Ce Trebuie sa Stim despre Perle? O Scurta Introducere in Lumea Lor (I)

Accesorii

Ce Trebuie sa Stim despre Perle? O Scurta Introducere in Lumea Lor (I)

19

Un fir de nisip din spuma marii, ascuns in cochilia unei scoici … si din care, intr-un timp nedefinit, iese o minune a naturii, o bijuterie fara egal: perla.
Pentru ca perlele naturale sunt foarte greu de gasit, oamenii au descoperit ca pot sa le obtina in mod natural cu ajutorul anumitor specii de scoici, crescute in bazine speciale, la fel ca si pestii. Acestea sunt de asemenea tot perle naturale, ele fiind denumite – perle de cultura. In prezent, peste 80% dintre bijuterii la nivel global, au la baza perlele de cultura.
Criteriile in functie de care se stabileste valoarea unei perle sunt date de urmatoarele caracteristici: diametru, greutate, orient, culoare, stralucire si forma.
Greutatea unei perle se masoara in grani (care nu e acelasi lucru cu gramul), adica 1 gran = 0,05 grame, 1 gram = 20 grani. Gradul de stralucire este dat de reflexia luminii pe suprafata perlei: cu cat aceasta este mai mare, mai pronuntata, cu atat stralucirea este mai buna. Irizatiile sidefului din care este alcatuita perla poarta denumirea de orient.
Perlele au mai multe culori, cele mai valoroase si mai folosite cu succes in crearea bijuteriilor cu perle, sunt cele de culoarea alb-argintie (ivoriu), crem, roz, lila, alb-auriu , bleu-gri si negru (cele mai rare).
De stiut cu privire la forma acestora, este urmatorul aspect: nu exista o perle identice ca format, tocmai de aici constand unicitatea lor.
De asemenea, in ceea ce priveste modul lor de evaluare, este folosita la nivel international urmatoarea clasificare: incepand de la 1A si mergand mai departe, adaugand cate un A , de la 1 la 4, clasificarea 5A, fiind rezervata celor de colectie. Adaugarea unui singur A, dubleaza de obicei atat valoarea perlei, cat si implicit pretul acesteia.
De-a lungul timpului, atat femeile cat si barbatii au folosit perlele ca obiect de podoaba si mai ales la un moment dat ca sa-si sublinieze statul social cu ajutorul lor. Asa se face ca multi monarhi (atat regi cat si regine, precum si ceilalti nobili), au purtat numeroase bijuterii create din perle, unii dintre acestia facand adevarate colectii.
Una dintre cele mai cunoscute regine, careia ii placeau in mod deosebit bijuteriile din perle, a fost regina Elisabeta I Tudor a Angliei, colectia acesteia puntand fi astazi admirata intre bijuteriile coroanei engleze, situate in Turnul Londrei – un punct turistic foarte vizitat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *