Iron Man-Nasterea unei francize de succes

Iron Man a aparut intr-o perioada in care filmele adaptate dupa benzile desenate incepeau treptat sa iasa la lumina.
Material realizat de Valentin Goran

Iron Man a aparut intr-o perioada in care filmele adaptate dupa benzile desenate incepeau treptat sa iasa la lumina. Inceputul anilor 2000 s-a dovedit un succes pentru Universul Marvel prin filme precum Spider-Man, in regia lui Sam Raimi, sau X-Men, insa nici Universul celor de la DC Comics nu a fost mai prejos, intrucat Christopher Nolan l-a readus pe Batman pe marile ecrane intr-o varianta orientata atat catre un public matur, dar in acelasi timp satisfacandu-i si pe fanii inraiti ai liliacului din Gotham.

Kevin Feige, producatorul Omului de Fier, care lucreaza pentru Marvel Studios inca de la inceputul anilor 2000 a sustinut ca pentru ei, productia peliculei a fost mai mult un proiect facut din pasiune pentru creatia lui Stan Lee, iar daca avea sa intre box office, acestia ar fi luat in considerare continuarea acesteia, dar si expansiunea seriei aducand cat mai multe personaje din Universul Marvel. Spre surprinderea lor, filmul a inregistrat un succes imens ce le-a permis sa isi puna in aplicare planul. Asa a luat nastere Universul de filme Marvel pe care il avem acum.

In acelasi an, chiar la o luna distanta, cei de la Marvel lansau in cinema un reboot al Incredibilului Hulk, jucat de Edward Norton, care, cu toate ca face parte din universul actual, multi fani tind sa treaca peste el.
Iron Man a fost si primul film din serie care a introdus celebra scena ce are loc dupa terminarea rolei de credits de la final, transformand-o intr-o traditie pentru fiecare film Marvel. Ulterior a fost preluata si de cei de la DC Universe in speranta de a le face concurenta.

Iron Man a fost si primul film din serie care a introdus celebra scena ce are loc dupa terminarea rolei de credits de la final, transformand-o intr-o traditie pentru fiecare film Marvel.

Inainte de Iron Man, Jon Favreau nu mai regizase un film cu super eroi. Jucase in varianta lui Daredevil din 2003, insa cariera lui regizorala a fost marcata de filme independente, urmand ca apoi sa aiba succes prin comedia Elf (2003) ce il are pe Will Farrel in rol principal. Pe langa aceasta, mai regizase si Zathura (2005), un film stiintifico-fantastic pentru copii. Desigur, pana in ziua de azi Favreau si-a marit portofoliul, adaugand titluri precum Cartea Junglei (2016), Regele Leu (2019) sau Mandalorian, serialul care a salvat seria Star Wars de la esecul provocat de Disney cu noua trilogie.

Favreau a vrut sa-si faca spectatorul sa asiste la procesul transformarii eroului, inspirandu-se din inceputul lui Spider-Man cand Peter se gandea la diferite variante pentru costumul sau, dar isi si testa puterile. Asa face si Iron Man, numai ca intr-un mod mai tehnic, avand tehnologia Stark la dispozitie. Favreau a mentionat ca drumul initiatic al lui Peter Parker este una din partile lui preferate din Spider-Man.
Insa grija principala a regizorului a fost cum sa-l adapteze pe Omul de Fier pentru noua generatie respectand materialul sursa, dar in acelasi timp modificand si lucruri care nu s-ar mai potrivi zilelor noastre. Modificarile facute nu trebuiau insa sa afecteze identitatea personajului. Sediul sau din New York a fost schimbat cu unul in Los Angeles, in timp ce Vietnamul, locul de nastere al personajului in benzile desenate este schimbat cu Afganistanul.

Cum situatia politica a Statelor Unite din 2008 era centrata asupra razboiului impotriva terorismului, povestea filmului s-a folosit de acest amanunt, punandu-l pe Tony Stark in conflict cu ei – conflict care de altfel va schimba viata personajului si il va motiva sa faca dreptate.

Asa face si Iron Man, numai ca intr-un mod mai tehnic, avand tehnologia Stark la dispozitie.

Prin alegerea lui Robert Downey Jr. ca Tony Stark, Favreau a reusit sa introduca atat oamenii care nu stiau nimic despre personaj in universul Marvel, dar sa-i acomodeze si pe fanii inraiti care asteptau cu nerabdare transpunerea Omului de Fier pe marele ecran.

Cum Favreau are o istorie de filme de comedie in spate, lucrul cu Robert nu a fost deloc dificil, intrucat si actorul jucase in astfel de filme, iar indicatiile regizorale nu au fost straine stilului de joc ales.
Umorul pe care regizorul l-a cultivat prin experienta anterioara, l-a transpus si aici prin diversele momente amuzante menite sa detensioneze situatiile si sa scoata cate un raset de la spectator. In acelasi timp, au devenit o a doua semnatura a Universului Marvel, fiecare pelicula avandu-le in masura lor proprie.

Continuarea o gasiti in revista Famost- editia GRATUITA apasand acest link!