Tipuri de Dantela si O Scurta Istorie A Acestui Accesoriu

Accesorii

Tipuri de Dantela si O Scurta Istorie A Acestui Accesoriu

89

Mister si eleganta, opulenta si subtilitate. Apreciata de femei si nu numai, de acum si din toate timpurile, dantela a devenit favorita tinutelor create de toti marii designeri ai lumii modei.
Data exacta a aparitiei acestui accesoriu este invaluita in mister, prima data este mentionata confectionarea ei, la Venetia, aproximativ in secolul al XIII-lea, pentru ca mai apoi, mestesugul confectionarii ei sa fie dus de catre ultimii participanti la cruciade in Tarile de Jos, in special in zona Flandrei. De aici a inceput si conflictul intre cele doua parti, cea italiana – cu centrele sale manufacturiere din Venetia, Genova si Milano pe de o parte, si Flandra reprezentata de centrele care confectionau dantela din orase ca Bruges sau Malines, pentru ca mai apoi locul lor sa fie luat de orasele franceze Valenciennes, Chantilly sau Alecon.
Initial, dantela se lucra cu fire de in, matase, fir de aur sau argint, iar incepand din secolul al XV – lea, si cu fire de bumbac, in varianta de lucru manuala. In prezent, se fabrica industrial cu ajutorul masinilor, folosindu-se si fibre sintetice (nylon). Se cunosc mai multe tipuri de dantela dupa modul lor de executie.
Unul dintre ele ar fi acela a dantelei cusuta cu ajutorul acului si al atei, acest mod fiind cel mai vechi tip si cel mai autentic (se cunosc dupa denumire: dantela de tip Aleçon sau cea venetiana, cunoscuta inca de la 1450). Un alt tip, ar fi cel al dantelei taiate (unde se extrag fire din tesaturi si apoi la acestea se ataseaza broderii), iar unul dintre cele mai cunoscute tipuri de dantela, este cel confectionat cu ajutorul ciocanelelor (pe mosoare sau bile). Acest tip de dantela este executata cu ajutorul unor ciocanele pe o perna sau un gherghef, care contin la randul lor, desenul de reprodus (ca denumire, acestea sunt dantelele de Valenciennes, Chantily, Bruges, Malines sau dantelele Duchesse).
Pe langa acestea, exista si tipul de dantela cu panglica, dantela din noduri sau cu suveica  (cunoscuta si sub numele de macramé), dantela crosetata – confectionata cu ajutorul acului special de crosetat (croseta) si ata, sau dantela impletita prin tricotare cu andrelele.
In zilele noastre posibilitatea de a fi fabricata mult mai usor cu ajutorul masinilor la nivel industrial a facut din dantela un accesoriu accesibil tuturor, regasindu-se cu mult succes in majoritatea creatiilor de moda, in combinatii tot mai elegante si rafinate si in mod deosebit in cele ce privesc lenjeria intima de dama. De asemenea, dantela este folosita cu succes si in anumite colectii vestimentare tematice (haute coutoure – in mod special) ale unor mari creatori de moda.
Designerii specifica faptul ca pentru a se simti cat mai feminina si mai sigura pe sine, orice femeie ar trebuie sa aiba macar un set de lenjerie intima din dantela, indiferent ca acesta este format din setul clasic (chilot si sutien) sau mai rafinat – cu corset, baby-doll si ciorapi cu port-jartier.
Un alt domeniu in care este exploatata dantela, este cel al rochiilor de mireasa, care sunt impartite in functie de “stilul” lor. Atat la rochiile cu o croiala moderna si indrazneata, cat si la cele cu traditionale se folosesc o multitudine de modele de dantela, alaturi de voaluri, flori sau alte accesorii, desavarsind in acest mod, visul oricarei femei in cea mai importanta zi din viata ei.

Nusha Davilla

Your email address will not be published. Required fields are marked *