Florin Lupas-o cariera de 10 ani!

Florin Lupas este considerat ca fiind cel mai puternic roman, reusind sa ajunga multiplu campion national de powerlifting.

Florin Lupas este considerat ca fiind cel mai puternic roman, reusind sa ajunga multiplu campion national de powerlifting. Se mandreste cu un palmares impresionant de medalii nationale si internationale, dintre care reamintim “Cupa Dunarii” si clasarea pe locul IV la Campionatul Mondial de Powerlifting. Lupas a reusit sa atinga recordul national de 400 kg la proba de genuflexiuni, fiind cea mai mare greutate ridicata vreodata de un roman. Florin Lupas a infiintat clubul sportiv Lupas Power Bihor unde antreneaza viitorii campioni. De cativa ani organizeaza evenimentul “Power Cup”, prima competitie internationala de powerlifting din Romania.

Buna ziua si bine ai venit in paginile Revistei Famost! La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcat?
Buna ziua si ma bucur ca putem realiza acest interviu!
Am inceput sa practic powerlifting la varsta de 20 de ani, o varsta timpurie in acest sport, fapt pentru care a fost nevoie de o munca complexa.
Cu siguranta, a fost greu, inceputul atrage dupa sine sacrificii.

Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Totul a inceput in anul in urma cu 10 ani, cand am intrat pentru intaia oara in sala de sport Gladiatorul din Oradea si am vazut cum altii se antrenau la indreptari; a fost o atractie pe moment, am incercat sa ridic si eu 200 kg pentru prima data in viata mea si am reusit. Mai departe au urmat concursuri nationale, europene si mondiale, la care am reusit sa ma mentin in TOP 10.
Apoi, primul concurs la care am participat, unde am reusit sa obtin medalie de aur la proba de indreptari, record national la Juniori si Seniori. Acel inceput m-a facut sa am incredere in potentialul meu, desi se anunta a fi ceva greu.

Ai avut un idol? Cine a fost acela?
Andrey Belyaev a fost si ramane pentru mine un exemplu; ne asemanam din punct de vedere fizic, faceam parte din aceeasi categorie pe aceea vreme +100 kg, este cel mai puternic om din lume la categoria sa.

Care a fost cel mai fericit moment din cariera lui Florin Lupas? Povesteste-ne cateva amanunte!

Care a fost cel mai fericit moment din cariera lui Florin Lupas? Povesteste-ne cateva amanunte!
Anul 2018, Anul Centenar a reprezentat apogeul carierei mele cand am stabilit recordul national de 400 kg la proba de genuflexiuni, cea mai mare greutate ridicata vreodata de un roman. Totodata, in acelasi an, am reusit sa ocup locul IV la Campionatul Mondial de Powerlifting, cea mai buna clasare din cariera mea.
Momentele vor fi inramate in mintea si sufletul meu pentru tot restul vietii.

Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
In anul 2019 din cauza unui arbitraj neadecvat, am pierdut medalia de bronz in cadrul Campionatului European. Sentimentele de regret vor fi de neuitat.

Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?
Din pacate, da! In anul 2013 m-am gandit sa renunt, pentru ca nu aveam un antrenor care sa ma ajute. Ajutorul a venit din partea domnului presedinte al Federatiei Romane de Powerlifting de astazi, Ovidiu Panazan, caruia ii multumesc pentru increderea si suportul neconditionat.

Ce inseamna aceasta cariera pentru tine?
Totul! Desi este un sport individual, am consolidat o echipa puternica si am devenit o familie la nivel national. Domnul profesor Lucus m-a calauzit inca de la inceput.

Florin Lupas este supranumit cel mai puternic roman. Cum te simti in aceasta ipostaza?
Asemeni unui om comun, nu am considerat ca as fi special datorita acestui titlu. Ma simt implinit si mandru de reusita, dar raman acelasi om simplu.

