Dezordine in sanatate!

Sanatate

Dezordine in sanatate!

27
Nu putem controla viitorul si asta datorita multiplelor variabile si factori inopinati; de aici pana la dezordinea in sanatate nu mai e decat un pas. Si cele mai bine puse la punct planuri, pot fi date peste cap din diverse motive sau situatii neasteptate.
De cele mai multe ori, ne incanta faptul ca ne putem controla viitorul si acest lucru ne ajuta sa ne atingem scopurile, dar de fapt, in adevar, aceasta este doar o iluzie. Vacanta perfecta poate fi distrusa ori de vremea nefavorabila, o intarziere a avionului sau poate ne imbolnavim. In concluzie, cand vine vorba de scopurile noastre, dam gres cam tot timpul. Partea buna e ca putem invata din asta si ca e singurul mod de fapt, prin care, putem invata.
Adevaratele probleme apar cand nu invatam din greseli, iar cand avem imaginea a ceea ce facem per ansamblu, observam ca ne cramponam in lucruri mici, inutile, care nu conteaza in niciun fel.

Ne intalnim zilnic cu sfaturi de genul

  • Ia-ti micul dejun in fiecare dimineata! Daca nu faci acest lucru, corpul tau se va infometa!
  • Bea 2 litri de apa zilnic!
  • Bea ceai verde in fiecare zi!
  • Mananca proteine la pranz!

In realitate, niciunul dintre aceste lucruri nu si-au demonstrat eficacitatea prin rezultate remarcabile sau de lunga durata in scaderea greutatii. Fiecare dintre acestea, reprezinta rezultatul abuziv al faptelor stiintifice (este confundat rezultatul cu cauza), al exagerarii (metabolismul este accelerat de cafea sau ceai verde!) sau sunt repetate mituri ca si fapte.

Marketingul actual al sanatatii

furnizeaza informatii in continuu si te impinge sa iti concentrezi atentia pe ceea ce pare sa fi devenit cea mai mare problema a sanatatii: pierderea greutatii. Iar tu, consumator obisnuit, iti indrepti atentia spre probleme minore care converg in acelasi punct, pierzand din vedere alte lucruri mult mai importante; toate acestea, din pacate, duc la aparitia unor probleme de sanatate mult mai grave.

[trendmag_alert class=”alert alert-warning alert-dismissable fade in”]# sanatatea este un stil de viata, este un proces si nicidecum o recompensa![/trendmag_alert]

Gandindu-te si concentrandu-te prea mult pe lucruri minore

in incercarea de a-ti controla viitorul, pierzi din vedere imaginea de ansamblu; iar in acest caz, corpul tau este perfect capabil sa arda grasimile, fara ca tu sa fii super stresat sau obsedat sa inveti cum se intampla acest lucru. Cele mai amanuntite detalii nu le poti controla, iar daca devii obsedat de ele, nu inseamna ca le poti schimba sau controla.
Daca din pacate, incerci sa controlezi lucruri pe care de fapt nu le poti controla, vei pierde foarte mult timp obsedat de sanatate, nutritie si fitness. Trecandu-ti intr-o agenda mesele zilnice, postand pe retelele sociale cat de sanatos a fost micul dejun – iar exemplele pot continua – se pot traduce intr-o obsesie, tu stand intr-o continua stare de veghe si stresandu-te asupra sanatatii tale. Si acest lucru nu este sanatos!

Gandindu-ne ca ne putem garanta viitorul (care?) controland lucruri insignifiante din viata noastra zi de zi,

ajungem sa ne sacrificam vietile pentru un obiectiv indepartat. Stie cineva unde se afla limita acestor sacrificii zilnice? Si nu constientizam ca sanatatea este un stil de viata, este un proces si nicidecum o recompensa. Ar trebui sa fie usoara si durabila, si in majoritea cazurilor, lipsita de ratiune. Bucurandu-te de procesul numit sanatate, inseamna gasirea unei modalitati simple si usor de gestionat de a manca mai putin si apoi de a elibera mintea de lucruri nesemnificative.
Daca ai fost prins in acest joc obsesiv si crezi ca ai scapat, te poti verifica in momentul in care stai de vorba cu un bun prieten timp de jumatate de ora; daca in acest timp, nu ai adus in discutie subiectul nutritie sau orice altceva legat de obsesia kilogramelor, atunci inseamna ca esti pe drumul cel bun!

Comments are off this post!