Cum iau nastere rubinele

Stil de viata

Cum iau nastere rubinele

121

Rubinele reprezinta un fel de minerale numite corindon, format din atomi densi de aluminiu si oxigen, care sunt incolori. Iar cand atomii de crom ii inlocuiesc pe cei din aluminiu, apar nuante luminoase de rosu in aceste pietre pretioase. Razboinicii din Birmania credeau ca introducerea rubinelor in piele ii face invincibili in lupta. Pe scara Mohs, rubinele sunt pietrele pretioase cu o duritate de 9.0, fiind ‘batute’ doar de diamante.

Despre modul cum se formeaza rubinele, specialistii inca dezbat acest lucru, existand anumite teorii in acest sens. Este unanim acceptat faptul ca in formarea lor sunt implicate placile tectonice, in special cele din India si Asia, care se ciocnesc si formeaza Himalaya, iar rubinele se gasesc in marmura intr-un mod aleator, fara nicio logica.

Anumiti cercetatori pe de alta parte, cred ca formarea rubinului se datoreaza prezentei sarii in piatra de var, aceasta sare in amestec cu detritus (material organic mort) producand piatra pretioasa. Cand piatra de var este incalzita, aluminiul are mobilitatea necesara pentru a se amesteca cu cromul; prezenta cristalelor de sare in marmura care contine rubinul, sustine aceasta teorie.

Comments are off this post!