A fost greu sa te mentii in top?
Cu siguranta! Antrenamentele sunt solicitante, maximale, aportul financiar este semnificativ. Cu ajutorul unei echipe in spate te poti mentine. Antrenorul meu, Panazan Ovidiu imi este alaturi, campionul mondial Cazacu Sorin ma sprijina cu sfaturi benefice, bunul meu prieten Blaj Dan mi-a fost alaturi, fiind campion al culturismului, campionul national Remus Heredeu care mi-a pus la dispozitie aparatura necesara pentru intaia oara in sala, familia Balogh Wittman care mi-a stat alaturi la indeplinirea visului de a-mi deschide propria sala de fitness.

Care sunt ingredientele succesului in acest domeniu?
Munca asidua si un antrenor pe masura; fara antrenamente intense, perseverenta si ambitie este imposibil.
Esti multiplu campion national la powerlifting, a fost greu sa ajungi campion? Ca in orice ramura sportiva, pornesti de jos cu multe sacrificii si eforturi. A fost foarte greu sa ajung la acest nivel.

Florin Lupas este supranumit cel mai puternic roman.

Ai reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Powerlifting in Suedia. Cum a fost acea experienta pentru tine avand in vedere ca au participat cei mai fortosi oameni din lume?
Experientele din cadrul Campionatelor Mondiale sunt unice, concurezi cu cei mai buni oameni din lume, de la care ai mereu de invatat. Este de asemenea foarte greu sa lupti pentru locurile de frunte, iar momentul in care am invins unul dintre cei mai buni powerlifteri din lume la proba de impins din culcat, am avut parte de un moment unic.

Ai obtinut multiple medalii. Cu care te mandresti cel mai mult?
Cea mai memorabila ramane Cupa Dunarii, unde au concurat toate tarile dunarene. Am reusit sa obtin Cupa Dunarii la categora mea de greutate +120 kg precum si premiul absolut. Bineinteles medaliile anului 2018 de recorduri natioanale ocupa un loc important in cariera mea.

Care a fost prima medalie pe care a castigat-o Florin Lupas?
Prima medalie de aur am castigat-o la primul meu concurs, la proba de indreptari in cadrul Campionatului National de la Alba Iulia.

Spune-ne mai multe despre evenimentul organizat de tine ,,Power Cup’’!
Power Cup s-a nascut din iubire fata de sport si fata de origine. Este prima competitie internationala de powerlifting din Romania, in cadrul careia am strans pana acum 5 tari concurente. Competitia urmeaza sa se afle la cea de-a opta editie. Ma bucur ca am reusit sa am parte de o echipa devotata, organizez competitia de ani buni impreuna cu bunul meu prieten, Bogojel Ioan si am reusit sa ne apropiem de sportivi straini, cu care am desfasurat programe Erasmus +. Imi doresc ca Depresiunea Beiusului sa devina o emblema a acestui sport, deoarece aici pot lua nastere marii campioni.

Ce sfaturi are Florin Lupas pentru persoanele care vor sa paseasca in acest domeniu?
Sa tina cont de disciplina, perseverenta, dorinta de munca si tehnica, spirit de sacrifiu. In rest, ii asteptam in forta la antrenamente.

Stim ca ai infiintat un club in care pregatesti viitorii campioni. Unde activezi si care sunt conditiile de participare pentru cei doritori?
Da, clubul sportiv Lupas Power Bihor este infiintat din anul 2016 si se bucura de sportivi care au devenit campioni nationali. Activez la Clubul Municipal Crisul Oradea si doresc sa ii multumesc domnului director Ionel Bungau pentru increderea acordata prin infiintarea sectiei de powerlifting. De asemenea, antrenamentele le-am desfasurat la sala Gladiatorul, Heredeu Gold Gym si Lupas Power Gym.

Cat de importante consideri ca sunt imaginea si stilul vestimentar pentru un sportiv de categorie inalta?
Consider ca este bine sa ai grija de sanatate, eu prefer stilul sport sau cel clasic, cat de simplu posibil si comod.

Daca nu iti alegeai aceasta cariera, ce altceva ti-ar fi placut sa faci?
….

Material realizat de Daniela Sala

Continuarea interviului o gasiti in revista Famost editia octombrie 2020 GRATUITA AICI!