Esecul-cel mai bun prieten?

Sfaturi

Esecul-cel mai bun prieten?

Ne temem de esec din doua motive!
251

Esecul – suna foarte rau si se simte si mai rau, dar, exista macar cea mai mica sansa sa transformam acest lucru in ceva bun pentru noi?

Creierul nostru a evoluat ca fiind partas al potentialelor actiuni negative, un fenomen demonstrat cu ceva timp in urma in cadrul Ohio State University, unde cercetatorii au descoperit ca imaginile negative au determinat mai multa activitate electrica comparativ cu situatiile pozitive. Creierul este proiectat pentru a intra intr-o anumita alerta cand au loc amenintari, anumite “schimbari de decor”, diverse perceptii. Oamenii au tendinta sa fie atrasi in primul rand de lucrurile negative, decat de cele pozitive, ceea ce este destul de socant.

Aceasta influenta negativa a fost gasita la copii inca de la varsta de sase luni, o manifestare de a-ti fi frica de ceea ce ar putea merge rau. Cand exista potentiale amenintari, creierul intra in alerta si elibereaza hormonii de stres – adrenalina si cortizolul, fapt care pune corpul in modul de lupta. In esenta, devii orb in fata beneficiilor unei noi experiente, indiferent cat de benefic ar fi acest lucru pentru cariera ta, relatii, sanatate, fericire sau toate cele enumerate.
Ne temem de esec din doua motive! In primul rand, am evoluat pentru a vedea acceptarea sociala si statutul nostru ca o conditie esentiala de supravietuire, astfel ca gandul ca reputatia noastra poate fi patata, este vazut si resimtit ca un real pericol cand ne confruntam cu o situatie riscanta. In al doilea rand, am fost invatati sa intelegem esecul ca o experienta neplacuta care poate provoca experiente de rusine si care ne pot rani. In consecinta, frica este un reflex care protejeaza cand esti fata in fata cu esecul; iar intr-o lume in care a merge inainte inseamna a depasi obstacole din ce in ce mai mari, o situatie dificila sau neobisnuita, poate fi destul de daunatoare.

Asa ca, cum opresti vocile si gandurile negative din mintea ta? Daca esecul in sine este o perspectiva reala si teama noastra de asta este un raspuns chimic ereditar, este acesta sfarsitul jocului? Nu neaparat, existand multe lucruri pe care le poti face pentru a scapa de frica. Chiar daca suna simplu, acceptarea micilor victorii, poate reprezenta un inceput pentru tine in a castiga teren in aceasta lupta. Indiferent ce faci in acest sens, bucura-te de moment si constientizeaza cat de bine poti de lucrul respectiv, pentru ca acesta sa fie “inregistrat” de creier. Aceasta este esenta succesului acestui demers, deoarece, in timp ce experientele negative sunt stocate aproape imediat, creierul are nevoie de aproximativ 12 secunde pentru a le inregistra pe cele pozitive! Asa ca, trebuie sa-ti antrenezi creierul sa asimileze pozitivitate, iar a vedea partile bune ale riscului, poate fi de asemenea un pas mare.
Am fost invatatati/educati sa percepem succesul intr-un anumit mod, iar depasirea limitelor acestuia, este catalogata ca fiind esec. Astfel, o modalitate de a opri frica de esec, este de a nu mai vedea aceste standarde cu care ai crescut; a te desparti de cineva nu este un esec, ci doar nepotrivire, a nu gasi locul de munca dorit nu inseamna ca nu poti face fata, ci doar ca nu este locul tau acolo! Aceasta este mentalitatea cu care trebuie sa inaintezi in viata si chiar daca in anumite cazuri – tot datorita modului in care am fost invatati de societate – te poti simti jenat, trebuie sa dovedesti, sa-ti dovedesti faptul ca poti trece peste aceste lucruri!
Daca totusi, mergi in directia opusa, ai putea implica pe altcineva, doar ca trebuie sa gasesti altfel de persoane, care sa fie deschise si care au depasit anumite bariere sociale. Gaseste pe cineva din afara cercului imediat apropiat tie, poate cineva in varsta cu experienta de viata si care nu are o gandire comuna.
Dar, pana la urma, instinctul de a vedea negativ exista in fiecare dintre noi. Gandurile negative si dozele mici de anxietate, reprezinta o parte naturala a vietii, iar una din preocuparile noastre este sa le gestionam. Daca inima iti bate puternic si gura iti este uscata, acesta este un semn pe care il pregatesti sa abordezi urmatorul lucru curajos din viata. Este dificil, dar trebuie sa o faci si vei reusi!

Comments are off this post!