Avem Motive Intemeiate Sa Evitam Dentistul?

Sanatate

Avem Motive Intemeiate Sa Evitam Dentistul?

16

Daca ai avut o experienta dureroasa in trecut care ti-a dat frica de stomatolog sau esti ingrijorat de primirea vestilor proaste despre sanatatea dentara, acestea nu reprezinta motive intemeiate pentru a refuza o vizita la stomatolog.
Un verdict primit la timp, inseamna gasirea unor solutii mai rapide, usoare si mai putin costisitoare. In cazul unor complicatii, tratarea acestora necesita timp si mai multi bani, ca sa nu mai amintim de dureri. Doua vizite anuale la medicul dentist sunt mai mult decat suficiente.
–    Preturile ridicate reprezinta unul dintre factorii determinanti pentru evitarea sau amanarea vizitei la dentist. Dar, trebuie luat in considerare ca daca avem grija de cavitatea bucala, vizitele la stomatolog nu vor fi costisitoare, lucru la care poate contribui pe langa clasicul periat, folosirea atei dentare si a apei de gura.
–    Experienta a demonstrat ca majoritatea pacientilor se tem mai mult de aflarea unor vesti proaste despre dintii lor, decat rezolvarea problemelor in sine. Negarea si evitarea joaca un rol determinant in frecventa vizitelor la stomatolog, multi pacienti ajungand la un cabinet in situatii extreme: durereri insuportabile, sangerari, alte complicatii.
–    Multe persoane se tem doar cand aud de cabinetul de stomatologie, chiar daca nu ar fi necesara decat o simpla vizita, fara alte consecinte. Aici intervine medicul, care trebuie sa fie prietenos, comunicativ, sa-ti inteleaga teama. Cu siguranta nu ar strica si un fundal muzical linistitor si pozitiv.
–    Nimeni nu resimte o placere deosebita cand i se vorbeste despre sanatatea dentara si de modul in care ar fi putut evita complicatiile care fac obiectul vizitei la stomatolog. Astfel de comentarii din partea medicului ar fi total deplasate; pacientul se afla deja la dentist, are un anume disconfort si cu siguranta are destule sa-si reproseze.
–    Frica pentru un tratament care implica durere, instrumentele folosite (percepute ca niste instrumente de tortura chiar si prin zgomot produs), sunt motive in plus pentru a evita medicul dentist. Gratie cercetarilor, instrumentele folosite devin din ce in ce mai sofisticate, provocand din ce in ce mai putin zgomot, durere si disconfort.
–    Multe din temerile produse de vizita la dentist este legata de copilarie; din momentul in care ti se spune – copil fiind: ‘nu-ti fie teama!’ deja teama este insuflata.
–    Daca nu facem din vizita regulata la medicul stomatolog un obicei care sa fie parte din rutina noastra, atunci vom ajunge acolo doar in situatii extreme; delasatori sau prea ocupati, astea nu reprezinta scuze plauzibile. Aici intervin acele programe de informare si campanii publicitare, ale caror rol este sa ne aminteasca importanta si necesitatea vizitei la medicul dentist.
Voi mergeti in mod regulat la dentist sau nu credeti ca e nevoie?

Your email address will not be published. Required fields are marked *