Interviu Alice Nastase Buciuta

Media

Interviu Alice Nastase Buciuta

43

[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-3″]P[/trendmag_dropcap]entru cineva care iubeste parfumul feminitatii, cu toate notele sale de varf – emotie, sensibilitate, delicatete, dar si putere – scrisul pe care il practica una dintre cele mai iubite autoare de acum si (indraznim sa spunem deschis) dintotdeauna … e magie! Are ceva din ecoul cel mai adanc al fiintei noastre, e traducerea propriului nostru destin. Nimic in plus, nimic in minus! In spatele fiecarui cuvant se ascunde povestea pe care noi insine, din nepricepere sau, poate, din teama, nu am stiut s-o spunem.
Intelegand ca asa stau lucrurile, am fost onorati ca Alice Nastase Buciuta a fost de acord sa acorde un interviu revistei noastre, permitandu-ne astfel sa descoperim omul frumos din spatele literelor.

FAMOST: Foarte multi dintre cei care te citesc au tendinta sa vada in ceea ce scrii o extensie a ta, a femeii din realitatea concreta, de dincolo de pagini. Exista, totusi, in tine, intentia (marturisita sau nu) de a mistifica adevarul? Sau, altfel spus, ce e autentic in scriitura ta: evenimentele in sine, conjuncturile, emotiile?
ALICE NASTASE BUCIUTA: Literatura nu este niciodata o dare de seama si nu poate fi cantarita in functie de doza de adevar cuprinsa in cuvinte si intamplari, ci in aceea de veridicitate. Autentice in scriitura mea sunt – cred sau, mai degraba, sper – emotia, pasiunea, dorinta de a transpune cititorul intr-o lume in care sa se reflecte si sa se regaseasca pe sine. Este o eroare frecventa de interpretare aceea de a incerca sa afli daca autorul e doar unul dintre personaje si nu toate la un loc, daca el chiar a trait ceea ce povesteste sau doar si-a imaginat. Cand eram in liceu, la noi, la Ploiesti, am avut parte de o intalnire memorabila cu unul dintre autorii care mie si colegelor mele din Liceul Pedagogic, precum si altor milioane de copii ai vremii mele, ne-a schimbat viata: Constantin Chirita. Eu mi-am luat atunci inima in dinti si l-am intrebat pe Constantin Chirita care este, totusi, orasul ciresarilor, unde traiesc tinerii care ne-au fermecat inima, cei despre care scriitorul ne-a povestit cu atata talent. Cred ca raspunsul lui Constantin Chirita m-a facut sa rosesc de naivitatea intrebarii mele si, brusc, sa capat sansa de a intelege si accepta marele mister al literaturii. Si astfel, autorul Ciresarilor mi-a schimbat, pentru a doua oara, viata. Lui ii datorez, probabil, buna parte din curajul drumului meu de filolog si de om care crede si slujeste povestea pana la contopirea cu ea.

FAMOST: Vorbesti si scrii foarte mult despre iubire, fie ca e zvarcolire si cautare neobosita, fie ca e oaza de liniste si echilibru. Intre acesti doi poli graviteaza, de fapt, toata existenta noastra. Dar, care sa fie, oare, starea care sa ne apropie de sublim? Cea a tulburarilor mistuitoare sau aparenta platitudine data de ”splendida banalitate”?
ALICE NASTASE BUCIUTA: Raspunsul este, pentru fiecare dintre noi altul, iar el difera de la o etapa la alta a vietii, de la o iubire la alta sau de la o carte la alta – pentru ca stim prea bine cat de mult ne poate inspira o lectura. Eu am gasit sublimul in toate cotloanele iubirii, si atunci cand sentimentele au avut o nota dramatica, zvarcolita, asa cum spui tu, si atunci cand iubirea mea si-a gasit drumul senin, curat, banal, care altora le-ar putea parea plicticos. Pana la urma, noi suntem singurii care dam o anumita semnificatie intamplarilor pe care le traim. Viata e frumoasa pentru cei care stiu sa se bucure de miracolele ei si sa se lase dusi de curgerea sa pe care, oricum, nu o putem schimba decat in marja aceea ingusta a liberului arbitru care a fost ingaduit in destinul nostru prestabilit.
FAMOST: Ne-ai bucurat si ne bucuri cu articole si carti scrise pe limba sufletului nostru. E de ajuns sa ne gandim la titluri precum: ”Dragostea e un bonsai”,”Noi suntem zeite-Carte postala”, ”Care pe care-femei si barbati” (co-autor Aurora Liiceanu), ”Andiamo” (co-autor Simona Catrina). Ce ne pregatesti pentru viitor?
ALICE NASTASE BUCIUTA: Lucrez, luna de luna, la proiectul publicistic cel mai durabil si cel mai valoros al vietii mele, revista Tango-Marea Dragoste, in care cuprind mereu cate o bucata din inima mea. In ceea ce priveste proiectele editoriale mai ample, in aceasta perioada lucrez intens la o carte-roman inspirata din viata marii soprane Marina Krilovici. O carte de dragoste, o carte-marturie, un volum in care ma straduiesc sa cuprind toate mirarile unui destin mare si curajos. Lucrez cu mare emotie, cu sfiala, cu dragoste si cu speranta ca voi reusi sa va fac sa va recunoasteti in cautarile artistice si amoroase ale superbei muziciene.

FAMOST: Iti multumim pentru faptul ca ne-ai impartasit franturi din viata si din visurile tale!
ALICE NASTASE BUCIUTA: Si eu va multumesc!

Material realizat de Adina Fuica

Comments are off this post!