Impartind patul

Stil de viata

Impartind patul

Conform unor studii, aproximativ jumatate dintre cupluri au probleme legate de somn in timpul noptii ...
382

Impartind patul cu partenerul poate fi de vis sau poate fi … un cosmar. Cum poti face ca aceasta experienta sa fie una placuta?

Indiferent ca suntem sau nu romantici sau pasionali, experienta din pat cu partenerul, poate fi una nu tocmai placuta si poate din ce in ce mai suportabila pe masura ce relatia inainteaza. Conform unor studii, aproximativ jumatate dintre cupluri au probleme legate de somn in timpul noptii, pe “bataia” pentru invelitori. Si aproape jumate dintre persoanele care formeaza un cuplu fac compromisuri pentru a se acomoda cu partenerul, un sfert dintre noi mergem mai devreme la culcare decat ne-am dori, 1 din 5 persoane dormim inghesuite, cand de de fapt – ne dorim sa avem cat mai mult spatiu si sa ne putem intinde.

Se pare ca femeile fac cele mai mari compromisuri in aceasta privinta, femeile dormind foarte putine ore pe noapte si asta din cauza sforaitului. Doar ca acest inconvenient nu reprezinta un semn ca relatia se clatina sau nu merge; un cuplu poate fi perfect in rest, poate exista multa iubire intre parteneri, doar ca dureaza ceva timp pana se acomodeaza unul cu celalalt. Lucrurile nu sunt atat de simple la prima vedere, pentru ca fiecare persoana are un anumit confort, de la temperatura la care poate dormi adecvat, la ora la care se merge, pozitia din pat – care poate fi un inconvenient pentru partener si de cele mai multe ori, comunicarea este cea mai importanta, pentru ca nimeni nu trebuie sa fie nevoit sa “sufere” in timpul noptii. Important este sa clarificati de la inceput si sa va faceti intelesi ca aceasta nu e o problema a relatiei propriu zise, ci trebuie facut un compromis pentru a dormi mai bine.

Si ar trebui sa fie un lucru simplu: de ce nu am putut dormi azi noapte? Si in functie de raspuns cauti/ cautati probleme sa o rezolvati; este vital sa aveti o astfel de discutie in cuplu, pentru a pastra relatia fericita si sanatoasa. Daca nu dormi bine noapte, a doua zi vei avea o stare nepotrivita modului tau de a fi, te poti simti agitata sau nu esti in forma; incerci sa suplinesti deficitul de somn consumand cafea, energizante. Iar daca astfel de nopti se aduna, la un moment dat vei ceda, nu vei mai face fata rutinei. Si chiar trebuie discutate aceste lucruri cu partenerul, pentru ca altfel, vei construi o realitate bazata pe supozitii, care nu va rezolva problema, ci dimpotriva, o va amplifica si complica.

Care ar fi cele mai comune probleme in timpul somnului? Cum le putem solutiona?

Giugiuleli incomode

Chiar si pentru cei dintre noi carora le plac astfel de lucruri, cand ne dorim sa dormim, nu e tocmai ok. Exista multe cupluri carora le plac aceste giugiuleli, adorm cu ele, dar somnul in continuare, nu este de calitate: ba pozitia este inconfortabila, ba este prea cald … cele mai bune astfel de solutii in aceste cazuri este ca fiecare sau macar unul dintre ei, atunci cand aproape sa adoarma sa se dea la o parte, pentru ca fiecare sa aiba propriul spatiu. Nu e vorba sub nicio forma de a nu pretui clipele frumoase sau depsre relatie, e doar despre un somn confortabil. La fel de bine, partenerii pot experimenta diverse pozitii in care sa se alinte, pozitii care pot fi ok atunci cand se adoarme.

Spatiul

Daca ai nevoie de mai mult loc si esti mai fericita daca dormi singura, chiar si cel mai mic “gest” din timpul somnului partenerului poate sa iti tulbure somnul. Indicat ar fi – ca o prima masura – sa cumparati cel mai mare pat posibil care sa si incapa in dormitor; diferenta si avantajele pot fi enorme. Daca avem in jurul nostru cam 10 cm liberi, atunci putem considera ca avem spatiu; in cazul in care dormi pe marginea patului si stii asta, ai un sentiment de disconfort si de nesiguranta, ceea ce afecteaza calitatea somnului. Daca spatiul este o problema, atunci achizitionarea unui pat poate fi solutia; de aceea, este important sa aveti o discutie legata de somn si cauzele care il perturba.

Temperatura

Aceasta este o mare problema si asta din cauza ca partenerii tind sa aiba diferite temperaturi corporale. Sunt indicate acele saltele cu doua fete, una mai rece si cealalta mai calda, iar invelitoarele – trebuie stiut – se comporta diferit de la persoana la persoana in privinta temperaturilor. Asa ca, o idee buna este ca fiecare sa aiba propria patura, ceea ce iti ofera propriul confort pentru a dormi. Daca intampinati de exemplu probleme in privinta lungimii coverturii, achizitionati una care se adapteaza cerintelor, atat din punct de vedere al dimensiunii cat si al caldurii.

Sforaitul

Diversele studii au aratat ca femeile, in general, pierd ani de somn datorita sforaitului partenerilor. Anumite pozitii de somn in schimb, reduc sforaitul si dopurile de silicon pentru urechi, ajuta la blocarea sunetelor. Sforaitul poate fi un indicator al apneei de somn, de aceea ar trebui mers la medic cu partenerul, pentru a verifica ce probleme ar putea exista si ce solutii se pot gasi. Tehnologia in acest sens a evoluat, exista multe gadgeturi care sa rezolve astfel de probleme si se pot face si diverse interventii chirurgicale. Poti face de asemenea un zid din perne pentru atenuarea zgomotului, pernele din spuma fiind mult mai eficiente decat cele din puf.

Singura

In multe cupluri, dupa o perioada de timp, nu mai e totul roz, astfel ca apar decizii de a dormi separat. Poate parea putin drastic, dar asta nu inseamna ca relatia este pe terminate! De multe ori, patul pentru cuplu este vazut ca un loc sacru, un spatiu intim si atunci cand apar astfel de situatii si interpretarile sunt prapastioase. Dar, daca doar dormitul separat este o problema si in rest, aveti grija sa comunicati, sa aveti clipele voastre de intimitate, nu ar trebui sa fie nicio problema in privinta relatiei propriu zise.

Comments are off this post!