Cum functioneaza vaccinurile?

Cum functioneaza vaccinurile? Invatandu-ti corpul sa lupte impotriva germenilor.

Intepaturile dor, dar te impiedica sa te imbolnavesti! Cum functioneaza vaccinurile? Invatandu-ti corpul sa lupte impotriva germenilor. Anumite vaccinuri contin cativa germeni ai bolii respective, care au fost fie slabiti, fie distrusi, astfel ca ei nu iti vor da boala; multe vaccinuri moderne contin doar parti purificate ale germenilor. Corpul nostru are trilioane de celule albe din sange numite “celule B” care patruleaza, fiecare fiind programate sa recunoasca putin din ceva ce nu face parte din tine. Cand un germen intra in corpul tau si gaseste o potrivire, celula B devine activa. Se replicheaza pe sine si mii de celule B identice secreta molecule mari numite anticorpi. Anticorpii se leaga de germeni si ii distrug.

Germenii se inmultesc foarte repede, un germen putand ajunge la 1 milion in doar cateva ore. Daca ai ghinion sau esti slabit, te poti simti rau, cedand infectiei in cele din urma. Intre timp, celulele B lucreaza din greu. De obicei, dureaza 1-2 saptamani pana se ajunge din urma tot numarul mare de germeni. In timpul bataliei, fiecare celula B activata poate produce mii de anticorpi intr-o secunda, lucru ce te face sa te simti mai bine.

Dupa ce germenii sunt invinsi, tu crezi ca revii asa cum ai fost inainte. Pe de o parte este asa, cu exceptia (buna, de altfel!) ca de acum, va sti cum sa lupte impotriva unor astfel de germeni, datorita celulelor B activate si a memoriei acestor celule.

Uneori, pot trai pentru tine intreaga viata, tinandu-te in viata daca ai parte de o a doua infectie. Acesta este de fapt baza vaccinarii, vaccinurile continand germeni slabiti sau morti, care iti lasa corpul sa produca celule B si sa memoreze, fara a te imbolnavi deloc. Daca mai tarziu, te “intersectezi” cu acelasi germen, celula B este inarmata si gata de lupta, ea incepand imediat sa se reproduca si sa produca anticorpi. In mai putin de o saptamana, dusmanii sunt distrusi si incepi deja sa te simti mai bine sau probabil, nici nu ai apucat sa te simti rau.

Acestea sunt informatii elemenetare, simplificate despre modul cum functioneaza vaccinurile si cum ne ajuta in lupta diverselor boli.


Cand Edward Jenner a folosit varicela pentru a proteja oamenii de variola, el nu stia nimic de anticorpi sau celule B, doar ca el era atent si observa anumite lucruri/ simptome/ manifestari, urmandu-si instinctele. Acum, noi stim ca varicele si variola sunt asemanatoare si ca anticorpii creati impotriva varicelei ucide pentru o perioada virusul variolei. Cu toate acestea, pentru a deveni imun pe tot parcursul vietii, trebuie sa suferi de variola sau sa beneficiezi de un vaccin modern.

O suta de ani mai tarziu dupa Jenner, Louis Pasteur a pus sistematic bazele vaccinarii, folosind un germen impotriva sa.