Goteborg – cel mai mare port din Europa de Nord

[trendmag_toggles]
[trendmag_toggle title=”Prima parte”]

Goteborg – o asezare cosmopolita, mostenitoare a diverselor popoare ce au trecut de-a lungul timpului prin aceasta zona. De la olandezi la englezi, pentru ca nu degeaba orasul mai este denumit si “Mica Londra”, si de la germani la norvegieni, fiecare dintre acestia lasandu-si intr-un fel sau altul, amprenta asupra orasului, de la intrarea in stramtoarea Kattegat – cea care face legatura intre Marea Baltica si Marea Nordului.

Perioada de maxima inflorire a “celui mai mare port din zona de nord a Europei”, incepe odata cu anul 1621, cand, orasul – in acel moment sub stapanirea olandeza, primeste sa devina “capitala” a Companiei Indiilor de Vest, companie al carei obiect de activitate era tot comertul desfasurat in partea de sud-est a Asiei. Negustorii olandezi – cei care dominau in acea perioada de timp toate rutele pe apa si tot comertul din Extremul Orient, au dezvoltat in oras, o intreaga serie de canale potrivite pentru terenurile mlastinoase si au adus arhitecturii locale, o dezvoltare nemaivazuta pana in acel moment.
Si astazi, orasul, desi a trecut prin multe incendii care au afectat mare parte din constructiile din lemn vechi, mai pastreaza o mare parte din “bijuteriile“ arhitecturale de origine flamanda, care au fost ridicate in acele timpuri de catre numeroasa comunitate olandeza.
Asa cum era de asteptat, toate aceste vestigii istorice si comerciale sunt in prezent, principalele locuri de atractie pentru multimea de turisti, care vin sa “exploreze” orasul an de an. De asemenea, respectand arhitectura tipica oraselor cu influenta germanica, “zona zero” a orasului incepe in piata centrala a acestuia – “Piata Freskekorta”, principalul loc de intalnire a locuitorilor orasului, de atunci si de acum. Constructia acestei piete se datoreaza locuitorilor orasului, care au hotarat ca acest loc sa devina locul unde se desfasurau cele mai importante ceremonii ale cetatii, inca din secolul al XVII-lea.
In prezent, piata a fost transformata intr-un oarecare fel, in sensul ca se intinde de-a lungul arterei comerciale principale – “Kungsportsavenyn” si pe langa targurile de sarbatori ce se tin aici, este si locul central cultural al orasului, deoarece aici au loc principalele festivaluri si spectacole in aer liber, ce se desfasoara in diferite perioade ale anului in oras si care atrag in permanenta, un numar mare de localnici si turisti. Tot in zona pietii centrale, se gasesc multe dintre institutiile emblematice ale comunitatii locale si anume: Muzeul de Arta Contemporana, Biserica Sf. Maria, Teatrul Municipal, Sala de Concerte si Catedrala Goteborg.

[/trendmag_toggle]
[trendmag_toggle title=”Partea a doua”]“Catedrala Goteborg” este considerat cel mai vechi edificiu de cult din zona – de religie ortodoxa, a carui piatra de temelie a fost asezata in secolul al XVI-lea, iar la ridicarea ei, au contribuit multi arhitecti si mesteri de origine finlandeza si suedeza. Fatada ei este impunatoare, deoarece cladirea este dispusa pe 3 etaje toate din piatra, intr-un stil nordic foarte sobru, precum si un turn care adaposteste clopotnita, inalt de peste 9 metri si in care se regaseste un ceas cu cifre romane. In interior, catedrala detine trei altare, cel principal avand statuia ce il reprezinta pe Sf. Nicolae, iar cele doua secundare, fiind inchinate Sf Arhangheli Mihail si Gavril.
Un alt edificiu religios de mare importanta pentru locuitori orasului este cel ridicat pe malul canalului Stora Hamm si este inchinat Sf Cristina “Kristinekyrka”, biserica ce a fost reconstuita dupa devastatorul incediul din anul 1746, cand mai bine de jumatate de oras a ars din temelii. Deoarece altarul bisericii ce o reprezinta pe Sf. Mucenita Cristina a supravietuit ca prin minune focului, locuitorii orasului au vazut in acest fapt un semn divin, si au hotarat reconstruirea bisericii, in prezent, aceasta, avand o fatada tipica arhitecturii neo-goticului, iar la interior, este bogat oranamentata cu picturi foarte vechi ce infatiseaza mai multi sfinti.

Catedrala-Goteborg
Pe langa catedrale si biserici, orasul Goteborg se poate mandri cu cel mai mare si mai cunoscut muzeu de arta din intreaga regiune.
Muzeul de Arta Contemporana” – cladire ce se afla situata la capatul vestic al “Kungsportsavenyn-ului”, adaposteste pe langa muzeul propriu-zis si Sala de Concerte si Teatrul de Stat al orasului. Intreaga cladire a fost construita in anul 1923 sub indrumarea arhitectului de origine suedeza – Sigfrid Eriksonn, si constituie un desavarsit exemplu de arhitectura tipica Nordic neo-clasica cu influente baroce si Art Nouveau. In muzeu, se gaseste o deosebit de importanta colectie de arta compusa din lucrarile cele mai reprezentative ale artistilor nordici cum ar fi cele semnate de catre: Karl Larsson sau Anders Zorn, precum si o alta colectie ce poarta numele “Frustemberg Gallery”, colectie ce reuneste multe lucrari ale unor pictori de origine flamanda, datand din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.
Alte doua muzee foarte populare sunt “Muzeul Maritim” si “Muzeul Rohsska”.

