Fugi de durere

Sanatate

Fugi de durere

Nu este nevoie sa-ti reduci intensitatea sau sa mimezi exercitiile fizice!
208

Fugi de durere: senzatie de greata, arsuri la stomac, indigestie, stomac deranjat … suna foarte urat, dar aceste manifestari au de-a face cu exercitiile fizice … pare surprinzator, dar in afara multiplelor beneficii mentale si fizice, antrenamentele pot provoca de multe ori, mari probleme intestinelor. Partea buna este aceea ca aceste manifestari neplacute induse de activitatea gastro intestinala nu vor mai exista din momentul in care le-ai tratat corespunzator. In plus, nu este nevoie sa-ti reduci intensitatea sau sa mimezi exercitiile fizice, pentru ca lucrurile sa fie normale.

CRAMPE

Acea durere ascutita care parca te injunghie, apare de obicei in partea dreapta si poate fi rezultatul adaugarii stresului pe ligamentele care sustin si mentin organele pe loc. Exercitiile care implica extinderea repetata a partii superioare a corpului, cum ar fi alergatul sau chiar si calaritul, ar fi cei mai vinovati in acest sens.
Rezolvare. Anumite cercetari sugereaza consolidarea interiorului, ca o masura de prevenire, deoarece, se crede ca este slabit muschiul diafragmei si la fel ca ligamentele, este predispus crampelor. Iar muschii abdominali nu pot fi ‘construiti’ foarte repede. Ce poti face pe moment: incetineste daca este necesar sau opreste exercitiile fizice, apoi respira adanc in timp ce impingi locul durerii. Poti avea parte de situatii similare si daca porti curea abdominala.

SENZATIE DE GREATA

In timpul exercitiilor, corpul directioneaza fluxul sanguin catre organele care au nevoie cel mai mult (plamanii si inima), incetinind digestia si creand disconfort. Adaugat in deshidratare, scade fluxul sanguin si poti incepe sa te simti ciudat, corpul muncind mai greu pentru a pompa sangele catre partile vitale.
Rezolvare. Hidrateaza inainte si in timp ce transpiri si incearca sa nu bei multe lichide chiar inainte de a incepe! Trebuie sa stai cel putin 20-30 de minute pentru ca totul sa se aseze. Sarind peste aceasta, se poate ajunge la o senzatie ciudata, abdomenul neputandu-se ‘goli’ bine. De asemenea, nu exagera cu apa inainte si dupa antrenament! Poti lua si o pastila sa-ti treaca, dar daca este nevoie de acest lucru, trebuie mers la un specialist, totul pentru a fugi de durere.

DIAREE

Daca iti vine sa mergi des la baie din aceasta cauza sau te simti balonat si ai gaze, nu trebuie sa te alarmezi foarte tare, intre 20 si 50 de procente dintre alergatori avand parte de simptomul plagilor – conform studiilor, in cursele de 10 km. Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar specialistii considera ca este datorat stresului alergarii pe distante lungi, ceea ce duce la intolerante alimentare sau la sindromul de intestin iritabil. Alti vinovati comuni: ingramadirea intestinelor, nervii de dinaintea cursei, deshidratarea, fluctuatiile hormonale.
Rezolvare. Nu exista multe modalitati de a trata imediat, in schimb, se poate preveni. Analizeaza inainte care este traseul pentru a vedea daca exista opriri si daca stii ca ai astfel de probleme, fii atent ce consumi inainte si limiteaza alimentele si cantitatea consumata.

ARSURA

Aceasta senzatie deloc placuta, apare in mod deosebit atunci cand ridici greutati. Logica ar fi destul de simpla: ridicarea poate creste presiunea abdominala, amplificand fortarea pe abdomen si permitand acidului sa faca o pauza. Continutul se poate misca in ambele sensuri in sfincterul esofagian inferior – supapa intre stomac si esofag.
Rezolvare. Evita mancatul timp de doua – trei ore inaintea antrenamentului, pentru ca stomacul sa aiba timp sa se elibereze. Deoarece alimentele bogate in grasimi au nevoie de mai mult timp sa fie digerate, urmate de alimente bogate in proteine, profesionistii recomanda sa stai departe de antrenament chiar si mai multe ore. Poti opta in schimb, pentru digestia mai rapida a alimentelor, precum lichide sau carbohidrati. Daca arsurile sunt deranjante in timpul rutinei, incearca sa faci exercitii mai putin intense, intinderile fiind ideale. Consulta un medic daca ti se intampla frecvent acest lucru!

Comments are off this post!