Curatenie anuala

Stil de viata

Curatenie anuala

36

Dandu-i locuintei proprii o curatenie anuala, iti poate aduce mai multe recompense decat un spatiu curat! Asa ca, atunci cand te-ai hotarat sa iei si sa arunci tot, ia in considerare urmatoarele intrebari, pentru ca e posibil, sa transformi ceea ce este destinat gunoiulului in … bani!

Daca esti o persoana traditionalista, te gandesti ca primavara-vara este perioada perfecta pentru o curatenie mai serioasa si nu ne referim la clasica stergere a prafului sau batutul covoarelor. O buna organizare si ordonare in casa, poate avea un efect terapeutic, la fel ca si eliminarea lucrurilor de care chiar nu mai ai nevoie. Partea interesanta este aceea ca nu trebuie sa arunci lucrurile la gunoi pur si simplu!
Gandeste-te ca ceea ce nu iti mai foloseste tie, poate fi de folos altcuiva, asa ca ia in considerare ca anumite lucruri, in loc sa te debarasezi de ele la gunoi, pot fi vandute. Iar a le vinde in ziua de astazi, este mai usor ca oricand si asta datorita mediului online. Chiar si anumite lucruri ‘stricate’ pot fi vandute ca piese sau parti dintr-un intreg.

Mai mult, e posibil sa decoperi printre lucruri, anumite articole care pot fi la fel de bune ca si noi, asa ca, nu trebuie sa le platesti ca pe ceva similar. Pe de alta parte, majoritatea putem avea prin casa anumite lucruri de care abia ne-am atins sau chiar sa fie in ambalajul lor, aproape nedeschise … asta inseamna ca le poti folosi pe post de cadou sau sa faci un schimb de articole cu cineva, in special haine; aceasta modalitate, este una foarte buna pentru a obtine un LOOK nou si fara a cheltui bani.

Este stricat?

Trebuie sa te gandesti ca nu ai niciun motiv sa pastrezi lucruri stricate sau care chiar nu-ti mai folosesc la ceva; poti incerca sa il repari tu, daca iti sta in putinta. In caz contrar, poti plati sa fie reparat, ceea ce poate fi mult mai ieftin decat achizitionarea unui inlocuitor. A-l arunca de prima data, poate fi o decizie neinspirata, pentru ca, il poti vinde, oamenii cumparand multe lucruri – fie pentru piese, fie pentru proiecte.

Ai nevoie de acel lucru si il vei folosi?

Presupanand ca este in stare functionala, revizuieste-ti viata, ceea ce faci, ce planuri ai in viitor si vezi daca se intersecteaza cu acel lucru, daca chiar il vei folosi. Te poti regasi in situatia in care sa ai mai multe carti pe care nu le vei mai citi sub nicio forma, sau mai multe perechi de pantofi, pe care nu le vei mai incalta, din varii motive. Daca identifici din multitudinea de lucruri care trebuiesc aruncate cateva care te intereseaza, misiunea este mai usoara; cu toate astea, daca vrei sa le pastrezi, chiar le vei folosi? Indiferent ca e ceva de imbracat sau o ustensila din bucatarie, daca nu ai folosit-o in ultimul an, nu iti trebuie si ar cam fi timpul sa ii spui ‘la revedere’!

Cat se merita?

Este foarte important – in general vorbind, sa cunosti piata, pentru a obtine cel mai bun pret; iar in acest caz, cu siguranta nu vrei sa vinzi ceva cu mai putin decat merita. Asa ca, incearca sa faci cateva cautari online ale aceluiasi lucru sau asemanatoare, pentru a avea niste coordonate reale. Iar daca ai lucruri rare, colectii sau antichitati, trebuie sa le duci specialistilor sau expertilor, pentru a obtine valoarea corecta. Pe de alta parte, daca pe anumite lucruri crezi ca poti lua doar cativa lei, nu prea se merita sa te agiti pentru atata lucru; ai putea in schimb, sa le duci la reciclat sau sa le donezi.

Comments are off this post!