De ce este important cititul

Stil de viata

De ce este important cititul

343

De ce este important cititul ? O intrebare care vine intr-o perioada in care parca este tot mai dificil sa iei o carte in mana, avand in vedere ca avem totul pe ecrane, oamenii de stiinta ne indeamna sa o facem, pentru noi, pentru sanatatea noastra si de ce nu, pentru evolutia noastra!

Care le sunt argumentele si de ce ar fi bine sa citim oricat de des putem, aflam in continuare …

De ce este important cititul? Aceasta este o intrebare simpla la care trebuie sa raspundeti sincer, iar daca faceti acest lucru zilnic, starea mentala se poate imbunatati, dementa poate fi intarziata si chiar poti trai mai mult. Multiplele studii legate de aceasta problema, au aratat ca indiferent de ceea ce citesti – fictiune, nonfictiune, proza, poezie – cel putin 30 de minute zilnic, te poate ajuta sa traiesti in medie cu 2 ani mai mult, comparativ cu cei care nu citesc deloc.
Curios este faptul ca cei care au afirmat ca citesc aproximativ 3 ore saptamanal carti, au avut probabilitatea scazuta cu 23% mai putin sa moara intre 2001 si 2012, comparativ cu cei care au citit doar ziare sau reviste – conform unui studiu. In plus, copii care citesc carti impreuna cu parintii lor de cateva ori pe saptamana, au o inteligenta mai mare, reusind sa obtina mai multe puncte in testele de inteligenta, mai tarziu, avand sanse crescute sa gaseasca locuri de munca mai bune, comparativ cu cei ce nu citesc.

Recentele cercetari sustin faptul ca lectura poate fi la fel de importanta si la maturitate. Atunci cand cititul este ‘practicat’ in mod constant din copilarie si pana la cele mai inaintate varste, este sustinuta sanatatea unui creier sanatos, ajutandu-l sa functioneze foarte bine.
Un studiu apartinand echipei Yale a plecat de la intrebarea : de ce cartile stimuleaza puterea creierului, iar cititul ziarelor nu? In primul rand, cartile au capitole, fapt care incurajeaza cititul profund. Spre deosebire de ziare si de modul cum sarim peste titlurile sale, in carti, fortam creierul sa gandeasca critic si sa faca conexiuni de la un capitol la altul, dar si catre lumea inconjuratoare. Cand faci conexiuni, face si creierul, forjand fizic noi cai comunicative intre cei patru lobi si ambele emisfere. In timp, aceste retele neuronale ajung sa formeze o gandire mai rapida si poate oferi si o aparare mult mai buna impotriva efectelor dezintegrarii cognitive.

Pe de alta parte, cititul cartilor si in mod special cele de fictiune, creste empatia si inteligenta emotionala, concluzii conforme unui studiu din 2013, care a constatat ca participantii care au citit doar prima parte ori un capitol din poveste, au aratat o crestere in empatie o saptamana mai tarziu, comparativ cu cititorii de stiri care au inregistrat o scadere.
Practic sau nu – pentru unii sau altii, dezvoltarea unor empatii sau a inteligentei emotionale, poate duce la mai multa interactiune umana, care, la randul sau, reduce nivelul de stres; ambele te ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos. Si nu se poate spune despre cititul ziarelor, a revistelor si a articolelor online ca nu au niciun efect pozitiv; orice citesti, iti umple mintea si te expune cuvintelor, frazelor, faptelor, fapt care duce la multe beneficii mintale. Noile cercetari, au aratat ca un vocabular mare, duce la o rezistenta crescuta a creierului prin alimentarea a ceea ce oamenii numesc rezerva cognitiva. Si te poti gandi la acest lucru, ca fiind abilitatea creierului sa se adapateze daunelor. Rezerva cognitiva, ajuta celulele creierului sa gaseasca noi cai mentale in jurul zonelor afectate de accidentele vasculare cerebrale, dementa si alte forme de dezintegrare.

Cum se construieste aceasta rezerva cognitiva? Vocabularul este rezistent la imbatranire, si daca ai unul bogat, conform cercetatorilor Universitatii Santiago de Compostela (Spania), acest lucru poate intarzia semnificativ manifestarea declinului mental. Cand echipa a analizat scorurile celor 300 de voluntari peste 50 de ani, s-a constatat ca cei care au obtinut scorurile mici, au fost intre trei si patru ori mai mult supusi ricului de decadere cognitiva, decat participantii cu cele mai mari scoruri.

Invatarea cuvintelor straine ofera de asemenea, beneficii remarcabile, studiile aratand ca invatand ceva nou – cantatul la un instrument sau invatarea unei limbi straine, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru creier, la orice varsta. Amintindu-ne de acea retea neuronala care se construieste, trebuie stiut faptul ca invatarea unei a doua limbi straine, ajuta la cresterea ei. Poliglotii sunt mult mai buni si puternici cand fac mai multe lucruri in acelasi timp, memoreaza mai bine, se concentreaza mai bine asupra informatiilor importante, comparativ cu vorbitorii monolingvi.
Un studiu din domeniul neurologiei din 2013, a aratat ca cei care vorbesc doua sau mai multe limbi, traiesc in medie cu 4,5 ani mai mult, comparativ cu cei monolingvi. In timp ce creierul invata de obicei a doua limba mult mai devreme in viata, niciodata nu este prea tarziu sa fie facut acest lucru. Si nu trebuie sa vorbesti fluent cea de-a doua limba; important este sa ai notiunile elementare, sa cunosti cateva cuvinte; notiunile elementare in acest sens, pot intarzia semnificativ dementa.
Bineinteles ca invatarea unei noi limbi straine nu este o sarcina atat de usoara, dar partea buna este ca efectele benefice apar chiar de la prima lectie. Cercetatori din Spania si Germania au efectuat un studiu, in care s-a descoperit ca cei care invata cuvinte ale unei limbi straine, au aceleasi componente de detectare a placerilor cu cele provenite de la mancare, jocuri, sex si alti stimuli satisfacatori. Cu toate astea, cand este vorba despre cuvinte, este incurajata indulgenta, pentru ca acestea au influenta lor pozitiva din momentul in care le inveti, pe tot parcursul vietii.

Comments are off this post!