Rohsska
Primul dintre ele, are o bogata colectie de exponate ce ilustreaza viata orasului, care, de-a lungul timpului a avut o foarte stransa legatura cu tot ceea ce a insemnat viata postului si navigatia in toate formele sale. Aici se regasesc machete a unor nave de razboi sau comerciale ce au fost celebre in epoca, precum si o corabie ce a fost folosita de catre vikingi, reprodusa la o scara mult mai mica, dar care reprezinta un simbol al modului de viata al oamenilor locului, a caror viata s-a legat in permanenta de nevigatie si de toate activitatile conexe acesteia.
Cel de-al doilea – “Muzeul Rohsska”, mai poarta denumirea de Muzeul de Design si de Mestesuguri, si a fost fondat in anul 1916, tocmai in ideea de a fi gazda tuturor artistilor a caror opera era considerata in acele timpuri ca fiind neconventionala. Aici, gasim, o impresionanta colectie de articole vestimentare si accesorii, ce acopera intreaga perioada de timp incepand cu anul 1800 si pana in prezent, o colectie de carti rare, variate colectii tematice ce tin de arta design-ului interior, cu mobilier vechi, ceramica, si obiecte pictate din sticla si portelan, cum ar fi bolurile din sticla “Fuga” sau alte piese ce reprezinta creatiile renumitului designer Persson Melin precum si alte numeroase expozitii periodice ale artistilor contemporani.[/trendmag_toggle]
[trendmag_toggle title=”A treia parte”]

Si pentru iubitorii de activitati in aer liber orasul are de oferit numeroase atractii, cum ar fi spatiile expozitionale ce apartin atat “Gradinii Botanice – Palmhuset” si “Gradinii Zoologice-Barnens”, alaturi de care mai trebuie mentionat si numarul mare de parcuri publice dintre care cel mai popular este “Parcul Keillers”.
Gradina “Palmhuset” a fost data in folosinta ca gradina botanica inca din anul 1878, si a fost constuita pe locul unui fost domeniul regal. In prezent, functioneaza atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna, sub forma unei sere si are in inventar, peste 150000 de specii de plante, de la cele exotice care acopera flora tuturor continentelor, pana la cele apartinand unor specii foarte rare, aflate in pericol de disparitie.
Situata in apropierea centrului nou al orasului, Gradina Zoologica “Barnens”, ofera celor interesati sa o viziteze, pe langa o multime de animale dintre cele mai diverse, si un acvariu imens populat cu variate specii de pesti si alte animale acvatice, precum si o zona extinsa de petrecere a timpului liber, pentru copii, fiind amenajate locuri de joaca si de practicare a unor sporturi, iar pentru adulti, posibilitatea de a servi diferite produse de orgine traditionala ce sunt in meniul restaurantelor si cafenelelor, ce fac parte integranta al intregului complex.

gradina-botanica-Gotenborg
Din categoria locurilor de divertisment aflate in Goteborg , la loc de cinste se mai regaseste “Parcul de distractie Liseberg”, cel mai mare de acest fel din Scandinavia, dat in folosinta in anul 1923 si care atrage in jur de peste 3000000 de vizitatori anual. Vedetele acestui parc sunt peste cele 23 de roller-coastere, cea mai “celebra“ dintre acestea fiind “Balder”, care este considerat cel mai mare montaigne-russe construit din lemn din lume, si care are o viteza de peste 90 km/h. Pe langa acestea, in parc se mai gaseste un cinematograf, o sala de spectacole, numeroase locuri de joaca pentru copii, diversi artisti independenti si o zona generoasa alocata restaurantelor si cafenelelor si unui imens patinoar in aer liber.
Pentru cei care doresc o plimbare tematica, la dispozitia lor, se afla vechiul cartier muncitoresc “Haga” – actualmente o zona rezidentiala cu vile de lux, decorate cu caramida rosie aparenta, ce face trimitere la perioada in care negustorii de origine olandeza sau engleza, isi aveau resedintele aici. Pe langa vechile cladiri din piatra, se mai regasesc din loc in loc pe stradutele pietruite, si case construite complet din lemn ce au o puternica influenta traditionala a culturii nordice. Aflat la periferia orasului, complexul care apartine firmei “Aktiebolaget Volvo”, firma ce produce masinile Volvo, unul dintre cele mai de succes produse ale economiei suedeze, are in interiorul sau, si un muzeu dedicat acestei “comori nationale”. “Muzeul Volvo” a fost infiintat in anul 1920 si contine exponate din toate seriile de masini ale acestei marci, o colectie ce contine toata documentatia cu procesele de fabricatie a diferitelor prototipuri, precum si multe altele care au legatura cu constructia de masini.

Si daca in cele din urma, dupa atatea locuri de vizitat, veti dori sa va trageti sufletul si sa va incantati cu bucataria traditionala, nu puteti pleca din Goteborg fara a degusta din renumitul “glogg”, sau sa incercati diferitele specialitati ce au la baza carnea de ren ori “gravlax”, mai exact o specialitate tipic suedeza cu somon sau hering marinat intr-un sos aromat cu condimente locale, iar pentru desert va recomandam “pannkakor” si anume clatite cu sirop de fructe si alte umpluturi ce va vor lasa fara cuvinte si va vor convinge sa reveniti.
Asadar :”Valkommen till Goteborg!“

Pannkakor

[/trendmag_toggle]
[/trendmag_toggles]

Material realizat de Nusha Davilla