Cum putem salva planeta-o sarcina prea dificila pentru fiecare?

Cum putem salva planeta pare o sarcina destul de dificila daca incercam sa gandim individual; parem prea mici, prea nesemnificativi.

Cum putem salva planeta pare o sarcina destul de dificila daca incercam sa gandim individual; parem prea mici, prea nesemnificativi, dar orice este posibil de realizat daca ne dorim cu adevarat sa facem ceva, iar a sustine clima prin schimbarea propriilor obiceiuri, a modului in care traim, reprezinta ceva destul de palpabil.

Daca ai renuntat la carne, nu folosesti plasticul si utilizezi doar produse cosmetice eco, te poti gandi ca poate faci destul pentru planeta si mediul inconjurator. Se pare ca cei implicati in acest demers vor mai mult in acest sens si iti vor spune ca se poate si mai bine, existand platforme care lupta pentru acest lucru. Pentru a mentine incalzirea globala in standarde in asa fel incat sa nu ne afecteze, trebuie redus impactul consumului nostru cu doua treimi in urmatorii 10 ani.

Paltforma Jump – takethejump.org a fost lansata in noiembrie 2020, ea identificand moduri in care putem face diferenta, iar deciziile noastre sa aiba impact. Toate aceste sfaturi si sugestii sunt consecinte a unor studii internationale si este vizata pastrarea temperaturii cu 1,5 grade Celsius la nivele controlabile intre 2030 si 2050. Cele mai mari si multe schimbari sunt in functie de guverne si afacerile care se deruleaza, dar oamenii si comunitatile trebuie sa actioneze si sa-si schimbe modul de viata, de la modul in care mananca, pana la modul in care calatoresc sau fac cumparaturi. Conform predictiilor, daca nu se iau masuri, aproximativ 1,6 miliarde oameni vor fi expusi caldurilor extreme pana in 2050, iar 2,5 miliarde oameni vor experimenta insecuritate alimentara severa pana la sfarsitul secolului.

Platforma propune cateva modalitati despre cum putem salva planeta, totul depinzand de noi si ce vom face in acest sens. Nu sunt cele mai de dorit masuri avand in vedere ca ne-am obisnuit sa ne traim viata intr-un anumit mod, dar a incerca un echilibru este cea mai buna solutie. Mai putine lucruri, satisfactie mai mare!

Modul in care mancam

In primul rand, trebuie sa schimbam modul in care mancam, peste 25% din emisiile totale globale provenind din sistemul alimentar, obiceiurile noastre alimentare nefiind durabile. Ceea ce face cel mai bine diferenta este reducerea risipirii alimentelor! Incearca sa mananci si resturile, sa nu faci risipa de alimente si sa nu cumperi alimente in cantitati mai mari decat iti este necesar! Trebuie de asemenea sa te bazezi pe alimente pe baza de plante, care au un impact mai mic in privinta emisiilor totale. Sectorul zootehnic are cel mai dur imapct asupra planetei, avand 33% din terenurile de cultura globala dedicate culturilor furajere. Limita maxima de carne recomandata pentru consum este 16 kg carne anual de persoana, undeva la 300 de grame saptamanal, iar consumul lactatelor sa fie de 90 kg anual, cam 1 litru lapte pe saptamana.

Vacantele locale

Majoritatea au facut vacantele la nivel local anul trecut si acest lucru a dus la scaderea poluarii avioanelor cu o treime in prima luna de blocare, avand in vedere ca numarul pasagerilor a scazut cu 50%. In tarile europene occidentale se zboara cu mult peste medie, aviatia fiind responsabila de aproximativ 3,5% din emisiile globale, jumatate din acestea fiind produse doar de 1% din populatia globala.

Partea buna este aceea ca in anumite tari poti ajunge la fel de bine cu trenul sau pe calea apei, asa ca, pentru diverse calatorii si aceasta este o optiune de luat in calcul serios, daca e sa ne gandim cum putem salva planeta. Daca e sa luam in calcul recomandarile, o persoana ar trebui sa zboare pe o distanta scurta o data la trei ani si pe distante lungi o data la 8 ani.

Hainele

Industria imbracamintei si a textilelor are un rol important in cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera, asa ca trebuie sa fim constienti si de dependenta de moda rapida. Trebuie sa incercam reciclarea hainelor, modificarea lor, schimbul pieselor vestimentare, vizite la diverse magazine de haine cu specific vintage. Jump recomanda achizitionarea a doar trei articole vestimentare pe an si ai putea sa incerci si urmatoarea strategie: daca te incanta un anumit produs (cumparaturi online), pune-l in cosul de cumparaturi si tine-l acolo timp de 7 zile, perioada in care te vei hotari daca ti-l doresti cu adevarat sau nu.

Masinile electrice

Transportul este responsabil pentru un sfert din emisiile de gaz cu efect de sera, mai bine de doua treimi din acestea provenind de la motoarele auto. Avand in vedere ca previziunile arata ca pana in 2040 se preconizeaza dublarea numarului de autovehicule, clima va avea de suferit. Din 2030 in Marea Britanie vor fi interzise masinile pe benzina si diesel, asa ca toata lumea se indreapta spre masinile electrice, care se bucura de o tendinta ascendenta, ceea ce este un lucru imbucurator.

Este recomandata renuntarea la a folosi masinile private si folosirea transportului in comun, iar daca acest lucru nu prea este posibil datorita activitatii desfasurate, trecerea la o masina hibrid sau complet electrica este de dorit.

Resursele

Procesele de extragere a metalelor din pamant pentru a face electronice si dependenta noastra de acestea, reprezinta un alt factor important de emisie a carbonului. De exemplu, doar 13% din emisiile Apple iPhone 11 Pro au de-a face cu utilizarea lui, restul sunt asociate cu productia, prelucrarea, transportul. Pentru a pastra un echilibru este recomandabila pastrarea electronicelor timp de aproximativ 7 ani. Majoritatea ne schimbam telefoanele la 2-3 ani, iar un prim pas este acela de a “impinge” aceasta durata la 5 ani si de a gasi solutii de reparare, inchiriere sau cumparat la mana a doua.

Sistemul

Unul dintre cele mai importante roluri in reducerea emisiilor de gaze il au guvernele si afacerile mari, iar noi, ca simpli cetateni, putem doar pune presiune de constientizare pe ei. Protestul poate reprezenta una din modalitatile de a pune presiune, dar exista si altele. Daca ai posibilitatea, poti trece la un furnizor de energie verde, alaturi de alte schimbari din viata care sa apeleze la astfel de companii constiente. Toate acestea duc la transformarea unui sistem, iar modalitatea colectiva de a actiona in acest mod, poate avea un mare impact. Iar daca te sperie sa faci toti acest mari pasi, ia-le pe rand si incepe cu doar un pas, cel care iti este la indemana.