Filmul „Colectiv”-cel mai bun documentar la FESTIVALUL de la ZURICH

Filmul „Colectiv” al regizorului de origine romana Alexander Nanau, este o productie Romania-Luxemburg, ce a avut premiera la editia de anul acesta a Festivalului de la Venetia.

Filmul „Colectiv” este documentarul care scrie istorie cu sange; o amintire ce ne va marca si din care speram sa invatam. Filmul „Colectiv” al regizorului de origine romana Alexander Nanau, este o productie Romania-Luxemburg, ce a avut premiera la editia de anul acesta a Festivalului de la Venetia, unde a rulat in afara competitiei. In luna septembrie, dupa proiectia din Italia, „Colectiv” a avut premiera la Toronto, Canada. Unul dintre cele mai importante evenimente de gen din America.

Documentarul prezinta evenimentele care au urmat incendiului din clubul bucurestean in 2015, in care au murit 64 de persoane; un documentar observational, care spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul Colectiv.

Urmareste cu egal interes autoritati si jurnalisti, intr-o interactiune permanenta de cautare si expunere a adevarului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate individuala. Responsabilitatea unei societati ce se pierde pe sine, o societate ce se vrea independenta si libera de a lua decizii, in care tinerii vor sa cucereasca lumea, iar cei iubitori de muzica “galagioasa” sunt fie criticati, fie invinuiti de un concept de viata si traire. Au fost tinerii nostri, parca ieri s-a intamplat, dar iata-ne ajunsi in 2019. Inca parca asteptam miracole, iar lectiile de viata ce ne-au fost date, asteptam sa le fie exemplu.

Alexander Nanau reuseste sa ne arate cu filmul “Colectiv”, arta dincolo de realitatea trista si sa transpuna intr-un mod deosebit istoria ce ramane dupa aceasta nefericita tragedie.

Text: Beatrice Lianda Dinu