Designerul italian Franco Moschino – Bunul Gust Nu Exista!

Brand

Designerul italian Franco Moschino – Bunul Gust Nu Exista!

216

Etichetat de presa ca ‘Mr. Funny Court Jeste’, ‘Ragazzo’ sau ‘Bad Boy of fashion’, Franco Moschino s-a nascut pe 27 februarie 1950 in micul oras industrial Abbiategrasso situata la aproximativ la 25 km de Milan. Tatal sau – proprietar al unei turnatorii de fier a decedat cand Franco avea 4 ani si s-a retras in desen, la incurajarile mamei sale.
In 1967 a intrat la Accademia di Belle Arte din Milano pentru a studia pictura si desi a dorit sa devina artist, destinul l-a introdus in lumea modei. A absolvit in 1971, in tot acest timp, pentru a se intretine facea schite pentru case de moda si reviste.

Intre 1971 si 1977 a lucrat pentru Gianni Versace schitand pentru colectia acestuia – Genny si Beged’Or, iar in 1977 incepe sa lucreze in cadrul Casei de Moda Cadette alaturi de Karl Leggerfeld. Aici ramane timp de 6 ani, perioada in care castiga experienta si devine cunoscut ca designer freelancer in imbracamintea ready to wear pentru casele de moda italiene.

In 1983 alaturi de asistenta sa Rosella Jardini deschide propria casa de moda – Moonshadow in Milano pe Via Ceradini si lanseza prima colectie ready to wear ‘Moschino Couture!’ in acelasi an, show care se bucura de un mare succes. Women’s Wear Daily relateaza ca ‘a facut senzatie trimitand-o pe Pat Cleveland intr-o rochie de seara de matase, incaltata cu adidasi si purtand o geanta de bacanie’. Cel de-al doilea show – provocator si obraznic, i-a adus faima internationala, dar a fost dezaprobat de majoritatea designerilor italieni.
In 1985 lanseaza prima colectie pentru barbati – Uomo (primavara 1986), colectia masculina pentru toamna anului 1987 este prezentata de femei. In 1986 lanseaza prima linie de accesorii si linia Moschino Jeans, un an mai tarziu prezinta primul parfum Moschino – pentru femei (caracterizat de un iz oriental).

In 1988 lanseaza linia Moschino Cheap & Chic, dar si o gama de blanuri false ‘For Fun’; primul butic este deschis in 1989 pe Via Sant’ Andrea din Milano. In 1993 aniverseaza 10 ani de activitate printr-o expozitie la Milano, un an mai tarziu lanseaza Ecouture etichetata “Nature Friendly Garment” – o colectie in care a folosit tesaturi si coloranti exclusiv ecologici.
Pe data de 18 septembrie 1994 Franco Moschino se stinge din viata in urma unui atac de cord, Rosella Jardini afirmand despre el: ‘Franco i-a sustinut pe cei care i-au fost ucenici, a avut incredere in ei si le-a dat libertate de creatie’. Rosella Jardini –  chief designer impreuna cu Marco Gobbett – chief executive s-au straduit sa continue traditia Casei Moschino in acelasi mod distractiv si extravagant.

In septembrie 1996 se deschide un nou magazin Moschino pe Madison Avenue in New York, dar care se va inchide patru ani mai tarziu; in 1997 se lanseaza parfumul masculin Uomo Moschino, in 1998 – linia ‘Moschino Couture!’ este abandonata, dar se redeschide in 2008.
In octombrie 1999 Aeffe Group (imperiu fashion creat de Alberta Ferretti) cumpara compania, in 2001 Vincent Darré este numit creative consultant (pleaca in 2004). Tot in 2001 compania lanseaza parfumul pentru femei L’eau Cheap and Chic, in 2004 – Moschino Couture, in 2005 – I Love Love si in 2007 – Funny, adresate tot femeilor.
In 2008 – un nou butic Moschino se deschide in New York pe West Fourteenth Street, iar in noiembrie al aceluiasi an, Moschino Jeans este redenumita Love Moschino. In februarie 2009 Moschino intra si in mediul online, in 2010 debuteaza expozitia Moschino ‘Inside Moschino’ la Moscova.

Franco Moschino a fost iubit de presa datorita naturii sale jucause si a stilului proaspat adus modei, luand in ras deseori sistemul industriei fashion si preturile mari practicate de designeri. Carismatic, inovator, croitor desavarsit cu taieturi la cele mai inalte standarde, a fost vazut ca un cadou primit de lumea modei; i-au placut jocurile de cuvinte folosind sloganuri atipice – “bunul gust nu exista’ si a dat declaratii sfidatoare : “incepand cu anii ’50, moda a fost considerata ca ceva care trebuie urmata fara a spune ceva. Dar moda este doar concept si teorie si sper ca reprezinta un lucru mic in vietile oamenilor”.

Mai mult decat atat, a afirmat despre el: “Eu nu sunt un designer. Eu sunt un pictor, un decorator. Nu sunt autorul unei noi ere”. Cu toate acestea, printre personalitatile care poarta Moschino se numara Gwyneth Paltrow, Jessica Alba, Alicia Silverstone, Beyonce, Nicole Kidman, Alicia Keys, Paris Hilton, Julia Louis-Dreyfus.

Comments are off this post!