Imbunatatire memorie

Suntem intr-o perioada in care creierul ne este scutit de prea multa presiune, mai ales in privinta amintirilor. Avem nevoie de o imbunatatire a memoriei?

Suntem intr-o perioada in care frigiderul ne poate ajuta sa gestionam lista de cumparaturi, iar telefonul ne poate raspunde la aproape orice intrebare, scutindu-ne creierul de prea multa presiune, mai ales in privinta amintirilor. Astfel, ne putem concentra pe multe alte lucruri, importante pentru fiecare dintre noi in parte, existand oameni cu o memorie fenomenala.

Dar, memoria extraordinara si amintirile nu au o explicatie, asa cum ne asteptam. Un studiu publicat in revista Neuron, a aratat faptul ca cei cu o capacitate de memorare extraordinara nu au regiuni cerebrale mai mari care le permit sa absoarba si sa retina mai multa informatie. Structura creierului este la fel in cazul tuturor oamenilor. Au fost scanate 23 de creiere a unor campioni in memorare – situati in top 50 World Memory Championship, avand cam aceeasi varsta, sex, IQ, oamenii de stiinta gasind doar o singura diferenta: regiunile asociate cu invatarea vizuala si spatiala si regiunile asociate memoriei, au un model specific atunci cand se activeaza. In cazul creierelor oamenilor obisnuiti, aceleasi regiuni se activeaza diferit.


De ce este important acest lucru?

Pentru ca invatam prin a vedea si cu cat vedem mai mult, cu atat ne amintim mai bine, aceste super memorii au perfectionat o metoda de conversie a lucrurilor pe care isi doresc sa si le aminteasca (numere, chipuri, carduri, chiar si forme abstracte) in fotografii pe care le ‘vad’ in mintea lor. Este un proces numit ‘construirea unui palat de memorie’.

Cum functioneaza?

In primul rand, iti transformi obiectele tinta in imagine – orice iti vei aminti. De exemplu, un mare campion al memoriei a afirmat ca de exemplu, el asociaza o carte cu o celebritate, o actiune, un obiect; fiecare combinatie de trei carti formeaza o imagine unica, avand persoana importanta pe prima carte, actiunea pe a doua, obiectul pe a treia.
Apoi trebuie plasata acea imagine intr-un loc familiar tie: in casa sau intr-un loc fix cu care te intersectezi zilnic (exemplu: in drum spre locul de munca). In cele din urma, fa o poveste despre aceste lucruri, ceea ce te va ajuta sa le conectezi intr-o ordine corecta.

Exista trucuri care ne-ar putea ajuta sa ne amintim lucruri in viata de zi cu zi?

Pentru a-ti aminti: noi cuvinte.

Tehnica: schimbarea rutinei.
Intr-un studiu clasic realizat in cadrul Universitatii din Michigan, un grup de studenti au analizat o lista de cuvinte in doua sesiuni separate. Unii au studiat intr-un spatiu mic, dezordonat, iar altii – intr-un spatiu cu doua ferestre si o oglinda unidirectionala. Un grup de studenti au petrecut ambele sesiuni in aceeasi camera, in timp ce celalalt grup s-a despartit intre cele doua medii. In timpul unui test dat in camere complet diferite, studentii care au studiat in locuri multiple si-au reamintit cu 53% mai mult comparativ cu cei care au studiat doar intr-o singura camera. Studii ulterioare au aratat ca variind alte aspecte ale mediului: ora din zi, muzica din fundal, statul jos sau in picioare, samd, pot ajuta sa iti reamintesti. Teoria arata ca creierul leaga cuvintele sau orice inveti, de contextul in care te afli si cu cat exista mai multi indicatori de context asociati cu cuvinte, cu atat creierul se poate concentra asupra momentul respectiv pentru a-si aminti.

Pentru a-ti aminti: codul PIN.

Tehnica: numaratoarea.
Iti poti folosi evident, ziua de nastere, numarul de telefon, dar din pacate, exista cei care se ocupa cu furatul identitatii si care gasesc modalitati usoare de a identifica acest lucru. Ati putea in schimb, aplica o noua metoda: scrieti o propozitie din patru cuvinte, apoi numarati cate litere are fiecare cuvant. De exemplu “Acesta este numarul meu” = 6473.

Pentru a-ti aminti fapte si cifre.

Tehnica: da-ti timp!
Invatatul mecanic nu este cea mai buna solutie pentru a memora lucrurile. Pentru a memora si reaminti anumite lucruri, statistici sau orice alt tip de informatii, revizuirea periodica a materialului pentru o perioada mai lunga de timp, este mult mai eficienta decat repetand-o intr-o perioada mai scurta. Aceasta tehnica dateaza de mult timp, mai precis din 1885, atunci cand psihologul Hermann Ebbinghaus a descoperit ca poate memora o lista de cuvinte daca le repeta de 68 de ori intr-o zi si de sapte ori inainte de a le testa ziua urmatoare. Dar ar putea invata acelasi numar de cuvinte la fel de bine, repetandu-le de aproximativ 38 de ori pe parcursul a trei zile.
Cercetarile recente au demonstrat intervale optime pentru sesiunile de studiu. Daca ai examenul intr-o saptamana, invata astazi si apoi intr-o zi sau doua. Daca ai examen peste o luna, incepe astazi si apoi asteapta o saptamana pentru a doua sesiune de studiu. Ai examen peste trei luni? Asteapta trei saptamani pentru a reincepe invatarea. Cu cat examenul este mai indepartat, cu atat intervalul dintre studii ar trebui sa fie mai mare; iar o revizuire finala inaintea examenului este o foarte buna idee!

Pentru a-ti aminti: O noua limba straina.

Tehnica: citeste si asculta!
Un numar de 137 de elevi vorbitori de limba spaniola au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a citit o carte in limba engleza in timp ce, simultan, ascultau versiunea audio in engleza; celalalt grup a citit silentios. Saptamanal, toti elevii au avut un test. Cei care au si citit si ascultat, i-au depasit pe cei care doar au citit, la toate cele 8 chestionare.

Pentru a-ti aminti: chipuri.

Tehnica: concentreaza-te pe nas!
In timp ce super memorizatorii sunt specializati in asocierea numelui cu chipurile, tehnica ‘construirea unui palat de memorie’ nu functioneaza la fel de bine daca chipul respectiv este taiat, este normalizat pentru culoare sau modificat in orice mod. Amintirea fetelor si recunoasterea lor in contexte diferite poate fi o indemanare/insusire personala, care tine de personalitate; de exemplu, extrovertitii sunt mai buni la recunoasterea chipurilor comparativ cu introvertitii. Iar cea mai buna metoda, este sa te concentrezi pe centrul sau pe partea stanga a nasului si nu in mod particular pe ochi – asa cum o fac majoritatea; facand acest lucru, te concentrezi practic cam pe toata fata lor.

Pentru a-ti aminti: lista de cumparaturi.

Tehnica: implica-ti corpul!
Cu siguranta fiecare dintre noi a uitat de multe ori lista de cumparaturi acasa si odata ajunsi la cumparaturi, nu prea am stiut ce sa cumparam. Poate functiona ‘construirea unui palat de memorie’, imaginand si asociind ceea ce aveti de cumparat cu diferitele parti ale corpului. De exemplu, asociati ouale cu ochii, laptele ca o sticla pe umar, painea undeva pe cap, samd.