentioneze in mod clar cati bani vei primi (daca vei primi), in ce mod si unde vor fi folosite fotografiile si daca actualul contract iti limiteaza sa faci alte lucruri asemanatoare pana cand acesta nu este definitivat 100%.

Contracte de modeling al agentiei mama

O agentie de modeling mama este prima agentie cu care semnezi ca model si care ar trebui sa reprezinte o rampa de lansare pentru tine. Te va ajuta sa intelegi ce este modelingul si te poate promova pe piata internationala; mai mult, daca agentia ta are o intelegere cu alta agentie internationala, agentia mama va lua un comision din incasarile celeilalte agentii. Implicit, vei castiga si tu mai mult, platind doar o singura data un singur comision, iar o agentie mama buna, te va proteja cat mai bine posibil.
In anumite cazuri, se poate modifica comisionul agentiei mama in functie de acordul dintre ea si alta agentie, asa ca, fiti sigure ca ati inteles exact aceasta structura de comisioane inainte de a semna contractul!

Contracte de modeling exclusiv

Aceste tipuri de contracte sunt cele mai uzitate in cazul modelelor editoriale si de moda si nu le este permis sa sa fie reprezentate de mai mult de o agentie pe o anumita piata (modelul nu poate fi reprezentat de mai multe agentii in Paris sau in Milano), dar pot avea o agentie in fiecare piata.

Contracte de modeling non exclusive

Acestea sunt comune modelelor comerciale in mod deosebit si le ofera libertate mai mare in ceea ce priveste cariera, ele putand lucra cu mai multe agentii din piata, daca asta isi doresc. Din pacate, modelele nu se vor bucura de sprijinul pe care il au cele cu contract exclusiv. Dar parte buna e ca daca iti gasesti singura un job, nu trebuie sa platesti comision agentiei, aceasta incasandu-si comisionul doar atunci cand iti gasesc ei un job.