Electrosensibilitatea si ce ar trebui sa stii despre ea

Electrosensibilitatea, cunoscuta ca electrohipersensibilitate, afecteaza un procent de 4 pana la 10 din populatia industrializata, ...

Electrosensibilitatea este unul dintre cei mai vehiculati termeni in ziua de astazi, un procent cuprins intre 4 si 10% din populatie fiind identificata ca avand sensibilitatea crescuta in cazul numeroaselor energii electromagnetice care sunt omniprezente in aceasta perioada. Iar principalele probleme sunt legate de efectele acestui bombardament si modul in care il putem combate.

In ziua de astazi, majoritatea populatiei traieste in aceasta mare de energii electromagnetice, semnalele radio, TV sunt acum conectate cu telefoanele noastre si cu turnurile telefonice si stalpii de comunicatii, semnalul Wi-Fi de acasa sau pe unde mai iesim. Conform unor specialisti, acest nivel al radiatiilor este de 1 chintiliard (1 urmat de 18 zerouri) de ori mai mare comparativ cu nivelul intalnit inainte ca tehnologia moderna sa intre in vietile noastre.
Efectele biologice au fost observate destul de devreme – in 1930, cand a fost observat un sindrom in randul militarilor care au fost supusi radarelor. In timpul urmatoarelor decenii, aceasta boala a fost intalnita si in randul amatorilor de radio care foloseau echipamente fara ecranare. Ulterior, avand surse de multiplicare a radiatiilor in mediul inconjurator, aceasta problema nu a disparut si tendintele indica o crestere continua a numarului celor afectati.
Electrosensibilitatea, cunoscuta ca electrohipersensibilitate, afecteaza un procent de 4 pana la 10 din populatia industrializata, numarul femeilor de a experimenta aceasta boala, fiind mult mai ridicat comparativ cu barbatii. Persoanele care sufera de electrosensibilitate, au parte de daune fizice cumulative si ireversibile, chiar daca exista modalitati de a suprima aceste simptome. Acestea sunt de natura neurologice si includ dureri de cap, oboseala, insomnie, astfel de persoane avand sanse mai mari decat celelalte persoane sa aiba sensibilitate chimica multipla.

In zilele noastre in care societatea este dependenta de tehnologie si in care dispozitivele emit radiatii, majoritatea celor dintre noi nu suntem constienti de efectele grave ale acestei probleme, iar a trata electrosensibilitatea ca o problema normala este total gresit. Exista multe persoane influente care analizeaza aceste fenomene si includ consecintele electrosensibilitatii in zona psihologica … Atribuirea simptomelor electrosensibilitatii unor tulburari psihologice nu este lipsita de consecinte, foarte multe persoane ajungand in mod nejustificat pentru anumite perioade de timp in institutii mintale specializate. Au fost aplicate o serie de terapii cognitiv-comportamentale, care in timp si-au dovedit ineficienta, timp in care ar fi fost mult mai eficient minimizarea expunerii la campurile electromagnetice.

Daca ar exista instrumentele potrivite, ar fi foarte usor in a masura electrosensibilitatea.

Daca ar exista instrumentele potrivite, ar fi foarte usor in a masura electrosensibilitatea, dar din pacate nu exista un test standard pentru acest lucru. Un test ar fi acela in care subiectii ar incerca sa identifice prezenta unui astfel de camp in situatii de „nevedere”, comparativ cu un placebo. Astfel de teste sunt in mare parte esecuri, ele fiind bazate pe presupunerea ca persoana care are electrosensibilitate medie, are puteri precise de detectare in timp real. De aici, pleaca si alte teste in diverse forme, a caror rezultate este la fel pus sub semnul intrebarii.
Alte studii ale specialistilor au demonstrat ca subiectii cu ES (electrosensibilitatea) au prezentat modificari la nivelul celulelor dentritice ale pielii care nu au mai fost intalnite la restul populatiei.
Per total, electrosensibilitatea si nevoile aferente nu au fost luate in considerare, exceptie facand Suedia, unde ES a fost catalogata ca deficienta functionala (o forma de handicap). Cei care sufera de ES primesc pensii si locuiesc in case reamanajate, unde efectul radiatiilor este minim. Cei care apara astfel de persoane, considera ca ei nu trebuie exclusi sau exilati in vreun fel, ci trebuiesc facute eforturi pentru ca mediile respective sa aiba un nivel minim al acestor radiatii. Politicile din Suedia spun ca acolo unde functionarea umana este in conflict cu mediul inconjurator, mediul trebuie modificat pentru a se potrivi nevoilor oamenilor, in care acestia sunt tratati cel putin necorespunzator, exact in mediul creat de om.

Inevitabil, cele mai evoluate orase reprezinta centre puternice de astfel de campuri electromagnetice, iar cele mai indepartate de ele, cele mai mici. Chiar daca este posibila implementarea unor masuri de protectie in spatiile private, spatiile publice sunt mai greu de gestionat, astfel ca, persoanele electrosensibile trebuie sa limiteze timpul pe care il petrec in astfel de locuri. Exista si anumite dispozitive de masurare a acestor radiatii, iar pentru cine sufera de ES, combinatia de cuvinte „distanta este prietenul tau” este un motto pe care trebuie sa il aiba in fata mereu. Dublarea distantei fata de o astfel de sursa, reduce expunerea de patru ori, iar folosirea tehnologiei – de exemplu a telefoanelor cu fir – este mult mai sanatoasa comparativ cu ce se „poarta” astazi. Masinile moderne actuale au o crestere ridicata a sursei de energie de radiofrecventa, avand niveluri ridicate la modelele cele mai noi si foarte scazute la cele vechi; evitarea metalelor ajuta de asemenea.
Produsele de protectie includ vopsele de ecranare, imbracaminte speciala, huse antiradiatii pentru telefon, sa. In viata moderna, sarcina pozitiva este construita in corp, ca urmare a expunerii la dispozitivele tehnologice; impamantarea este benefica electrosensibilitatii si implica mersul in picioarele goale sau aproape goale pe iarba, fapt ce are o incarcare negativa usoara. O alta sugestie este inmuierea intr-o baie cu sare de mare sau praf de copt.
Cand oamenii care sufera de ES cauta locuri in care sa fie cat mai putin expusi acestor radiatii, cel mai important este ca ei sa gaseasca o harta de acoperire mobila, asta in contrast cu cei care cauta in mod normal o acoperire cat mai buna. Zonele de joasa altitudine ca vaile, reprezinta un loc bun pentru astfel de persoane, ele blocand semnalele care vin. Partea mai putin placuta este aceea ca aceasta acoperire ajunge in toate zonele rurale, un stalp nou reprezentand o adevarata problema pentru aceste persoane, determinandu-le sa se mute.