Dinti albi

Albul perfect al dintilor a devenit in ziua de astazi o necesitate si nu doar in cercurile pretentioase sau in randul vedetelor.

Albul perfect al dintilor a devenit in ziua de astazi o necesitate si nu doar in cercurile pretentioase sau in randul vedetelor. Asociat in mod simbolic cu succesul, sanatatea si bogatia, albul imaculat si stralucitor al dintilor, este mai accesibil datorita numeroaselor metode care si-au castigat locul in ultimii ani. Exista multe clinici specializate, specialisti si o mare diversitate a produselor destinate acestui scop.

Cum functioneaza
Albitul dintilor este un proces de decolorare, fiind inlaturata culoarea de la suprafata pentru a reveni la albul initial. Acum cativa ani, in urma procedeelor de albire a dintilor, crestea sensibilitatea gingiilor ducand pana la ranirea lor, dar, astazi, procedeele sunt mai putin dure. Unul dintre cele mai folosite ingrediente – peroxidul de carbamida – este foarte bland pe dinti; nu conteaza cantitatea pusa pe dinti, dar este sigur pentru utilizarea la domiciliu. Pe de alta parte, in cadrul clinicilor specializate, acestea sunt mai puternice si dureaza si mai mult, procesul de albire mergand pana la culoarea de alb naturala.

albire-dinti-scaun
Albire pe scaun
Cele mai multe practici dentare de albire se desfasoara pe scaun si chiar daca pretul a mai scazut in ultimul timp, poate fi considerat destul de scump (cca 300-500 euro). Peroxidul de inalta rezistenta este aplicat pe partea din fata a dintilor si este activat cu o lumina LED pentru accelerarea procesului de albire.
Pentru cei care au avut probleme stomatologice – dinti si gingii – se recomanda efectuarea tratamentelor de catre profesionisti. In procesul de albire este schimbata structura smaltului, ceea ce poate complica interventia stomatologia ulterioara; dentistul de obicei, nu are nicio problema in a lucra in timpul tratamentului. Acest procedeu de albire pe scaun este indicat a se face folosind o formula mai putin puternica de peroxid: cu cat este mai puternic gelul utilizat, cu atat creste riscul sensibilitatii dintilor. Ideala este o formula compusa din acest gel si un catalizator, care dau acelasi rezultate fara nicio durere; gelul trebuie aplicat de doua ori pe sesiune pentru eficienta si te poti astepta la o crestere a luminozitatii dintilor cu aproape 12 nuante.
Acest tip de ‘interventie’, este una eficace pentru cei care doresc rezultate mai bune si rapide, si este indicat a se face cu ceva timp inaintea unui eveniment mare, pentru a sti daca este nevoie de o a doua sedinta.

Albire acasa
Daca dispui de timp, cea mai indicata albire este cea lenta: cele mai eficiente rezultate se obtin in timp, cam in orice activitate; asa ca daca ai timp, rabdare si angajament, acest tip de albire este pentru tine!
Tratamentul la domiciliu implica tavi de albire si un gel de iluminare cu peroxid. Gelul este introdus in tavi, care sunt apoi purtate pe dinti aproximativ doua ore pe noapte, timp de doua saptamani, sau pana cand ajungeti la nuanta dorita. Exista foarte multe produse de albire a dintilor, toate diferite unele de altele, la diverse preturi si care pot face mai mult rau decat bine. Puteti cumpara multe astfel de kituri de pe internet, iar cand produsele sunt din afara granitelor, trebuie sa fiti si mai atenti, mai ales ca nu le cunoasteti puterea si exista riscul deteriorarii smaltului si a gingiilor. Cumparati de la surse de incredere, de la producatori autohtoni daca este cazul si nu ar fi rau sa consultati un specialist inainte de a achizitiona un astfel de produs.
Alte kituri, vin cu o mini lumina de LED, iar eficacitatea lor este discutabila, unii specialisti considerand ca este mai mult de spectacol si nu altceva. Cel mai eficient astfel de tratament este unul specializat, recomandat de un specialist care ti-a vazut inainte de toate – dintii. Cu toate ca exista tentatia de a lua produse mai ieftine, acest lucru poate fi impotriva ta; respectivele tavi au marimi standard, nu esti sigur ca gelul va ajunge acolo unde trebuie si iti poate provoca daune.

albire-dinti-periute-dinti

Periuta de dinti
Ne punem speranta de fiecare data cand incercam o pasta de dinti noua si pe care este specificata ‘albirea dintilor’, dar este intr-adevar eficienta. Majoritatea sepcialistilor spun nu, deoarece formulele pastelor de dinti nu sunt destul de puternice pentru a reusi sa schimbe culoarea dintilor. Exista tentatia din partea persoanelor care isi pun speranta in aceasta metoda, sa insiste cu periajul intr-un mod mai dur folosind chiar periute de dinti aspre, ceea ce nu duce decat la sensibilizarea dintilor. Metoda clasica cu periuta de dinti, pasta de dinti cu fluor si ata dentara se pare ca este cea mai sanatoasa si eficienta, iar daca vrei intr-adevar acel zambet impecabil, atunci trebuie sa indraznesti metodele explicate anterior!