Rol de Protectie, Forma de Exprimare … Ce Este Moda?(II)

Tendinte&Stil

Rol de Protectie, Forma de Exprimare … Ce Este Moda?(II)

27

Un rol important in modul de a ne imbraca este strans legat de activitatile zilnice de care suntem legati, dar si de persoanele cu care interactionam. De aici si cultura diferita a modei a fiecaruia dintre noi. Suntem constienti ca putem fi judecati si catalogati prin modul de a ne imbraca, asa ca foarte multi dintre noi facem sacrificii financiare pentru a fi la inaltime. Pozitia sociala, locul de munca de asemenea ne obliga astazi sa purtam anumite tinute, fie ca e un stil office, tinuta militara sau sport. Indiferent de stil, intotdeauna este apreciata o persoana cu o tinuta curata si ingrijita.
Ce este la moda atrage atentia si aduce in prim plan notiunea de “must have”; haine, incaltaminte, genti, bijuterii, ochelari, coafuri si tunsori, gadget-uri, elemente incidentale, toate realizeaza o formula care defineste trend-ul intr-o anumita perioada. Ceea ce prinde si este la moda – acceptat de toti cei implicati in aceasta industrie, va trece o data cu trecerea sezonului, lasand locul unor alte tendinte, uneori ciclice sau mai putin spectaculoase.
Asociem vizual anumite uniforme/ vestimentatii  cu roluri, meserii si avem asteptari bine definite. Cand vedem uniforma solemna de politist – ne gandim la siguranta, ordine, ajutor; cand vedem halatele medicilor le asociem cu ajutor, ingrijire, protectie, iar cand vedem pe cineva cu o uniforma viu colorata a vanzatorilor de fast food, asociem cu mancare sau chiar dieta. Daca lucrezi intr-o institutie si incepi sa adopti stilul vestimentar specific, iti cresc sansele de a avansa profesional, tu insuti devenind o parte integranta a acelui loc din mai multe puncte de vedere.
Tendintele in moda se schimba in zilele noastre cu o viteza uimitoare, un mare aport aducandu-l viteza cu care circula informatiile, mai ales datorita mediului online. Un mare aport in acest sens il aduce si existenta diverselor marci sau branduri “accesibile” tuturor si care tine pasul cu tendintele curente. Cu toate ca de multe ori nu suntem de acord cu trend-ul respectiv sau nu ne vedem imbracati si accesorizati cu “ce se poarta”, faptul ca suntem informati ne da o mai mare toleranta tendintelor perioadelor respective, ne face mai receptivi si ne ofera tentatia de a depasi propriile granite.

Comments are off this post!