Ce Reprezinta Pentru Voi Dezordinea In Alimentatie? Recunoasteti Semnele Dezordinii In Alimentatie? (I)

Sanatate

Ce Reprezinta Pentru Voi Dezordinea In Alimentatie? Recunoasteti Semnele Dezordinii In Alimentatie? (I)

19

Dezordinea in alimentatie este o tulburare ale carei semne nu sunt usor de depistat, foarte multe “avertizari” fiind trecute cu vederea sau in majoritatea cazurilor, neobservate. Multi inteleg ca semne tipice al dezordinii in alimentatie: saritul peste masa, obsesia mancarii, obsesia pentru calorii. Iata mai jos cateva din semnele care arata o tulburare in alimentatie si care ar trebui sa ne puna in garda daca le observam la noi sau la cei din jur.
–    Refuzul de a manca alaturi de ceilalti. Persoanele care fac acest lucru, nu sar propriu zis peste mese, dar evita sa manance in prezenta celor din jur. Nu este vorba de greutate sau alimente, e o lipsa de incredere in sine si de frica de a fi vazut de altii; sa nu aiba cei din jur pareri critice despre cum si ce mananca! De aceea, ei aleg sa manance singuri!
–    Multi bani pe mancare. La prima vedere nu ar fi nicio problema, in cazul in care doresti sa mananci sanatos: e clar ca acest lucru impune o cheltuiala in plus. Dar daca se cheltuie cam tot salariul pe mancare, suplimente alimentare sau chiar apar datorii din aceasta cauza, atunci acesta este un semn de tulburare in alimentatie. Persoana respectiva simte tot timpul nevoia de a avea alimente si suplimente alimentare.In aceasta categorie pot intra si persoanele anorexice care pot cheltui sume mari pe mancare sanatoasa. In cazul in care o astfel de persoana este apropiata, ai putea sa o ajuti scriindu-i pe hartie care sunt prioritatile la cumparaturi – altele decat produse alimentare, pentru a-i indeparta gandurile de la mancare! Explica-i importanta altor lucruri. Daca acest lucru nu functioneza, ar trebui un ajutor de specialitate.
–    Evitarea consumului anumitor alimente. Este ok daca cineva renunta la excesele alimentelor care contin ingrediente “nesanatoase” sau tine cont de numarul de calorii zilnice, daca adopta o alimentatie vegetariana. Problema apare atunci cand persoana incepe sa consume doar legume si fructe, sau sa aiba aceleasi alimente in meniul zilnic si are o anumita “teama” fata de unele alimente. Pentru a fi sanatos, organismul uman are nevoie de multe substante, nutrienti, grasimi, toate acestea asimilandu-le prin intermediul unor mese variate si bogate. De multe ori cand credem despre o persoana ca este sanatoasa consumand preponderent doar vegetale, de fapt nu este, iar refuzul de a consuma si alte alimente, e un semn al dezordinii in alimentatie!
–    Refuzul consumului de alimente care provoaca “alergii”. Exista alimente care provoaca in cazuri particulare, alergii alimentare anumitor persoane. In schimb, persoanele care sufera de tulburari de alimentatie, pot refuza consumul anumitor alimente pe aceste motiv.

Comments are off this post!