Controlul durerii

Sanatate

Controlul durerii

Pacientii care sufera de dureri cronice vor trebui sa gaseasca alternative.
195

Ce am putea intelege din controlul durerii?

In anumite tari au fost luate decizii ca anumite medicamente care contin codeina, sa fie disponibile doar pe baza prescriptiilor medicale, ceea ce a starnit valuri de controverse. Multi medici au avut discutii extrem de dificile cu pacientii care sufera de dureri cronice si care, din pacate, vor trebui sa isi gaseasca alternative sau sa viziteze medicul mai des pentru prescriptii medicale.

Care este diferenta dintre durerea acuta si durerea cronica?

Definitia durerii acute sau cronice nu face referire la cat de severa este durerea, este vorba de moment. Durerea acuta este la debut, cea cronica este cea care va deveni pe termen lung, undeva la sase luni. Pentru durerea acuta, accentul se pune in general, pe inlaturarea durerii prin indentificarea cauzei si oferirea unei ameliorari a durerii, in timp ce corpul se vindeca. In cazul multor dureri cronice, exista posibilitatea sa nu fie descoperita cauza principala a durerii cu certitudine sau cauza nu poate fi tratabila.
Durerea incepe cu deteriorarea tesuturilor corpului, urmata de un numar de schimbari la nivelul creierului, nervii in corp, amplificand experienta durerii. Astfel, tratamentul durerii are nevoie sa abordeze aceste schimbari secundare, la fel ca originea durerii.

Ce optiuni am?

Intoarce-te cativa pasi! Profita de aceasta oportunitate pentru a avea posibilitatea de revizuire a situatiei tale cu medicul de familie. A fost diagnosticul original corect? Ai avut parte de tot ce inseamna imagistica – ultrasunete, RMN pentru confirmarea starii tale? Exista ceva acolo care se poate face pentru tratarea originii durerii?
In functie de tipul durerii, ai un al doilea aviz rezonabil. Exita clinici specializate in care starea si tratamentul pot fi reevaluate.

Ce medicamente/tratamente anti-durere as putea incerca?

Exista multe tratamente si tehnici pe care le poti utiliza pentru a elimina durerea si/sau reduce efectul ei asupra calitatii vietii. Poate exista posibilitatea de a incerca cateva tehnici diferite sau combinatii pentru a identifica ce merge mai bine pentru tine. Cele mai populare, aici:

  • Tehnici psihologice: terapie comportamentala cognitiva, tehnici relaxare, imagini ghidate
  • Terapii fizice si manuale; fizioterapie, osteopatie
  • Tehnici de exercitii: yoga, Tai Chi, hidroterapie, reabilitare supravegheata
  • Tehnici de relaxare: meditatie si mindfulness
  • Terapie muzicala
  • Arta terapeutiuca
  • Acupunctura
  • Tratament laser la un nivel scazut

Accesibilitatea este o problema majora pentru multe persoane, existand costuri in anumite situatii care depasesc multe buzunare. Anumite tratamente pot fi regasite in spitale publice, altele in privat. Vorbeste cu medicul de familie, daca poate exista posibilitatea de a fi incadrat in anumite tratamente avantajoase pentru tine din punct de vedere financiar!

Cand trebuie sa iau masuri pentru a face fata durerii?

Daca durerea nu te controleaza inca, trebuie sa continui sa gasesti solutii. Gandeste-te la toate aspectele experientei tale legate de durere, fie ca este fizica, psihologica sau spirituala si ce inseamna acest lucru in privinta calitatii vietii.

Poate fi “totul in capul meu”?

In niciun caz! Durerea cauzata de problemele psihologice sunt extrem de rare; factorii psihologici contribuie la intensitatea si calitatea durerii experimentate. Starea de spirit precum furia, frustrarea, anxietatea, depresia sunt consecinte comune ale durerii. Vei gestiona mai bine durerea daca incluzi tehnici psihologice in planul de tratament, indiferent de cauze. De asemenea, prietenii si familia trebuie sa iti inteleaga starea, pentru a intelege ce te ajuta sa te simti mai bine.

Comments are off this post!